Οι ενισχυτικές ή αλλιώς "αναμνηστικές" δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό φαίνεται πως τελικά θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, όσο η Covid-19 παραμένει και μεταλλάσσεται. Στην Ελλάδα ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης, με την πλατφόρμα των ραντεβού να ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου αρχικά για τους ανοσοκατεσταλμένους για να ακολουθήσουν και υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένει το πράσινο φως από τον ΕΜΑ για να ξεκινήσουν οι αναμνηστικές δόσεις σε όσους είναι άνω των εξήντα ετών. Υπάρχει άλλωστε επάρκεια εμβολίων mRNA, με τα οποία θα γίνεται η τρίτη δόση.

Έρχεται και τέταρτη δόση

Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και για τέταρτη δόση, με το Ισραήλ –για ακόμη μια φορά- να οδηγεί τις εξελίξεις.

Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού των ατόμων που είναι σε αυξημένο κίνδυνο κατ’ αρχάς, λόγω των νοσημάτων που διαταράσσουν την ανοσιακή ανταπόκριση και άρα δεν οικοδομούν ανοσία σε ποσοστό που είναι και κατώτερο του 50%.

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται οι μεταμοσχευμένοι, είτε συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, τα άτομα με καρκίνο, οι νεφροπαθείς, οι οποίοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ανοσοανεπάρκεια ή νοσήματα τα οποία απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει την ανοσιακή αντίδραση.

Παράλληλα, η Επιτροπή μελετά, όπως σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τον καθορισμό των ομάδων του πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

> Διάβασε ακόμη: Αρνητές των εμβολίων ή μήπως αρνητές της πραγματικότητας;

Η ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσει τους ανοσοκατασταλμένους είναι όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι πληροφορίες λένε πως οι άνω των 60 ετών θα μπορούν να ξεκινήσουν την ενισχυτική δόση από τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση αυτή βρίσκεται σε τελική φάση επεξεργασίας, ενώ παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των ομάδων των πληθυσμιακών που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.

Σημειώνεται πως στους μεταμοσχευμένους και τους ανοσοκατασταλμένους, η τρίτη δόση μπορεί να δοθεί στο ελάχιστο και 4 εβδομάδες μετά από τη δεύτερη. Στα άτομα που θα διεκδικήσουν την 3η δόση λόγω της μείωσης των αντισωμάτων, φαίνεται από τη βιβλιογραφία ότι το διάστημα είναι μετά τους 8 μήνες.

Γιατί πέφτει στο τραπέζι

Ο Salman Zarka, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Ισραήλ κάλεσε τη χώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη χορήγηση και τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία της αρνήτριας των εμβολίων που δεν ήθελε να διασωληνωθεί και πέθανε

"Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τέταρτη δόση του εμβολίου", δήλωσε. "Αυτή θα είναι η ζωή μας από εδώ και πέρα, σε κύματα του ιού", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσαν τελικά να χορηγηθούν οι τέταρτες δόσεις.

Από: Thetoc.gr