Τα 20 καλύτερα γουέστερν όλων των εποχών

Από τα κλασικά spaghetti westerns μέχρι την εποχή των αδερφών Coen και του Tarantino, όλες εκείνες οι ταινίες που αποθέωσαν την Άγρια Δύση.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Σεπτεμβρίου 2022

Κάθε φορά υπάρχει η πεποίθηση ότι το genre του γουέστερν έχει πεθάνει. Και κάθε φορά παρουσιάζονται μία ή περισσότερες αξιόλογες δουλειές που επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το αντίθετο. Πλέον, φτιάχνεται τουλάχιστον ένα πολύ καλό γουέστερν κάθε χρόνο. Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, έχε κατά νου ότι με τον όρο γουέστερν δεν εννοούμε μόνο ερήμους της Άγριας Δύσης, άλογα, καουμπόικα καπέλα, περίστροφα και μονομαχίες, επικηρυγμένους και σαλούν. Γουέστερν είναι κάθε ταινία που λαμβάνει χώρα εκεί όπου δεν ισχύει πλέον ο νόμος.

> Διάβασε ακόμη: 9 ταινίες για την κλιματική αλλαγή

Σε κοινωνίες όπου υπάρχει αποσύνθεση. Η βία, η ηθική, η εκδίκηση, ο ρατσισμός και ο σεξισμός είναι θέματα που εξετάζονται σχεδόν πάντοτε σε κάθε γουέστερν. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρεις τους 20 κορυφαίους εκπροσώπους του είδους. Δυστυχώς, δεν υπήρχε χώρος για το Wild Wild West.

"Και οι 7 ήταν Υπέροχοι" / The Magnificent Seven (2016)

Η πόλη του Rose Creek στις ΗΠΑ βρίσκεται υπό την κυριαρχία του αδίστακτου επιχειρηματία Bartholomew Bogue (John Peter Sarsgaard), ο οποίος έχει υπό τις οδηγίες του έναν ολόκληρο στρατό. Μία ομάδα 7 πιστολέρο -αποτελούμενη από τους Sam Chisolm (Denzel Washington), Josh Faraday (Chris Pratt), Goodnight Robicheaux (Ethan Hawke), Jack Horne (Vincent D'Onofrio), Billy Rocks (Lee Byung-hun), Vasquez (Manuel Garcia-Rulfo) και Red Harvest (Martin Sensmeijer)- θα αναλάβουν να προστατεύσουν τον πληθυσμό και να απελευθερώσουν την τοπική κοινωνία. 

Godless (2017)

Η μίνι σειρά 7 επεισοδίων ξεκίνησε αρχικά για να γίνει ταινία υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Steven Soderbergh. Τελικά, ο Soderbergh ανέλαβε το ρόλο του παραγωγού και συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Scott Frank (Logan), χωρίς να σκηνοθετήσει κανένα επεισόδιο. Η υπόθεση επικεντρώνεται στην πόλη La Belle τη δεκαετία του 1880 - ένα μέρος όπου υπάρχουν αποκλειστικά γυναίκες, μετά ένα περίεργο ατύχημα σε ορυχείο όπου σκοτώθηκαν όλοι οι άντρες.

High Noon (1952)

To High Noon είναι ένα πραγματικά κλασικό ασπρόμαυρο γουέστερν στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Gary Cooper, Grace Kelly και Thomas Mitchell. Ο Will Kane είναι πρώην σερίφης που άφησε τη δουλειά του για να ζήσει μία ήρεμη ζωή μαζί με την οικογένειά του. Όταν όμως ο περιβόητος εγκληματίας Frank Miller επιστρέφει στην πόλη, ο Will θα φορέσει ξανά το σήμα του, θα πάρει το όπλο του και θα αναμετρηθεί με τον επικίνδυνο αντίπαλό του. 

> Διάβασε ακόμη: Αποκάλυψη, Τώρα! Το αιώνιο αριστούργημα

"Ο Καλός, ο Κακός, ο Περίεργος" / The Good, The Bad, The Weird (2008)

Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Jee-woon Kim παρουσιάζει ένα καταιγιστικό γουέστερν που ισορροπεί ανάμεσα στο action genre και την κωμωδία. Αυτό, μπορεί αρχικά να ακούγεται τουλάχιστον ύποπτο αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει πανηγυρικά. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τρεις πιστολάδες που κυνηγούν έναν χάρτη θησαυρού στην Μαντζουρία του 1940, με χρονικό background την απελευθέρωση της Κορέας από τους Ιάπωνες.

"Ταξιδεύοντας με τον Εχθρό μου" / Hostiles (2017)

Το 1892,  ένας λοχαγός του αμερικανικού στρατού διατάσσεται να συνοδεύσει έναν βαριά άρρωστο αρχηγό των Ινδιάνων - και ορκισμένο εχθρό του- μέσα από μία άκρως αφιλόξενη κι επικίνδυνη περιοχή. Ο σκηνοθέτης Scott Cooper φτιάχνει ένα ενδιαφέρον σύμπαν γεμάτο αντιθέσεις και αντιξοότητες, με τον Christian Bale να προσθέτει την απαραίτητη ένταση μέσω της ερμηνείας του. 

"Το Μυστικό του Brokeback Mountain" / Brokeback Mountain (2005)

Ρομαντικό και συνάμα τραγικό, το Brokeback Mountain του Ang Lee ασφαλώς και είναι ένα από τα καλύτερα γουέστερν που έχουν φτιαχτεί ποτέ, έστω κι αν ξεφεύγει αρκετά από την κλασική έννοια του όρου. Ο Ταϊβανέζος σκηνοθέτης επικεντρώνεται στο love story των Ennis Del Mar (Heath Ledger) και Jack Twist (Jake Gyllenhaal). H ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ και είχε 5 ακόμη υποψηφιότητες, προκαλώντας μπόλικη συζήτηση και ταράζοντας τα νερά. 

"Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα" / 3:10 to Yuma (2007)

Αρκετά χρόνια πριν φτιάξει το Logan, ο σκηνοθέτης James Mangold έκανε θόρυβο με αυτό το δυστοπικό γουέστερν, που είναι ουσιαστικά remake της κλασικής ομώνυμης ταινίας του Delmer Daves, πίσω στο 1957. Ο Christian Bale υποδύεται ένα cowboy που χρειάζεται χρήματα και έτσι συμφωνεί να μεταφέρει τον επικίνδυνο κακοποιό Ben Wade (Russell Crowe) στη φυλακή. Αυτό ακούγεται αρκετά απλό αλλά αποδεικνύεται ότι μόνο τέτοιο δεν είναι.

"Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους" / No Country for Old Men (2007)

To "Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους" είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας 15ετίας. Ο Llewelyn Moss (Josh Brolin) θα βρεθεί στον τόπο συμπλοκής εμπόρων ναρκωτικών και θα φύγει παίρνοντας μαζί του μία βαλίτσα με αρκετά χρήματα. Το αποτέλεσμα της πράξης του είναι να τον κυνηγούν οι ιδιοκτήτες της, ο τοπικός σερίφης και ο πληρωμένος δολοφόνος Anton Chigurh (Javier Bardem). Οι κρυφοί συμβολισμοί είναι διάχυτοι σχεδόν παντού μέσα στην ταινία, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε φιλμ των αδερφών Coen. Ο ρυθμός, οι διάλογοι και οι ερμηνείες είναι όλα εξαιρετικά προσεγμένα.

"Αληθινό Θράσος" / True Grit (2010)

Οι αδερφοί Coen, τρία χρόνια μετά το "Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους" επιστρέφουν με ένα ακόμη γουέστερν που αυτή τη φορά πατά περισσότερο στις βασικές απαρχές του είδους και είναι remake μίας κλασικής ταινίας του παλιού Χόλιγουντ. Η Hailee Steinfeld κάνει το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη ως Mattie Ross (κέρδισε και το Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου για την εν λόγω ερμηνεία) και αναζητά κάποιον να τη βοηθήσει να εξοντώσει τον δολοφόνο του πατέρα της. Το "Αληθινό Θράσος" είναι γεμάτο ανατροπές, απογοητεύσεις και αυξομειώσεις των εντάσεων και αυτή είναι η πραγματική του γοητεία.

> Διάβασε ακόμη: H ιστορία της χειρότερης ταινίας όλων των εποχών

"Οι Ασυγχώρητοι" / Unforgiven (1992)

Το γουέστερν του Clint Eastwood εκτυλίσσεται προς τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και η Άγρια Δύση έφτανε σιγά σιγά στο τέλος της, με νόμους να θεσπίζονται σε κάθε γωνιά της Αμερικής. Το φιλμ αφορά την επιστροφή στη δράση του Bill Munny, ενός πιστολέρο που έχει αποσυρθεί, ο οποίος παίρνει ξανά το όπλο του και μαζί με τον μετανοημένο κακοποιό φίλο του Ned Logan (Morgan Freeman) σχεδιάζουν να εκτελέσουν ένα τελευταίο συμβόλαιο θανάτου. 

"Η μπαλάντα του Buster Scruggs" / The Ballad of Buster Scruggs (2018)

Οι Ethan και Joel Coen παραδίδουν μία ακόμη έξοχη δουλειά που διαχωρίζεται σε 6 διαφορετικές ιστορίες, ασφαλώς στην Άγρια Δύση του 19ου αιώνα. Κάθε μία από αυτές έχει τα γνωστά χαρακτηριστικά των δύο Αμερικανών auteurs δηλαδή καλοχτισμένους χαρακτήρες, μαύρο χιούμορ, πρωτοποριακές σκηνές και ενδιαφέρουσα δράση.

The Proposition (2005)

Το πρώτο αυστραλιανό γουέστερν της λίστας φέρει τη σκηνοθετική σφραγίδα του John Hillcoat. Πρωταγωνιστεί σε αυτό ο 
Charlie Burns (Guy Pearce), μέλος της συμμορίας Burns, ο οποίος αιχμαλωτίζεται μαζί με τον μικρό του αδερφό Mikey (Richard Wilson). Ο Charlie διατάσσεται να σκοτώσει τον μεγαλύτερο αδερφό του Arthur (Danny Huston) αλλιώς ο Mikey θα απαγχονιστεί. Πρόκειται για ένα φιλμ με υπερβολική βία και πολλά ηθικά διλήμματα.

"Η δολοφονία του Jesse James από τον δειλό Robert Ford" / The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Το γουέστερν του Andrew Dominik είναι τόσο λεπτομερές όσο και ο τίτλος του. Ο Casey Affleck παίζει τον κεντρικό ρόλο του Robert Ford, ο οποίος γίνεται μέλος της εγκληματικής οικογένειας του διάσημου villain της Άγριας Δύσης Jesse James (Brad Pitt). Όσο περνάει ο καιρός, ο Ford δε βρίσκει την αποδοχή που αναζητούσε από τη συμμορία και κυρίως από το είδωλό του, σχεδιάζοντας έτσι να δολοφονήσει τον James.

"Οι Μισητοί Οκτώ" / The Hateful Eight (2015)

Το 2015, ο Quentin Tarantino έφτιαξε το δεύτερο γουέστερν του, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στο Γουαϊόμινγκ κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Ένας κυνηγός επικηρυγμένων και μία γυναίκα που έχει συλλάβει, βρίσκονται σε μία απομονωμένη καλύβα μέσα στα χιόνια. Εκεί, μαζί με άλλους 7 παράξενους χαρακτήρες, θα εκτυλιχτεί μία ιστορία γεμάτη ύποπτα μυστικά και μπόλικο αίμα. Το The Hateful Eight  κέρδισε ένα Όσκαρ και μία Χρυσή Σφαίρα.

> Διάβασε ακόμη: 30 χρόνια Terminator 2

"Η Επιστροφή" / The Revenant (2015)

Ο Alejandro González Iñárritu ευθύνεται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά γουέστερν που έχουμε δει ποτέ, με τον Leonardo DiCaprio στο ρόλο του Hugh Glass, που του χάρισε, επιτέλους, το πρώτο του (και μοναδικό έως τώρα) Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου. Ο Glass, ένας βαρύτατα τραυματισμένος κυνηγός, εγκαταλείπεται από τους συντρόφους του στα χιονισμένα βουνά ώστε να πεθάνει. Επιβιώνει ωστόσο και επιστρέφει ζητώντας εκδίκηση.

"Για μια Χούφτα Δολάρια" / A Fistful of Dollars (1964)

Το κάτι παραπάνω από all time classic σπαγγέτι γουέστερν του Sergio Leone (που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Bob Robertson), φέρνει τον Clint Eastwood στο ρόλο του "ανθρώπου χωρίς όνομα", ο οποίος θα βρεθεί ανάμεσα στον πόλεμο δύο συμμοριών στην μικρή μεξικάνικη πόλη Σαν Μιγκέλ. Ο χαρακτήρας του Eastwood θα προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν πιστολάς και στις δύο συμμορίες, με σκοπό να κερδίσει χρήματα.

"Οι Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα" / The Three Burials of Melquiades Estrada (2005)

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Tommy Lee Jones πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με αυτό το άκρως ενδιαφέρον γουέστερν. Ο Jones υποδύεται τον Pete Perkins, έναν ιδιοκτήτη ράντσου, ο συνεργάτης του οποίου είναι ένας Μεξικανός μετανάστης, ο Melquiades Estrada (Julio Cedillo). Ο τελευταίος δολοφονείται από τον συνοριοφύλακα Mike Norton (Barry Pepper), ο οποίος θάβει το πτώμα και πιστεύει ότι γλίτωσε. Μέχρι που μαθαίνει την αλήθεια ο Perkins. Η ηθική μπαίνει μπροστά από κάθε άλλο στοιχείο, δικαιολογώντας ακόμη και τις πιο ακραίες ενέργειες, ενώ η ταινία καταδικάζει ανοιχτά τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές συμπεριφορές της αμερικανικής κοινωνίας. Αξίζει να αναφερθεί πως το "Οι Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράδα" απέσπασαν το Βραβείο σεναρίου και Ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών του 2005.

"Django ο Τιμωρός" / Django Unchained (2012)

Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες δουλειές του Quentin Tarantino παραδόθηκε τελικά στο κοινό το 2012 και άξιζε κάθε δευτερόλεπτο της αναμονής, κερδίζοντας μάλιστα 2 Όσκαρ. Ο Γερμανός κυνηγός επικηρυγμένων Dr. King Schultz (Christoph Waltz) απελευθερώνει τον σκλάβο Django (Jamie Foxx) ώστε να τον βοηθήσει σε μία επικερδή αναζήτηση παρανόμων. Μετά την επιτυχία της αποστολής, οι δύο άντρες συνεργάζονται με απώτερο σκοπό την αναζήτηση της συζύγου του Django, η οποία βρίσκεται σε μία φυτεία του αμερικανικού Νότου.

"Κάποτε στη Δύση" / Once Upon a Time in the West (1968)

Henry Fonda, Jason Robards, Charles Bronson και Claudia Cardinale υποδύονται τους κεντρικούς χαρακτήρες στο αξιομνημόνευτο γουέστερν (και πάλι) του Sergio Leone, το οποίο ντύνει μουσικά (και αυτό) ο Ennio Morricone. Η ταινία διαδραματίζεται σε μία φανταστική πόλη των ΗΠΑ, την εποχή της επέκτασης του σιδηροδρόμου και βασίζεται σε μία ιστορία στην οποία εμπλέκονται ληστές, τραπεζίτες, μετανάστες και ένας μυστηριώδης πιστολάς που παίζει φυσαρμόνικα.

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος" / The Good, the Bad and the Ugly (1966)

Μία ακόμη περιβόητη δουλειά του Sergio Leone με κεντρικό χαρακτήρα τον Clint Eastwood αλλά και τους Eli Wallach και Lee Van Cleef να τον πλαισιώνουν ιδανικά. Το σενάριο τοποθετείται σε μία πόλη-φάντασμα κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου και περιστρέφεται γύρω από τρεις τυχοδιώκτες πιστολέρο που αναζητούν ένα σεντούκι χρυσού της Συνομοσπονδίας. Το "Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος" έχει μείνει στην ιστορία και για τις υπέροχες μουσικές του Ennio Morricone.


Διάβασε ακόμη για την ταραχώδη κληρονομία του American Beauty και τους πιο στιλάτους χαρακτήρες του Quentin Tarantino.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.