Σπάνια περίπτωση η Laura Linney. Όσοι δεν γνωρίζουν καλά την LGBTQIA+ τηλεοπτική ιστορία έμαθαν την ύπαρξη της Αμερικανίδας ηθοποιού, στην καλύτερη, από τη συμμετοχή της στο The Truman Show ή, στη χειρότερη, από το Ozark του Netflix. Κι όμως. Πριν γίνει ευρέως διάσημη, ήδη από το 1993, είχε αποκτήσει ένα τεράστιο gay following, ερμηνεύντας μια αρχετυπική fag hag, τη Mary Ann Singleton, γνωστή και ως Babycakes, στην εμβληματική σειρά Tales of the City, ενώ συνεχίζει να αποτελεί ally στις διεκδικήσεις των LGBTQIA+ ατόμων.

Γεννημένη σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1964 στο Μανχάταν, είναι κόρη μιας νοσοκόμας και ενός θεατρικού συγγραφέα. Αγάπησε από μικρή το θέατρο, ενώ σπούδασε υποκριτική στο Brown University και τη Juilliard School.

Η ζωή της από τα '90s μέχρι σήμερα

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισαν να έρχονται οι πρώτες συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και στο σινεμά, ενώ παράλληλα έδρεπε δάφνες στο Broadway. Στη σειρά Tales of the City έπαιξε πρώτη φορά το 1993. Τον ρόλο της αξιαγάπητης Babycakes, που την καθόρισε, τον επανέλαβε άλλες τρεις φορές, στις sequel σειρές More Tales of the City (1998), Further Tales of the City (2001) και Tales of the City (2019), ουσιαστικά ερμηνεύοντας την ίδια γυναίκα και την εξέλιξή της, σε βάθος τριών δεκαετιών.

Παρ' όλα αυτά, ο ρόλος που εκτόξευσε την καριέρα της ήταν εκείνος της κινηματογραφικής συζύγου του Jim Carrey στο The Truman Show. Μετά από αυτόν, η Linney έπαιξε σε δεκάδες σειρές και ταινίες -ανάμεσά τους, το 2003, στο Love actually, το 2016 στα Nocturnal animals του Tom Ford και από το 2017 μέχρι πέρυσι στο Ozark- χωρίς να σταματήσει να έχει παρουσία στο θέατρο (υπήρξε πέντε φορές υποψήφια για Tony Καλύτερης Ηθοποιού).

Το 2001 ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για Όσκαρ, για την ερμηνεία της στο Στηρίξου πάνω μου. Ακολούθησαν άλλες δύο υποψηφιότητες, το 2005 και το 2008 (για τις ερμηνείες της στα φιλμ Kinsey -που αφηγείτο τη ζωή του σεξολόγου Alfred Charles Kinsey- και The Savages, αντίστοιχα). Κι αν στα βραβεία της Ακαδημίας δεν έχει υπήρξει μέχρι τώρα νικήτρια, έχει στη συλλογή της δύο Χρυσές Σφαίρες και τέσσερα Emmys. Καλά είναι κι αυτά. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.