Γιατί πληρώνουμε πια τόσο ακριβά (και) το σουβλάκι

Ακριβό μου πιτόγυρο...

Γράφει: Esquire Editors 29 Μαρτίου 2022

Ράλι τιμής καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα από τα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική διατροφική κουλτούρα. Ειδικότερα, η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι με πίτα και χοιρινό κρέας, αγγίζει ή στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερβαίνει τα 3 ευρώ ανά τεμάχιο.

Κύριο παράγοντα κόστους αποτελούν τόσο οι πρώτες ύλες, όσο και η ενέργεια που επιβαρύνουν, ανελαστικές δαπάνες που αντιμετωπίζουν τα ψητοπωλεία με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να μετακυλίονται και στο τελικό προϊόν.

Την ίδια στιγμή τόσο ο αριθμός των παραγγελιών, όσο και η αξία της μέσης παραγγελίας έχει μειωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο επικεφαλής της γνωστής αλυσίδας ψητοπωλείων, "ο Πρόεδρος”, Ιάσωνας Τσαρούχας. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δίκτυο 12 καταστημάτων.

Μειώθηκε ο αριθμός των παραγγελιών από την έναρξη του πολέμου και μετά

"Καταρχάς έχουμε παρατηρήσει τη μείωση του αριθμού των παραγγελιών που δεχόμαστε από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος να επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα”, επισημαίνει ο κύριος Τσαρούχας.

"Αυτή τη στιγμή μία οικογένεια από εκεί που χρειαζόταν ένα συγκεκριμένο ποσό για βασικά καταναλωτικά αγαθά, πλέον χρειάζεται σε ετήσια βάση ένα επιπλέον μηνιάτικο, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο. Επομένως είναι λογικό να έχουν περιοριστεί οι παραγγελίες μας. H μείωση του τζίρου μας αυτή τη στιγμή αγγίζει το 30% από την έναρξη του πολέμου”.

> Διάβασε ακόμη: Δυσκολευτήκαμε αλλά μάλλον καταλήξαμε στα 3 κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

O ίδιος στέκεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των πρώτων υλών από το κρέας έως και την πίτα. "Επί της ουσίας εκτός από την μείωση του τζίρου μας κατά 30%, έχει αυξηθεί και το κόστος στις πρώτες ύλες που αγοράζω κατά 20%”.

Προς το παρόν απρόσκοπτα η τροφοδοσία πρώτων υλών

Αναφορικά με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, όπως λέει δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής κανένα ζήτημα. "Δουλεύω με συμφωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι προμηθεύομαι συγκεκριμένες ποσότητες σε ό,τι αφορά στο ηλιέλαιο που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ελλείψεις στην αγορά.

Γιατί πληρώνουμε πια τόσο ακριβά (και) το σουβλάκι

Ωστόσο αναζητώ λύση, για το τι θα κάνω στη συνέχεια. Θα συνεχίσω να προμηθεύομαι ηλιέλαιο ή θα στραφώ σε άλλο προϊόν;”, είναι το ερώτημα που θέτει.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.