Μαζικό sell-off στην αγορά κρυπτονομισμάτων τη Δευτέρα, καθώς πολλά μεγάλα ανταλλακτήρια είτε σταμάτησαν τις συναλλαγές είτε ανακοίνωσαν απολύσεις, και ενώ το Bitcoin υποχωρούσε στο χαμηλότερό του επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών. Τι μέλλει γενέσθαι; Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το "μακελειό" διαρκείας στα crypto θα ασκήσει έντονες πιέσεις στις χρηματαγορές.

Η τιμή του Bitcoin διολίσθησε κατά 17% τη Δευτέρα, χάνοντας τις 23.000 δολάρια (σ.σ.: την Τρίτη, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως και 11% κάτω από τα 21.000 δολάρια, για να σβήσει μέρος των απωλειών στη συνέχεια, και να ανέβει στα 22.403 δολάρια), στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020, με την πλατφόρμα συναλλαγών Celsius να πυροδοτεί φόβους στην αγορά αναστέλλοντας αναλήψεις, ανταλλαγές και μεταφορές μεταξύ λογαριασμών λόγω "ακραίων συνθηκών στην αγορά".

Παράπλευρες απώλειες

Εν μέσω sell-off, η Binance αναγκάστηκε να σταματήσει τις αναλήψεις Bitcoin για μερικές ώρες "λόγω μιας συναλλαγής που κόλλησε και προκάλεσε ανεκτέλεστο υπόλοιπο", ενώ η πλατφόρμα BlockFi ανακοίνωσε ότι απολύει το 20% του προσωπικού της λόγω του δυσμενούς περιβάλλοντος της αγοράς.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων είναι ακόμη μία ένδειξη ότι οι επενδυτές θέλουν να κρατηθούν μακριά από ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και καταφεύγουν σε ασφαλέστερες επιλογές, εν μέσω αύξησης των επιτοκίων και φόβων πως η οικονομία θα ωθηθεί σε ύφεση.

"Το Bitcoin έχει αποδειχθεί ένα ακριβές μέσο στάθμισης του ρίσκου επένδυσης σε μετοχές" και η πρόσφατη "βουτιά" του σηματοδοτεί δυσάρεστες εξελίξεις για τη χρηματιστηριακή αγορά, σύμφωνα με τον JC O'Hara της MKM Partners.

"Θα μπορούσαμε εύκολα να δούμε μια υποχώρηση του Bitcoin στα 19.500 δολάρια", εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι sell-off διαρκείας θα ωθούσε πτωτικά και τις μετοχές. 

Είναι "δύσκολες αυτές οι μέρες για τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων", καθώς η εμπιστοσύνη στην αγορά "δέχθηκε μεγάλο πλήγμα" εν μέσω του "μακελειού" στην αρχή της εβδομάδας, επισημαίνει ο αναλυτής της Oanda, Edward Moya.

"Το περιστατικό με της Celsius είναι απότοκο, και όχι αιτία, της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων", λέει ο ιδρυτής της Vital Knowledge, Adam Crisafulli. "Τα cryptos έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν μέσο κερδοσκοπίας [...] Η έλλειψη πραγματικής, απτής χρησιμότητας καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει κάποιος τον πυθμένα της αγοράς".

Ενώ οι αναλυτές δυσκολεύονται να εκτιμήσουν πόσο θα κατρακυλήσουν τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin "προσπαθεί να διαμορφώσει μια βάση", σύμφωνα με τον Moya. "Εάν η τιμή του, όμως, υποχωρήσει κάτω από τις 20.000 δολάρια, τότε η κατάσταση "μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο", τονίζει ο ίδιος.

Τη Δευτέρα οι κύριοι δείκτες της Wall Street μπήκαν στο "βαθύ κόκκινο" και ο S&P 500 πέρασε στην bear market (σ.σ.: στη συνεδρίαση της Τρίτης ο S&P 500 έχασε επιπλέον 3,88%), με τους επενδυτές να αποφεύγουν τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία εν μέσω φόβων για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ 40ετίας. Οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις σημερινές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed, όπου εδώ και καιρό αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις οδήγησαν μεγάλους οίκους της Wall Street, όπως οι Barclays και Jefferies, στην εκτίμηση ότι η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Από: Capital.gr