Ο όρος potter's field χρησιμοποιείται από τους Αμερικανούς για να περιγράψουν ένα νεκροταφείο στο οποίο θάβονται όσοι δεν έχουν συγγενείς και φίλους. Εδώ και αρκετούς αιώνες, πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, το "δημοφιλέστερο" potter's field στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ήταν το Hart Island, στη Νέα Υόρκη

Πλέον, έπειτα από την πανδημία του COVID-19 και τις ολέθριες συνέπειες αυτού, το Hart Island βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα. Οι περισσότεροι άλλωστε έχουν δει τις συγκλονιστικές εικόνες των ειδησεογραφικών πρακτορείων όπου λευκοντυμένοι με προστατευτικές στολές άντρες θάβουν ομαδικά τα ξύλινα φέρετρα όσων δεν κατάφεραν να βγουν νικητές στην αναμέτρηση με τον ιό, στα νοσοκομεία ή τους δρόμους του Μεγάλου Μήλου.  

Το εν λόγω μέρος στα ανοιχτά του Μπρονξ έχει έκταση 130 στρεμμάτων και η ιστορία του ξεκινά πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 1860. Τότε ήταν που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατόπεδο εκπαίδευσης των έγχρωμων στρατιωτών κατά την περίοδο του Εμφύλιου Πόλεμου και μετέπειτα είχε πολλές και διαφορετικές χρήσεις: Από στρατόπεδο αιχμαλώτων και νεκροταφείο μέχρι ψυχιατρική κλινική ή ακόμη και αποθήκη πυραύλων στον Ψυχρό Πόλεμο. Η πιο συνηθισμένη του χρήση ωστόσο ήταν ανέκαθεν εκείνη του ομαδικού τάφου. Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του θάφτηκαν εκεί περισσότερα από 2.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από άσυλα και ψυχιατρεία, βετεράνοι του πολέμου που κανείς δεν αναζήτησε τις σορούς ή ακόμη και άτομα για τα οποία κανείς δεν ενδιαφερόταν. Κατά τη διάρκεια των 80s θάφτηκαν σε αυτό πολλά θύματα της επιδημίας του AIDS, τα φέρετρα των οποίων μάλιστα έμπαιναν 4 μέτρα μέσα στη γη - δείγμα της άγνοιας που υπήρχε για τον ιό. 

Τις τελευταίες ημέρες, τα νεκροτομεία της Νέας Υόρκης δεν μπορούν να κρατήσουν για περισσότερες από δύο εβδομάδες τα πτώματα που κανείς δεν έχει αναζητήσει. Αποτέλεσμα είναι αυτά να στέλνονται στον μαζικό τάφο του Hart Island, όπου πια θάβονται 25 άτομα/ημέρα - η πλειοψηφία τους θύματα του COVID-19.

Συνολικά, υπολογίζεται πως πάνω από 1.000.000 άτομα έχουν θαφτεί στο Hart Island.