Γιατί πληρώνουμε πια τόσο ακριβά (και) το σουβλάκι

Ακριβό μου πιτόγυρο...

Γράφει: Esquire Editors 29 Μαρτίου 2022

Ράλι τιμής καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα από τα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική διατροφική κουλτούρα. Ειδικότερα, η τιμή για ένα τυλιχτό σουβλάκι με πίτα και χοιρινό κρέας, αγγίζει ή στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερβαίνει τα 3 ευρώ ανά τεμάχιο.

Κύριο παράγοντα κόστους αποτελούν τόσο οι πρώτες ύλες, όσο και η ενέργεια που επιβαρύνουν, ανελαστικές δαπάνες που αντιμετωπίζουν τα ψητοπωλεία με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να μετακυλίονται και στο τελικό προϊόν.

Την ίδια στιγμή τόσο ο αριθμός των παραγγελιών, όσο και η αξία της μέσης παραγγελίας έχει μειωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο επικεφαλής της γνωστής αλυσίδας ψητοπωλείων, "ο Πρόεδρος”, Ιάσωνας Τσαρούχας. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δίκτυο 12 καταστημάτων.

Μειώθηκε ο αριθμός των παραγγελιών από την έναρξη του πολέμου και μετά

"Καταρχάς έχουμε παρατηρήσει τη μείωση του αριθμού των παραγγελιών που δεχόμαστε από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος να επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα”, επισημαίνει ο κύριος Τσαρούχας.

"Αυτή τη στιγμή μία οικογένεια από εκεί που χρειαζόταν ένα συγκεκριμένο ποσό για βασικά καταναλωτικά αγαθά, πλέον χρειάζεται σε ετήσια βάση ένα επιπλέον μηνιάτικο, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο. Επομένως είναι λογικό να έχουν περιοριστεί οι παραγγελίες μας. H μείωση του τζίρου μας αυτή τη στιγμή αγγίζει το 30% από την έναρξη του πολέμου”.

> Διάβασε ακόμη: Δυσκολευτήκαμε αλλά μάλλον καταλήξαμε στα 3 κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας

O ίδιος στέκεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των πρώτων υλών από το κρέας έως και την πίτα. "Επί της ουσίας εκτός από την μείωση του τζίρου μας κατά 30%, έχει αυξηθεί και το κόστος στις πρώτες ύλες που αγοράζω κατά 20%”.

Προς το παρόν απρόσκοπτα η τροφοδοσία πρώτων υλών

Αναφορικά με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, όπως λέει δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής κανένα ζήτημα. "Δουλεύω με συμφωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι προμηθεύομαι συγκεκριμένες ποσότητες σε ό,τι αφορά στο ηλιέλαιο που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ελλείψεις στην αγορά.

Γιατί πληρώνουμε πια τόσο ακριβά (και) το σουβλάκι

Ωστόσο αναζητώ λύση, για το τι θα κάνω στη συνέχεια. Θα συνεχίσω να προμηθεύομαι ηλιέλαιο ή θα στραφώ σε άλλο προϊόν;”, είναι το ερώτημα που θέτει.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.