Η Κίνα αποκλείει τις γυναίκες από την κυβέρνηση μετά από 25 χρόνια

"Το κράτος έχει μια σειρά από συγκεκριμένες προσδοκίες για τις σύγχρονες γυναίκες:να εργάζονται, να παντρεύονται και να κάνουν παιδιά, να διαφυλάττουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες".

Γράφει: Esquire Editors 24 Οκτωβρίου 2022

Με την φράση "ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα και η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο" ο Xi Jinping ανέλαβε για τρίτη πενταετία την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

"Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα", είπε ο κ. Xi, μιλώντας με ικανοποίηση για τα "δύο θαύματα" στη χώρα του: "την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα".

Το επόμενο βήμα ήταν ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης, η οποία είναι εντελώς ανδροκρατούμενη καθώς ο δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα, μετά από 25 χρόνια. Η Sun Chunlan, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Αντίθετα, σε αυτή την κυβέρνηση ο κινέζος πρόεδρος προτίμησε να διορίσει μόνο τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.ής.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη. Στην νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, του εσωκομματικού "κοινοβουλίου", από τα 200 μέλη του μόλις 11 είναι γυναίκες.

"Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής", σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. "Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος", αναφέρεται στον ιστότοπο. Γιατί τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας μέχρι και τώρα ένα "κλειστό κλαμπ" ανδρών;

Ο Xi θέλει να γίνει ένας σύγχρονος Μάο 

Σε αυτή τη νέα εποχή της Κίνας, δύο πράγματα είναι πλέον σαφή. Ο 69χρονος Xi ανάγεται σε έναν σύγχρονο Μάο, εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξουσίας από την εποχή του "Μεγάλου Τιμονιέρη". Και σε αυτήν, δεν υπάρχει θέση ούτε για μια γυναίκα…

Για πρώτη φορά από το 1997 δεν τηρήθηκαν τα προσχήματα ούτε καν στο Πολιτικό Γραφείο, όργανο λήψης αποφάσεων στο ΚΚΚ. Προς διάψευση των προσδοκιών, η προαναγγελθείσα αποχώρηση, λόγω συνταξιοδότησης, της "Σιδηράς Κυρίας της COVID-19" Sun Chunlan -της μοναδικής γυναίκας που συμμετείχε στο 25μελές όργανο- δεν άνοιξε το δρόμο για την αναπλήρωση της θέσης από μια άλλη γυναίκα.

Στα 73 και πλέον χρόνια εν τω μεταξύ από τη ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μόλις έξι γυναίκες έχουν υπηρετήσει στο Πολιτικό Γραφείο -εκ των οποίων οι τρεις σύζυγοι ηγετών ή ανώτερων στελεχών του ΚΚΚ. Ούτε μια γυναίκα δεν έχει εκλεγεί στην επταμελή Διαρκή Επιτροπή -το πραγματικό κέντρο εξουσίας στο Πεκίνο- πολλώ μάλλον στην ηγεσία του κόμματος, στην προεδρία ή έστω στην πρωθυπουργία.

Στο καταστατικό του ΚΚΚ δεν υπάρχει καν πρόβλεψη εκπροσώπησης των γυναικών ή μειονοτήτων. Κι αν και εδώ και 25 χρόνια υπήρχε ένας άγραφος κανόνας να υπάρχει τουλάχιστον μια γυναίκα σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης μέχρι το Πολιτικό Γραφείο, αυτός φέτος καταργήθηκε χωρίς διευκρινήσεις. Έτσι, αποτυπώνοντας ωμά την πραγματικότητα στην Κίνα του 2022, η φωτογραφία της νέας ηγεσίας του ΚΚΚ ήταν αποκλειστικά γεμάτη από "άντρες στα μαύρα", ντυμένων με αυστηρά κοστούμια και γραβάτες.

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης