Πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην Κίνα, οργή για το καθεστώς

Τα lockdown λόγω "zero Covid" απειλούν πλέον και τον Xi.

Γράφει: Esquire Editors 28 Νοεμβρίου 2022

Ένα σπάνιο κύμα διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει εδώ και δύο 24ωρα στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας. Σε σημείο ορισμένοι αναλυτές να κάνουν λόγο για πολιτική κρίση του καθεστώτος της κομμουνιστικής Κίνας και να θυμίζουν την εξέγερση της Τιενανμεν.

Οι διαδηλωτές καλούν το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και τον ηγέτη του, Xi Jinping, να παραιτηθούν. Η σπίθα που προκάλεσε το ξέσπασμα των πολιτών είναι οι τουλάχιστον δέκα θάνατοι ενοίκων διαμερισμάτων, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στην πόλη Σιντζιάνγκ, οι οποίοι ήταν υποχρεωτικά μέσα στα σπίτια τους εξαιτίας των αυστηρών μέτρων της πολιτικής "μηδενικού COVID" που ακολουθεί η Κίνα. Τα συνθήματα που δονούν τις διαδηλώσεις είναι "Xi παραιτήσου" και "Όχι άλλοι θάνατοι".

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, σπάνιο θέαμα στην Κίνα, πιέζουν τον ηγέτη της χώρας Xi, που μόλις εξασφάλισε και 3η θητεία στην ηγεσία του Κόμματος, γεγονός που τον κατέστησε τον πλέον κυρίαρχο ηγέτη της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Η γενικευμένη οργή του κόσμου έχει προκληθεί από τη δική του στρατηγική μηδενικής ανοχής του κορονοϊού, που αποσκοπεί στην εξάλειψη των μολύνσεων μέσω λόκνταουν, καραντίνας και μαζικών τεστ.

Σε αντίθεση με άλλες διαμαρτυρίες που είχαν συντεχνιακό ή και ταξικό υπόβαθρο, οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής για τον κορονοϊό εκφράζουν όλα τα κοινωνικά, οικονομικά και επαγγελματικά στρώματα. Ούτε έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Συμμετέχουν από μετανάστες εργάτες που δεν βρίσκουν τρόφιμα, έως φοιτητές σε πανεπιστήμια και επαγγελματίες που ασφυκτιούν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι μεγαλύτεροι φόβοι του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι να εκδηλωθεί μια συνεργασία πολλών διαφορετικών ομάδων κατά του καθεστώτος, όπως είχε συμβεί με τον ξεσηκωμό στην Πλατεία Τιεναμεν το 1989, που καταπνίγηκε με τη βία και με τεθωρακισμένα. Ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί αλλά η ένταση είναι πρωτοφανής.

Μέχρι σήμερα τα στελέχη του κόμματος και ο ίδιος ο Xi, έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τις έντονες διαμαρτυρίες του κόσμου, ενώ τα κομματικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τίποτα και λογοκρίνονται.

Ομως οι εποχές έχουν αλλάξει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, καθώς και οι ξένοι ανταποκριτές δείχνουν μια άλλη εικόνα, λίαν ανησυχητική για το καθεστώς.

Συνελήφθη ο ανταποκριτής του BBC

Μέσα σε κλίμα έντασης, έγινε ένα πρωτοφανές περιστατικό. O δημοσιογράφος του BBC που κάλυπτε τις διαδηλώσεις συνελήφθη και η δικαιολογία που δόθηκε από τις κινεζικές αρχές ήταν ότι η σύλληψή του έγινε για την προστασία του από τον κορονοϊό. Συνελήφθη "για το καλό του" είπαν οι αστυνομικοί, ενώ σε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης ο δημοσιογράφος ακούγεται να ζητά βοήθεια.

Η ανακοίνωση του BBC

Στο βίντεο φαίνεται ο δημοσιογράφος του BBC να δέχεται "χτυπήματα και κλωτσιές από την αστυνομία". Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν τον Edward Lawrence να σύρεται στο έδαφος με χειροπέδες, ενώ στο βίντεο ακούγεται επίσης να λέει: "Καλέστε το προξενείο τώρα".

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε: "Το BBC ανησυχεί εξαιρετικά για τη μεταχείριση του δημοσιογράφου μας Ed Lawrence, ο οποίος συνελήφθη και του φόρεσαν χειροπέδες, ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σαγκάη.

"Κρατήθηκε για αρκετές ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος", είπε ο εκπρόσωπος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προσθέτοντας ότι κάλυπτε τις διαδηλώσεις ως διαπιστευμένος δημοσιογράφος.

Ο Lawrence, δημοσιογράφος και κάμεραμαν στο γραφείο του BBC στην Κίνα, έγραψε στο Twitter από τη σκηνή της διαδήλωσης στη Σαγκάη το πρωί της Κυριακής.

Νωρίτερα έγραψε: "Βρίσκομαι στη σκηνή της χθεσινοβραδινής διαδήλωσης κατά της πολιτικής μηδενικού Covid στη Σαγκάη. Πολλοί άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι εδώ και παρακολουθούν ήσυχα. Πολλοί αστυνομικοί".

Επιπλέον, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον δύο συλλήψεις στη Σανγκάη. Στο μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Κίνας που υποφέρει από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων σκληρής καραντίνας, υψώθηκαν μπλε μεταλλικά διαχωριστικά για να εμποδιστεί η πορεία των διαδηλωτών.

Πόσα είναι τα κρούσματα στην Κίνα

Τη Δευτέρα η Κίνα ανέφερε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων Covid-19, με 40.347 κρούσματα. Στο παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε από την Wall Street Journal, βλέπουμε drone να πετούν κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Τσονγκίνγκ και να ψεκάζουν απολυμαντικά, που όμως είναι τοξικά χημικά, όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, για να απολυμάνουν τον αέρα.

Οι πόλεις Κουανγκτσόου και Τσονγκίνγκ, όπου έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα, επιβάλλουν αυστηρά μέτρα για να τα περιορίσουν. Εκατοντάδες κρούσματα καταγράφηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.

Αναστάτωση στις χρηματαγορές

Η κατάσταση στην Κίνα έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με τις ανησυχίες να αυξάνονται για τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Στο Χονγκ Κονγκ το πρωί της Δευτέρας ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε 4% στο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης.

Το εκρηκτικό κλίμα και οι πολιτική διάσταση των αναταραχών επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, τον κατασκευαστικό τομέα και τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Δεδομένου ότι η Κίνα είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, αναμένεται χαμηλότερη ζήτηση για αργό για την τροφοδότηση των εργοστασίων, όπως σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά περίπου 3% τη Δευτέρα.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.