Ουκρανία, το χρονικό της μεγάλης φυγής

Η διαδρομή των προσφύγων προς την Ιταλία μέσω Ουγγαρίας, μέσα από τα μάτια και την πένα του Ιταλού δημοσιογράφου Ezio Azzollini.

Στο χωριό Beregsurány της Ουγγαρίας όλα είναι παγωμένα. Παρά τον αναπάντεχο ήλιο που διήρκεσε ως τις 6 το απόγευμα, η θερμοκρασία δεν κατάφερε να ανέβει. Μπορεί κανείς λοιπόν να υποθέσει πόσο χειρότερη είναι η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ο καιρός δεν είναι καλός. Η ουρά στα ουγγρικά σύνορα στη Lviv είναι τεράστια, αλλά όχι όσο αυτή στην Πολωνία ή την ακόμη πιο μακρινή Ρουμανία. Οι Ουκρανοί πρόσφυγες ποντάρουν την τύχη τους εκεί, εκτιμά ο Ιταλός δημοσιογράφος Ezio Azzollini, που καταγράφει την εμπειρία του στο Esquire της χώρας του

Η διαδρομή προς την Ιταλία

Ένα λεωφορείο από την Puglia έφτασε για να πάρει 45 από αυτούς για να τους μεταφέρει στην Ιταλία. Το ταξίδι τους διαρκεί μία νύχτα και μία ημέρα: Περνούν μέσα από τη Σλοβενία και στη συνέχεια κάνουν ενδιάμεσες στάσεις σε Mestre, Bologna, Pescara, Foggia και Tavoliere μέχρι τη Valle d 'Itria. Γι' αυτούς, το χάος ξεκίνησε είκοσι τέσσερις ώρες προτού ηχήσουν οι σειρήνες ακόμη και στη Lviv, το τελευταίο ασφαλές οχυρό, που εδώ και καιρό είχε προετοιμαστεί για συρράξεις.

Ουκρανία, το χρονικό της μεγάλης φυγήςGetty Images

Όσο πλησιάζουν στην Ιταλία, τόσα περισσότερα μαθαίνουν για την εξέλιξη του πολέμου και τις καταστροφές που προκαλούν οι Ρώσοι που βομβαρδίζουν ανελέητα τις πόλεις τους. Απελπισία.

>Διάβασε ακόμη: Γράμμα από το Κίεβο

Το λεωφορείο φτάνει στον προορισμό του. Έξω, λίγο πιο πέρα από το πράσινο δίχτυ που οδηγεί σε ένα μικρό χώρο στάθμευσης γεμάτο ανθρώπους και κουβέρτες, η προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να καταμετρηθούν όλοι ώστε να μη μείνει κανείς πίσω απέτυχε αμέσως.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 1Getty Images

Μία εξαντλημένη γυναίκα από το κρύο, μπήκε μπροστά και ξεκίνησε να περπατά προς τις σκηνές όπου βρίσκονται οι Ούγγροι εθελοντές και στρατιωτικοί.

> Διάβασε ακόμη: Τι πραγματικά πιστεύει ο κύκλος του Putin για τον πόλεμο

Είναι όλοι τους πολύ νέοι με περισσότερα όπλα από ό,τι χρόνια, αγόρια και κορίτσια που μπορεί να μη μιλούν όλοι αγγλικά, αλλά ο κοινός τους στόχος να βοηθήσουν αποτελεί τη γλώσσα επικοινωνίας τους. Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για εκείνη.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.