Η Κίνα ετοιμάζεται να κατακτήσει το φεγγάρι, λέει η NASA

Θα ήταν μια τέτοια επιχείρηση τεχνολογικά και νομικά εφικτή;

Μπορεί η NASA διαχρονικά να μην εκτιμούσε τις διαστημικές επιχειρήσεις της Κίνας, όμως πλέον τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει διαφορετική τροπή. Οι ανησυχίες της Δύσης δεν έχουν πια να κάνουν με την ποιότητα και την ακρίβεια των κινέζικων αποστολών, όσο με την ανησυχία μιας "κατάληψης" του δορυφόρου και με την νομιμότητα των κινέζικων δράσεων. O Bill Nelson, διαχειριστής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 

Οι ανησυχίες του Nelson

Σύμφωνα με τον Nelson, η Κίνα θα διεκδικήσει την κυριότητα του δορυφόρου και θα εμποδίσει άλλους να τον εξερευνήσουν. "Πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι η Κίνα προσεδαφίζεται στη Σελήνη και λέει: "Είναι όλη δική μας τώρα και μείνετε έξω"", είπε. Η Κίνα, από την πλευρά της, κατήγγειλε φυσικά τους ισχυρισμούς αυτούς, χαρακτηρίζοντάς τους αναληθείς.

> Διάβασε ακόμη: Ίσως είναι θέμα χρόνου για τη NASA να βρει ζωή στον Άρη

Και οι δύο χώρες αυτή τη στιγμή είναι απασχολημένες με το σχεδιασμό αποστολών για την επιστροφή στη Σελήνη και την παραμονή τους εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2019, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που προσγείωσε διαστημικό σκάφος στην άλλη πλευρά του δορυφόρου. Την ίδια χρονιά, η Κίνα και η Ρωσία ανακοίνωσαν κοινά σχέδια για την επίτευξη του νότιου πόλου της Σελήνης έως το 2026. Κινέζοι αξιωματούχοι και κυβερνητικά έγγραφα έχουν εκφράσει την πρόθεση να κατασκευάσουν έναν μόνιμο επανδρωμένο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό Έρευνας μέχρι το 2027.

Αλλά είναι δυνατόν να κατακτηθεί η Σελήνη;

Νομικά όχι. Η Κίνα δεν θα μπορούσε να κατακτήσει τη Σελήνη επειδή θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα. Υιοθετήθηκε το 1967 και υπογράφηκε από 134 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και αναφέρει ρητά ότι "το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων, δεν υπόκειται σε εθνική ιδιοποίηση με αξίωση κυριαρχίας, με χρήση ή κατοχή ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο" (άρθρο ΙΙ).
Τεχνολογικά και λογιστικά είναι επίσης αρκετά δύσκολο. Η έκτασή της είναι 39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν πενταπλάσια από την έκταση της Αυστραλίας, και συνεπώς οποιοσδήποτε ενδεχόμενος έλεγχος θα είναι προσωρινός και τοπικός. Το κόστος φυσικά, θα ήταν δυσανάλογο, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για τη μετάβαση στο δορυφόρο είναι ήδη τεράστιος.

Προς το παρόν, λοιπόν, οι ισχυρισμοί της NASA φαίνονται αρκετά αβάσιμοι, αλλά είναι βέβαιο ότι ο αγώνας για τη Σελήνη, ακόμη και πολιτικά, έχει ξεκινήσει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κρύο ντους είναι σωτήριο με ή χωρίς καύσωνα

Τελικά ο θερμοσίφωνας ίσως και να είναι ένα περιττό έξοδο κατά τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

470 ευρώ χρειάζεσαι για να βρεις τον έρωτα της ζωής σου στο Tinder

Τελικα ίσως ένα συνδρομητικό πρόγραμμα να είναι καλύτερο κι από τη Γεωργία Βασιλειάδου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Γιατί όλοι απεχθάνονται το ChatGPT;

Σκεπτικισμός, μηνύσεις και ανησυχία για το μέλλον εκφράζουν εκπρόσωποι από διαφορετικούς τομείς.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μετά από αυτό το επικό βίντεο, θα θέλεις να ψηφίσεις στο Ηράκλειο

Ο Βαγγέλης Χατζηδάκης είναι ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος που δεν ήξερες πως χρειαζόσουν στις φετινές εκλογές αυτοδιοίκησης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Η αναζήτηση φθηνών ναύλων αποτελεί σήμερα ένα δύσκολο εγχείρημα.

Το timeline της ενδιαφέρουσας ζωής του Henry Ford

Ο θρυλικός βιομήχανος, Henry Ford γεννήθηκε ένα καλοκαίρι του 1863.

Γραφει Νικη Κοντομηνα