Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.

Γράφει: Esquire Editors 17 Αυγούστου 2022

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας την πίεση προς τους καταναλωτές και αυξάνοντας την πίεση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.

Οι υποψήφιοι υπόσχονται βοήθεια στους μη έχοντες

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την κρίση του κόστους ζωής, με τους μισθούς να υπολείπονται περαιτέρω της αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών κάθε είδους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Boris Johnson ως πρωθυπουργό υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός από το να μην υπάρξει, λόγω των αυξανόμενων  πιέσεων κόστους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το δ' τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας. Αυτό θα σηματοδοτούσε το χειρότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Margaret Thatcher αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο το σπιράλ των μισθολογικών τιμών.

Ο Bailey κατηγόρησε τη Ρωσία για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου, αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στο άλμα του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις αυτές μεταφέρονται στο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, ωθώντας τους πολίτες σε όλη τη χώρα να απαιτούν υψηλότερους  μισθούς. Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σχεδιάζουν άλλον έναν γύρο απεργιών αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι δάσκαλοι, οι δικηγόρου και οι νοσηλευτές εξετάζουν τη δική τους δράση.

Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 3% το β' τρίμηνο, με τον πιο απότομο ρυθμό από την έναρξη των καταγραφών το 2001, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το β' τρίμηνο, 46% λιγότερο από τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία

Ο αριστερός υποψήφιος Lula φαίνεται να έχει ισχυρό προβάδισμα απέναντι στον ακροδεξιό πρόεδρο Jair Bolsonaro.

Γιατί η Ρωσία χρειαζόταν τις προσαρτήσεις;

Το Κρεμλίνο θέλει να τρομάξει την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ μέσω της κλιμάκωσης.

Πέθανε ο σπουδαίος Σταμάτης Κόκοτας

Σίγησε η θρυλική φωνή του Σταμάτη Κόκοτα.

Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης 5% σε ώρες αιχμής στην Ε.Ε.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Κι αν ο Putin δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία;

Τι θα ακολουθούσε ένα ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα του Putin στην Ουκρανία;

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου "έφυγε από τη ζωή" σε ηλικία 99 ετών.