Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
Είναι ο μεγαλύτερος πληθωρισμός από εποχής Margaret Thatcher.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, εντείνοντας την πίεση προς τους καταναλωτές και αυξάνοντας την πίεση για ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Αγγλίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 10,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, μετά από αύξηση 9,4% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό της τάξης του 9,8%.
Οι υποψήφιοι υπόσχονται βοήθεια στους μη έχοντες
Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την κρίση του κόστους ζωής, με τους μισθούς να υπολείπονται περαιτέρω της αύξησης των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών κάθε είδους. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, έχει διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και οι υποψήφιοι που επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Boris Johnson ως πρωθυπουργό υπόσχονται περαιτέρω βοήθεια σε όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Οι οικονομολόγοι παρουσιάζονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός από το να μην υπάρξει, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων κόστους. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το δ' τρίμηνο και θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2024.
Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν και πάλι οι λογαριασμοί ενέργειας. Αυτό θα σηματοδοτούσε το χειρότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1980, όταν η κυβέρνηση της Margaret Thatcher αγωνίστηκε να θέσει υπό έλεγχο το σπιράλ των μισθολογικών τιμών.
Ο Bailey κατηγόρησε τη Ρωσία για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου, αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε στο άλμα του πληθωρισμού.
Οι αυξήσεις αυτές μεταφέρονται στο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, ωθώντας τους πολίτες σε όλη τη χώρα να απαιτούν υψηλότερους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους σχεδιάζουν άλλον έναν γύρο απεργιών αυτήν την εβδομάδα, ενώ οι δάσκαλοι, οι δικηγόρου και οι νοσηλευτές εξετάζουν τη δική τους δράση.
Οι πραγματικοί μισθοί, προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, μειώθηκαν κατά 3% το β' τρίμηνο, με τον πιο απότομο ρυθμό από την έναρξη των καταγραφών το 2001, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 160.000 το β' τρίμηνο, 46% λιγότερο από τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, και οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2020.
Από: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media
Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.
Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους
Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.
Γραφει Νικη ΚοντομηναO Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden
Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)
Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΚ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.
Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα