Η NASA έκλεισε τα 63 κι αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της

H ίδρυση, η πρώτη πτήση, η προσγείωση στο φεγγάρι και όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας για τη NASA.

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ γιορτάζει στις 29 Ιουλίου τα 63ά της γενέθλια. Η NASA είναι αλήθεια πως έδωσε νέες προοπτικές στην εξερεύνηση του διαστήματος, ανοίγοντας καινούριους ορίζοντες -παρακινούμενη αρκετές φορές από τον ανταγωνισμό με την Σοβιετική Ένωση- αλλά και βιώνοντας μπόλικες δυσκολίες όπως οι εκρήξεις σε δύο διαστημικά της σκάφη, το 1986 και το 2003, με συνολικό απολογισμό 14 νεκρούς.

Στις μέρες μας, έχοντας να αντιμετωπίσει πλέον τόσο το πρόβλημα της χρηματοδότησης όσο και ιδιωτικές ανταγωνιστικές εταιρείες, ο στόχος της είναι η περαιτέρω εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος καθώς και το ξεκλείδωμα των μυστηρίων του πλανήτη Άρη

Παρακάτω, θα δεις τα 10 σημεία- σταθμούς στην ιστορία της. 

Ο Eisenhower ιδρύει την NASA

Η NASA έκλεισε τα 63 κι αυτές είναι οι σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 από τον Πρόεδρο Dwight Eisenhower. Ο πρώτος της διευθυντής ήταν ο Dr. T. Keith Glennan, με βοηθό του τον Dr. Hugh L. Dryden.

> Διάβασε ακόμη: Ο Jeff Bezos στο διάστημα. Και;

Η πρώτη πτήση

ΝΑΣΑ 2

110 πιλότοι της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν δοκιμαστικές πτήσεις και τεστ. Από αυτούς, ξεχώρισαν 7, οι οποίοι έγιναν και οι πρώτοι αστροναύτες της NASA, προκειμένου να συμμετέχουν στις αποστολές του προγράμματος Mercury. Το 1961, ο Alan Shephard έγινε ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, όταν πιλοτάρισε το Freedom 7 και ο δεύτερος άνθρωπος που εκτοξεύτηκε στο διάστημα, μετά τον Yuri Gagarin.

Το πρώτο spacewalk

ΝΑΣΑ 3

Ο Edward Higgins White II έγινε ο πρώτος Αμερικανός που περπάτησε στο διάστημα. Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Ιουνίου του 1965. Ο Ed White πέθανε δύο χρόνια αργότερα στο Cape Canaveral, κατά τη διάρκεια των τεστ για την αποστολή Apollo. Ήταν μόλις 36 ετών.

Προσγείωση στο φεγγάρι

ΝΑΣΑ 4

"Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα". Στις 21 Ιουλίου του 1969, ο Neil Armstrong -παρά τα όσα υποστηρίζει ο Iker Casillas- έγινε ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε ποτέ στη Σελήνη, με τον Edwin Aldrin να τον ακολουθεί, ενώ το τρίτο μέλος του Apollo 11, ο Michael Collins, παρέμεινε εντός της διαστημικής κάψουλας.

> Διάβασε ακόμη: Πώς είναι να κάνεις σεξ στο διάστημα

Οι πρώτες εικόνες του Άρη

ΝΑΣΑ 5

Προτού φτάσουμε στη σπουδαία, πρόσφατη ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων, η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Στις 20 Ιουλίου του 1976, το Viking 1 κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία του Άρη.

Το Columbia 

ΝΑΣΑ 6

Το διαστημικό λεωφορείο Columbia ήταν το πρώτο σκάφος στον στόλο της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η πρώτη του αποστολή ξεκίνησε στις 12 Απριλίου του 1981. Σε 22 έτη υπηρεσίας έφερε εις πέρας 27 αποστολές. 

Η ανατίναξη του Challenger 

ΝΑΣΑ 7

Η 28η Ιανουαρίου του 1986 παραμένει μια από τις πιο μαύρες ημερομηνίες στην ιστορία της NASA, όταν το διαστημικό λεωφορείο Challenger εκρήγνυται και αποσυντίθεται, μόλις 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Και τα 7 μέλη του πληρώματος πέθαναν ακαριαία.

Το Mars Pathfinder

ΝΑΣΑ 8

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο αποτέλεσε την πρώτη αποστολή της NASA που προσγειώθηκε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη, το 1996, μετά το πρόγραμμα Viking το 1976. Το διαστημικό rover Sojourner με τη σειρά του ήταν το πρώτο της ιστορίας που λειτούργησε εκτός Σελήνης.

Το Columbia αποσυντίθεται

ΝΑΣΑ 9

Στην 28η αποστολή του, το διαστημικό λεωφορείο Columbia ανατινάχθηκε κατά την επάνοδό του στη Γη και την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, την 1η Φεβρουαρίου του 2003. Και τα 7 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Στην φωτογραφία, είναι ότι βρέθηκε από τα συντρίμμια του. 

> Διάβασε ακόμη: Το πιο ακριβό κρασί του κόσμου έρχεται από το διάστημα

Το Curiosity συνεχίζει την αποστολή του στον Άρη

ΝΑΣΑ 10

Η αποστολή του Curiosity έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Αύγουστο του 2012. Ενώ αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μόλις 2 χρόνια, βρίσκεται ακόμη εκεί και εξερευνά την επιφάνεια του Άρη. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.