Ο κυκλώνας φωτιάς της Καλιφόρνιας που έγινε παγκόσμιο viral

Ας ελπίσουμε ότι ήταν απλά ένα τυχαίο φαινόμενο. Αν και μάλλον δεν είναι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κυκλώνας φωτιάς καταγράφηκε σε βίντεο. Το post-άρισμα του χρήστη flamecatcher2 έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου και μέσα σε λίγες ώρες είχε εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά (σ.σ: κακό αστείο) σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το πολύ σπάνιο φαινόμενο, κακά τα ψέματα, αποτελεί πρώτης τάξης υλικό για τα social media και τις viral ανάγκες του παγκόσμιου ίντερνετ. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι κάποιο αστείο ή ένα κατασκευασμένο βίντεο, αφού αποτελεί ωμή πραγματικότητα – και ίσως μία προειδοποίηση για το μέλλον.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nowspacetime (@nowspacetime) on

Το 2018, στις μεγάλες πυρκαγιές της Βόρειας Καλιφόρνιας, είχε καταγραφεί ένα αντίστοιχο φαινόμενο, κάτι που έκανε τρεις ακαδημαϊκούς να ασχοληθούν εκτενώς με το ζήτημα και να δημοσιεύσουν την αντίστοιχη επιστημονική εργασία. Έναν χρόνο μετά, το 2019, στις τεράστιες πυρκαγιές της Αυστραλίας, οι εικόνες των οποίων σόκαραν όλη την υφήλιο, ένας κυκλώνας φωτιάς έκανε πάλι την εμφάνισή του.

Το άγριο θηρίο με την παράξενη ονομασία pyrocumulonimbus

Τι ακριβώς όμως είναι τα firenado όπως τα μαθαίνουμε στα Αγγλικά; Το Conversation εξηγεί με σχετικά απλά λόγια: "Όταν οι συνθήκες δεν είναι ακραίες, η φωτιά μπορεί να παράγει ένα νέφος που ονομάζεται pyrocumulus, το οποίο είναι απλά ένα σύννεφο που σχηματίζεται πάνω από τη φωτιά. Γενικά, δεν είναι καταστροφικά και δεν επηρεάζουν τις συνθήκες στο έδαφος. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν αν η φωτιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη ή έντονη, ή αν η ατμόσφαιρα πάνω από αυτήν είναι ασταθής, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πολύ πιο επικίδνυο σύννεφο: το νέφος pyrocumulonimbus, Αυτό, ναι, ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ πιο επικίνδυνο θηρίο".

Υπάρχουν πολλά φυσικά φαινόμενα που δεν πρόκειται να συναντήσουμε ποτέ στη ζωή μας. Άλλα είναι απλά εντυπωσιακά, άλλα είναι πανέμορφα και άλλα είναι τρομερά και καταστροφικά μέσα στο τρομακτικό μεγαλείο τους. Οι κυκλώνες της φωτιάς ανήκουν στην τρίτη κατηγορία. Αν, τώρα, αναρωτιέσαι πόσο συχνά πρέπει να τους περιμένει από εδώ και πέρα η ανθρωπότητα, τα νέα δεν είναι ούτε ευχάριστα, ούτε αισιόδοξα: "Οι κυκλώνες φωτιάς έχουν πολλαπλασιαστεί σε τρεις τουλάχιστον μεγάλες πυρκαγιές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες" σημειώνει η Washington Post.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης