Η Ρωσία αγοράζει όπλα από τη Βόρεια Κορέα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις αμερικανικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην κατοχή των New York Times και επιβεβαιώνονται από άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Putin αξιοποιεί τις συμμαχίες του για να ενισχύσει τις προβληματικές γραμμές στρατιωτικού εφοδιασμού.

Όλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα για να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες που περιήλθαν στην κατοχή των Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την είδηση των Times και δήλωσαν ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναγκαστεί να αγοράσει πρόσθετα όπλα από την Πιονγκγιάνγκ στο μέλλον, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η ακριβής φύση της συμφωνίας για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της, δεν ήταν διαθέσιμη από τα στοιχεία, ανέφεραν οι Times, και οι αξιωματούχοι δεν παρείχαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Times ότι οι αγορές αναδεικνύουν την απελπισία της Μόσχας, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις εμποδίζουν την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο και να διατηρεί λειτουργικές τις γραμμές ανεφοδιασμού.

Ένας άλλος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, εξήγησε ότι ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις προμηθειών, οι οποίες οφείλονται εν μέρει σε "ελέγχους εξαγωγών και κυρώσεις".

Η εισβολή του Putin στην Ουκρανία έχει απομονώσει τη Ρωσία στη διεθνή σκηνή. Ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ισχυρούς συμμάχους που δεν είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την εισβολή, που αντιτάχθηκαν στις κυρώσεις και συνέχισαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο - κυρίως η Κίνα - λίγοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ανοιχτά τη Μόσχα να αποφύγει τις κυρώσεις ή να προμηθευτεί όπλα. Τα ανοίγματα προς κράτη-παρίες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν -το οποίο φέρεται να πούλησε στη Μόσχα drones για χρήση στον πόλεμο- αναδεικνύουν τις δυσκολίες εφοδιασμού της Ρωσίας και τα μέτρα που πρέπει να λάβει για να τις λύσει, καθώς η οικονομία της πλήττεται από τις κυρώσεις.

Ο Mason Clark, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, δήλωσε στους Times ότι "το Κρεμλίνο θα πρέπει να ανησυχεί που πρέπει να αγοράσει οτιδήποτε από τη Βόρεια Κορέα".

Από: Capital.gr