Τρία χρόνια τώρα το διαδίκτυο μιλάει για το Succession. Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος για να τραβήξει η σειρά την προσοχή ακόμη και εκείνων που δεν είναι συνδρομητές του HBO και να μπουν στη διαδικασία να την παρακολουθήσουν. Το Succession για αρχάριους είναι μία σατιρική μαύρη κωμωδία δια χειρός Jesse Armstrong που έκανε πρεμιέρα στις 3 Ιουνίου του 2018. Περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια Roy, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι ο όμιλος πολυμέσων Waystar RoyCo. Η υγεία του αρχηγού της οικογένειας, Logan Roy (Brian Cox) έχει επιβαρυνθεί και τα τέσσερα παιδιά του -που όλα απασχολούνται στην εταιρεία- αρχίζουν να προετοιμάζονται για το μέλλον χωρίς εκείνον διεκδικώντας έκαστος με το δικό του τρόπο τη διαδοχή του.

Αυτοί είναι ο ο μεγαλύτερος γιος του, ο Connor (Alan Ruck), o διψασμένος για εξουσία Kendall (Jeremy Strong), ο ασεβής Roman (Kieran Culkin) και η οξυδερκής Siobhan (Sarah Snook). Από την πρεμιέρα της μέχρι και σήμερα μετρά διθυραμβικές κριτικές που έχουν μετατραπεί σε άπειρα βραβεία και διακρίσεις σε όλες τις σχετικές διοργανώσεις, οπότε είναι σχεδόν αναμενόμενο κάθε επεισόδιό της να πυροδοτεί σχολιασμούς παντός είδους στα κοινωνικά δίκτυα και τα μίντια γενικότερα.

Η περίεργη ανακρίβεια για τους Beatles

Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, το 4ο επεισόδιο της 3ης σεζόν έγινε αντικείμενο συζήτησης για κάτι που δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της σειράς. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μία λανθασμένη αναφορά στους Beatles: Ο Kendall διαβεβαιώνει τον Josh ότι δεν έχει τίποτα να ανησυχεί, ότι η οικογένεια Roy δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ότι αυτός και ο πατέρας του θα συνεργαστούν καλά, με τον ίδιο τρόπο που οι Beatles ηχογράφησαν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα κατέθεταν μηνύσεις ο ένας εναντίον του άλλου.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η μόνη φορά που μήνυσαν ο ένας τον άλλον ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 1970, περισσότερους από τρεις μήνες δηλαδή από όταν o John Lennon ανακοίνωσε στο συγκρότημα ότι ήθελε να αποχωρήσει (για την ακρίβεια αποδεσμεύτηκε από τις υποχρεώσεις του και επισήμως 20 Σεπτεμβρίου του 1970) και οκτώ μήνες μετά την περιβόητη συνέντευξη τύπου του McCartney κατά την οποία ο Paul υπονόησε ότι και αυτός θα αποχωρούσε.

Δεν είχαν δηλαδή μηνύσει ο ένας στον άλλον. Αντιθέτως, ο Paul McCartney ήταν εκείνος που κατέθεσε μήνυση κατά των 4ων (John Lennon, George Harrison και Richard Starkey) και της Apple Corps, που είχαν δημιουργήσει μαζί μετά από την επιστροφή τους από Ινδία. Ο στόχος του McCartney ήταν να σταματήσει τον μάνατζερ του γκρουπ, Allen Klein, σύμφωνα με τον ίδιο ο μόνος τρόπος για να σώσει τους Beatles και την Apple Coprs ήταν να κινηθεί νομικά εναντίον τους. Αν δεν το είχε κάνει αυτό, και δεδομένου του ότι δεν υπήρχε σύμπνοια μεταξύ τους για το πόση εξουσία έπρεπε να είχε ο μάνατζέρ τους, όλα τα δικαιώματα των τραγουδιών του θα ανήκαν εξ ολοκλήρου στον Klein.

Η αγωγή ουσιαστικά αποσκοπούσε στη διάλυση της συμβατικής συνεργασίας του γκρουπ (Apple Corps Ltd.) και έγινε όταν τα υπόλοιπα τρία μέλη κατέστησαν τον Klein υπεύθυνο για τις οικονομικές υποθέσεις των Beatles. Ο McCartney ήθελε να αναλάβει τα οικονομικά τους ο Lee Eastman, ο πατέρας της συζύγου του, Linda, αλλά ήταν ένας εναντίον τριών. Δεν κατέθεσε αγωγή κατά του Klein για τον απλούστατο λόγο επειδή τον απέτρεψαν οι δικηγόροι του και κυρίως επειδή ο Klein δεν είχε υποπέσει σε κάποιο σφάλμα. Εν τέλει πάντως, το δικαστήριο δικαίωσε τον McCartney διέλυσε τη συνεργασία των Beatles το 1971 και παρέδωσε προσωρινά τις οικονομικές υποθέσεις των πρώην Beatles σε έναν μεσάζοντα μέχρι να συμφωνήσουν στους όρους της διάλυσής τους. Στο μεταξύ, η σχέση του Klein με τους άλλους τρεις Beatles επιδεινώθηκε απότομα όταν σταμάτησαν να παίζουν μέχρι που ο ίδιος ο Klein αποφάσισε, το 1973, να μηνύσει τους Beatles.

Τι δεν καταλαβαίνουμε

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Succession θα μας πεις - και θα έχεις δίκιο. Κατά πάσα πιθανότητα καμία απολύτως, πέρα από την ενδεχόμενη πρόθεση των σεναριογράφων να καταδείξουν την έλλειψη μουσικής κουλτούρας του Kendall ή να τονίσουν πως όλοι οι χαρακτήρες φλερτάρουν με την υπερβολή κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους. Αυτό έτσι κι αλλιώς αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της σειράς, οπότε φαίνεται η πιο λογική εξήγηση. Εμείς από την πλευρά μας, έπρεπε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και κυρίως, την τιμή των Beatles.