Όλοι το γνωρίζουν εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, αλλά κανείς δεν ξέρει τον λόγο. Οι μέλισσες παράγουν όλο και λιγότερο μέλι, και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.
Τώρα, ωστόσο, ερευνητές του Penn State κατάφεραν να αποκαλύψουν διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια οριστική απάντηση.
Το μυστήριο του μελιού
Χρησιμοποιώντας δεδομένα πενήντα ετών από διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, οι ερευνητές ανέλυσαν πιθανούς παράγοντες και μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των λουλουδιών που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές και, κατ' επέκταση, την ποσότητα του μελιού που παράγουν οι μέλισσες.
Τα δεδομένα, τα οποία αντλήθηκαν από διάφορες βάσεις δεδομένων ανοικτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατηρούνται από την Εθνική Υπηρεσία Γεωργικών Στατιστικών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και την Υπηρεσία Γεωργικών Υπηρεσιών του USDA, περιλάμβαναν πληροφορίες όπως η μέση απόδοση μελιού ανά αποικία μελισσών, η χρήση της γης, η χρήση ζιζανιοκτόνων, το κλίμα, οι καιρικές ανωμαλίες και η παραγωγικότητα του εδάφους στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής
Φυσικά, όλα αυτά έχουν επίσης να κάνουν με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις τεράστιες ανθρώπινες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
"Δεν είναι σαφές πώς η κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή μελιού, αλλά τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη αυτών των αλλαγών", δήλωσε η Gabriela Quinlan, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του Penn State. "Για παράδειγμα, οι πόροι των επικονιαστών θα μπορούσαν να μειωθούν στις Μεγάλες Πεδιάδες καθώς το κλίμα θερμαίνεται, ενώ οι πόροι θα μπορούσαν να αυξηθούν στον Μέσο Ατλαντικό, καθώς οι συνθήκες γίνονται θερμότερες".
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.