Εννέα μήνες θα χρειαστούν οι μηχανικοί για να ολοκληρώσουν τις επισκευές στη Γέφυρα του Κερτς για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από το χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων στο στρατηγικό αυτό πέρασμα, που συνδέει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας με τα ρωσικά εδάφη. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κρεμλίνο έδωσε εντολή να ολοκληρωθούν οι επισκευαστικές εργασίες, κόστους 4 δισ. δολαρίων, έως τον Ιούλιο του 2023. Μέχρι τότε, οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία θα εξαρτώνται από μία και μόνο χερσαία οδό ανεφοδιασμού: μια σιδηροδρομική γραμμή που διασχίζει την ανατολική Ουκρανία και η οποία περνάει σε απόσταση βολής από τις δυνάμεις του ουκρανικού Πυροβολικού.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στο λιμάνι της Χερσώνας και γύρω από αυτό, καθώς και στην υπό ρωσική κατοχή ακτογραμμή της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα; Πρόβλημα. Ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους. Μετά την ανατίναξη της Γέφυρας του Κέρτς, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στη σιδηροδρομική γραμμή και να καταρρεύσει η μία από τις δύο οδικές λωρίδες, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. 

Η εν μέρει καταστροφή της Γέφυρας του Κερτς "δημιουργεί στους Ρώσους σημαντικό πρόβλημα", έγραψε στο Twitter ο Mick Ryan, Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία. 

Μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο χτύπημα είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου των Ουκρανών για να δώσουν τέλος στον πόλεμο. Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν στον νότο, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κενά στις αμυντικές τους γραμμές που εκτείνονται από βόρεια της Χερσώνας –και σε έκταση 400 χιλιομέτρων– έως την περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης Μαριούπολης και της ελεύθερης Ζαπορίζια.

Εάν οι ουκρανικές ταξιαρχίες μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα κενά και να απελευθερώσουν την κατεστραμμένη Μαριούπολη, "θα κόψουν στα δύο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα αλληλοϋποστήριξης", σύμφωνα με τον Mike Martin, συνεργάτη του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών του King's College στο Λονδίνο. Με αυτό τον τρόπο θα απομονωθούν σχεδόν ολοκληρωτικά οι Ρώσοι στον νότο.

Μετά από αυτό, "θα δείτε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να καταρρέουν, θα υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας στη Μόσχα και μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την παράδοση της Κριμαίας", εκτίμησε ο Μάρτιν. "Ή, απλώς θα καταλάβουν τη Χερσόνησο οι Ουκρανοί".

Παραδοσιακά ο ρωσικός στρατός βασίζεται στα τρένα για τη μεταφορά των περισσότερων προμηθειών του. Αυτό εξηγεί γιατί η Ρωσία δεν είχε ποτέ μεγάλες μονάδες στρατιωτικών φορτηγών, ενώ ο αμερικανικός στρατός τις θεωρεί αυτονόητες. Η έλλειψη φορτηγών για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έγινε ακόμα μεγαλύτερη την περασμένη άνοιξη, αφού οι Ουκρανοί ανατίναξαν εκατοντάδες από αυτά κατά την επιχείρηση ανεφοδιασμού των ρωσικών ταγμάτων που προωθούνταν προς το Κίεβο με στόχο την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, η οποία δεν επετεύχθη ποτέ.

Το πρόβλημα του Κρεμλίνου, τώρα που η Ουκρανία έχει αποκόψει τον κύριο σιδηρόδρομο στην Χερσώνα, είναι ότι η μόνη άλλη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Ρωσία με την περιοχή της Χερσώνας, και η οποία καταλήγει στην κατεχόμενη Μελιτόπολη, βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα του μετώπου κοντά στη Βολνοβάχα, στα βόρεια της Μαριούπολης. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να χτυπήσουν τον σιδηρόδρομο ή και τρένα, αφού διαθέτουν όλμους των 120 χιλιοστών, οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών και πυραύλους Himars. 

Για να είμαστε ρεαλιστές, οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές έχουν λίγες επιλογές πέρα από το να παραδοθούν. Μπορούν να διοχετεύσουν μικρές ποσότητες προμηθειών στη Χερσώνα με φορτηγά, πλοία και αεροπλάνα –και να ελπίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις στον νότο θα αντέξουν έως τον Ιούλιο, όταν η κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς θα έχει ανοίξει πλήρως.

Το ζήτημα είναι ότι οι Ουκρανοί διοικητές γνωρίζουν πως έχουν εννέα μήνες μπροστά τους για να εκμεταλλευτούν το εφοδιαστικό πρόβλημα των ρωσικών στρατευμάτων. Εννέα μήνες για να εξαπολύσουν μια τρίτη αντεπίθεση μετά τη διμέτωπη επέλαση που ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες στα νότια και στα ανατολικά της χώρας. Αυτή η τρίτη επίθεση θα έχει ως στόχο τη Μαριούπολη, προκειμένου να κόψει στα δύο τον ρωσικό στρατό και να οδηγήσει στην πείνα τουλάχιστον το ένα από τα δύο αποκομμένα τμήματα. 

Με τους Ρώσους να αμύνονται και την απέλπιδα επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο να τροφοδοτεί το πεδίο της μάχης –ως επί το πλείστον– με ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πολεμήσουν, το momentum είναι ξεκάθαρα υπέρ των Ουκρανών. Αυτοί θα επιλέξουν πότε θα εξαπολύσουν την τρίτη αντεπίθεση, με ρωσικές πηγές να εκτιμούν πως είναι πιθανή αυτή η εξέλιξη. 

Ίσως ο χειμώνας να υπαγορεύσει τους όρους των επικείμενων συγκρούσεων. Οι πρώτοι μήνες του χειμώνα στην Ουκρανία θα έχουν βροχές και λασπωμένα εδάφη. Οι τελευταίοι μήνες θα είναι κρύοι και με πάγους. Η πρώτη περίοδος δεν ευνοεί τις χερσαίες μάχες. Η δεύτερη είναι κάπως καλύτερη. Εάν το Κίεβο θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με τους δικούς του όρους πριν τον Ιανουάριο, τότε μάλλον πρέπει να κάνει την κίνησή του σύντομα.

Από: Capital.gr