Αν για κάποιο λόγο αγαπήσαμε ακόμα περισσότερο το φετινό, τηλεοπτικό καλοκαίρι, ήταν γιατί το Netflix έφερε ξανά στην οθόνη το Stranger Things με την πρεμιέρα της 3ης σεζόν του. Την τηλεοπτική σειρά των Duffer Brothers, που μας έκανε να θυμηθούμε ξανά τα Goonies και τον Ε.Τ., να αναπολήσουμε τα 80s που τόσο επιτυχημένα ζωντάνεψε αισθητικά, μουσικά και ενδυματολογικά και να μείνουμε με το στόμα ανοιχτό με τις πολύ καλές ερμηνείες των μικρών και μεγάλων πρωταγωνιστών της, αλλά και με μία ανατριχιαστική λεπτομέρεια: Μάλλον πρόκειται για true story.

Συγκεκριμένα, το σενάριο και ειδικότερα η ιστορία της Eleven, του κοριτσιού που απήχθη, υποβλήθηκε σε απάνθρωπα πειράματα του μυαλού και απέκτησε δυνάμεις σούπερ ήρωα, βασίστηκε, όπως έχουν παραδεχτεί οι δημιουργοί του, στο "The Montauk Project”. Μία σειρά μυστικών πειραμάτων που διενήργησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δεκαετία του '80 στην αεροπορική βάση στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ.

Τα όσα συνέβησαν εκεί αποκάλυψε ο Preston Nichols, ο οποίος κατόρθωσε να ανασύρει από τη μνήμη του την τραγική εμπειρία που βίωσε και να την καταγράψει σε μία σειρά βιβλίων. Στις σελίδες τους, κάνει λόγο για ανθρώπους – πειραματόζωα, για ταξίδια στο χρόνο, απόκοσμα πλάσματα, τηλεμεταφορά, τηλεκίνηση, απαγωγές παιδιών, ακόμη και ψεύτικες προσεληνώσεις του Apollo. Μάλιστα, όλα αυτά τα συνδέει με το "Πείραμα της Φιλαδέλφειας" του 1943, κατά το οποίο δημιουργήθηκε μια σκουληκότρυπα που μετέφερε τους ναυτικούς Duncan και Edward Cameron στο Μόντοκ του 1983 και ως εκ τούτου στη συνάντησή τους με τον ίδιο τον Nichols.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αφηγείται στο βιβλίο του "The Montauk Project: Experiments in Time”, αναφερόμενος σε ένα πείραμα με το όνομα "Η Καρέκλα του Μόντοκ" και το οποίο δεν μπορεί παρά να μην μας φέρει στο μυαλό το Stranger Things: "Κρατώντας μια τούφα από τα μαλλιά ενός προσώπου, ο Duncan συγκεντρωνόταν και έβλεπε μέσα από τα δικά του μάτια, άκουγε από τ' αυτιά του, ένιωθε μέσα από το δικό του σώμα. Ουσιαστικά, έβλεπε μέσα από κάποιον άλλον άνθρωπο, όπου κι αν αυτός βρισκόταν στον πλανήτη".

Και το πράγμα γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό, όταν σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Nichols γράφει: "Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι δε θέλαμε να συμμετέχουμε άλλο στα πειράματα Κάποιος, όμως, πλησίασε τον Duncan στην καρέκλα και του ψιθύρισε: "Η ώρα είναι τώρα" και απελευθέρωσε από το υποσυνείδητό του ένα τέρας. Ένα τριχωτό τέρας, όπως το κατέγραψε ο πομπός. Ήταν μεγάλο, πεινασμένο κι άγριο".

Πάντως, η θεωρία ότι το Stranger Things βασίστηκε σ' αυτή την αληθινή ιστορία για τα πειράματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στα 80s, επιβεβαιώνεται επίσης κι από το γεγονός ότι το 2015 το Netflix είχε δώσει το πράσινο φως σε μία σειρά με τίτλο "Μόντοκ", η υπόθεση της οποίας είχε ως εξής: "Αφιερωμένη στη θρυλική δεκαετία του '80, που μάγεψε μια ολόκληρη γενιά, η σειρά διαδραματίζεται το 1980 στο Μόντοκ του Λονγκ Άιλαντ, όπου ένα αγόρι ξαφνικά εξαφανίζεται. Κι ενώ οι φίλοι, η οικογένειά του και η τοπική αστυνομία τον αναζητούν, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ασύλληπτο μυστήριο, που περιλαμβάνει κρατικά κυβερνητικά μυστικά και πειράματα, απίστευτες υπερφυσικές δυνάμεις κι ένα πολύ παράξενο κορίτσι". Τη συνέχεια την έχεις δει στην οθόνη σου.