Τι πραγματικά πιστεύει ο κύκλος του Putin για τον πόλεμο

Ρωσίδα δημοσιογράφος αποκαλύπτει ποιο ήταν το κλίμα που επικρατούσε στους διαδρόμους του Κρεμλίνου τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ανεξάρτητη Ρωσίδα δημοσιογράφος Farida Rustamova δημοσίευσε στο προσωπικό site της ένα κείμενο που ζωντάνεψε -απ' ό,τι λέγεται επακριβώς- το κλίμα που επικρατούσε στους διαδρόμους του Κρεμλίνου τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι μαρτυρίες που κατέγραψε έχουν τεράστια σημασία, καθώς οι διασυνδέσεις της της έχουν επιτρέψει να μιλάει απευθείας με τους αξιωματούχους του πουτινισμού, ενώ όσα έγραψε ρίχνουν φως και στο τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό του Vladimir Putin.

Οι 'ημι-παράλυτοι' πολιτικοί της Ρωσίας

Παρότι όταν υπάρχουν τριγύρω κάμερες και τα μικρόφωνα είναι ανοιχτά οι ηγέτες των ρωσικών θεσμών δείχνουν ενωμένοι στην επιλογή του Putin, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, σύμφωνα με την Rustamova. Πολλοί εξ αυτών έχουν άλλες απόψεις, είναι τρομαγμένοι και οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες. Πολλά μέλη της Δούμας, μάλιστα, σκέφτονται να παραιτηθούν.

Τι πραγματικά πιστεύει ο κύκλος του Putin για τον πόλεμοAlexander Zemlianichenko / Getty Images

Τις πρώτες ημέρες της 'στρατιωτικής επιχείρησης', πολλοί αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι τα πράγματα θα οδηγούσαν σε τέτοιας έκτασης πόλεμο 'επειδή κανείς δεν θα κέρδιζε κάτι απ' αυτόν'. Μάλιστα, όσοι παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους μετά την έναρξη του πολέμου 'νιώθουν ανακουφισμένοι που δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτόν τον πόλεμο'. Κι ενώ πλέον η λέξη 'καταστροφή' ακούγεται στους διαδρόμους του Κρεμλίνου, πολλοί πολιτικοί βρίσκονται σε κατάσταση ημι-παράλυσης.

Κανείς δεν πίστευε ότι ο Putin θα φτάσει μέχρι το Κίεβο

Κανείς από τους αξιωματούχους με τους οποίους μίλησε η Rustamova δεν πίστευε ότι ο Putin θα προχωρούσε σε πόλεμο. Όλοι φανταζόντουσαν ότι ο πρόεδρός τους ήθελε απλώς να κλιμακώσει την κατάσταση έτσι ώστε να έχει ένα ακόμα 'καλό χαρτί' στο μανίκι του για τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση. Αλλά το να ρίξει βόμβες στο Κίεβο; Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσαν να το έχουν προβλέψει.

VLADIMIR PUTINSasha Mordevets / Getty Images

Μία πηγή 'κοντά στην κυβέρνηση' της είπε ότι όλοι στο Κρεμλίνο είχαν κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες που δεν μπορούσαν, όμως, να οδηγήσουν σε σαφή απάντηση ως προς το αν θα γινόταν πόλεμος. Κι ενώ κάποιοι ήταν βέβαιοι ότι ο Putin είχε πάρει τις αποφάσεις τους, αυτές βρίσκονταν μέσα στο μυαλό του και μόνο.

> Διάβασε ακόμα: Η συμφωνία που θα μπορούσε να τερματίσει αμέσως τη ρωσική εισβολή

Το αποτέλεσμα; Ακόμα και οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να μοιάζουν την ημέρα της έναρξης του πολέμου με μαθητές που ένα πρωί μπήκε μέσα στην αίθουσα ο καθηγητής τους και τους είπε 'απροειδοποίητο διαγώνισμα, βγάλτε μία κόλλα χαρτί'.

Ένας πόλεμος χωρίς κανόνες

Σύμφωνα με μία άλλη πηγή της Rustamova, που την περιγράφει ως 'έναν καλό γνωστό του Putin', ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι δεν ήταν η Ρωσία αυτή που 'πάτησε' τους 'κανόνες του παιχνιδιού', προσθέτοντας ότι σε αυτή τη μάχη δεν θα υπάρχουν κανόνες. Μάλιστα, της δήλωσε ότι ο Putin αισθάνεται προσβεβλημένος, με την παράνοιά του να έχει φτάσει σε γελοία επίπεδα.

> Διάβασε ακόμα: Ο Vladimir Putin είναι δικτάτορας, λέει ο Joe Biden

Υπάρχει, βέβαια, κάτι ακόμα που πρέπει να λάβουμε υπόψη για τον Putin. Ο Ρώσος πρόεδρος εδώ και ένα διάστημα ζει στην απομόνωση, έχει αποκοπεί από την πραγματικότητα και πιστεύει όσα του λένε οι 'μπιστικοί' του: Ότι θα καταλάβει πανεύκολα το Κίεβο, ότι οι Ουκρανοί ανατινάζονται μόνοι τους, ότι ο Zelensky είναι εθισμένος στην κοκαΐνη.

'Κανείς δεν πίστευε ότι τα πράγματα θα φτάσουν μέχρι το Κίεβο', πρόσθεσε ένας ακόμα αξιωματούχος της Δούμας. 'Στην αρχή πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο είδος παλαβής μυθοπλασίας, αλλά στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι είναι αλήθεια'. Αυτό, οι Ρώσοι αξιωματούχοι μοιάζει να το κατάλαβαν την ίδια στιγμή με όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.