Οι μέλισσες που εκπαιδεύονται για να βρίσκουν τον κορονοϊό

Τα πολύτιμα για τον άνθρωπο έντομα "μυρίζονται" τον κορονοϊό και μπορούν να τον εντοπίσουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 10 Μαΐου 2021

Κάποιοι άνθρωποι, συχνά, πάνω σε ένα ντελίριο παντοδυναμίας του έλλογου είδους, ακόμα και την "εποχή του κορονοϊού" που μας κάνει τρωτούς, αναρωτιούνται για το σε τι χρησιμεύουν τα ζώα. Λες και ο σκοπός της ζωής είναι αποκλειστικά και μόνο ανθρώπινο προνόμιο. Άλλοι, πολλά έμβια όντα που δεν είναι θηλαστικά ή δεν έχουν μαλακό τρίχωμα για να το χαϊδεύουμε, όπως τα κουνούπια, τα μυρμήγκια και οι κατσαρίδες, τα θεωρούν, το λιγότερο, ενοχλητικά.

Το ίδιο συμβαίνει ενίοτε και με τις μέλισσες, που λίγο-πολύ όλοι φοβόμαστε μη και μας τσιμπήσουν τα καλοκαίρια που ξεχυνόμαστε στις θάλασσες, τα βουνά και τα λαγκάδια.

Οι μέλισσες που εκπαιδεύονται για να βρίσκουν τον κορονοϊόGetty Images

Μάγια μέλισσες

Παρότι, βέβαια, οι ευγενείς μέλισσες έχουν καταφέρει να "δικαιολογήσουν" και στους πιο δύσπιστους το δικαίωμά τους στη ζωή κατά τι παραπάνω από άλλα έντομα, τόσο με το μέλι τους όσο και με διάφορες επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν ότι αν εκείνες εξαφανιστούν εμείς θα έχουμε τη μοίρα των δεινοσαύρων, πλέον, μαθαίνουμε ότι μπορούν να μας σώσουν και από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, στο Βιοκτηνιατρικό Ερευνητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία, 150 μέλισσες υποβλήθηκαν σε ένα "παιχνίδι". Κάθε φορά που εκθέτονταν στην οσμή ενός μολυσμένου με κορονοϊό βιζόν, έπαιρναν ως επιβράβευση ένα διάλυμα νερού και ζάχαρης. Αντίθετα, όταν προσέγγιζαν ένα υγιές βιζόν, δεν τους δινόταν τίποτα.

Η μέθοδος

Αυτή η διαδικασία αποκαλείται επιστημονικά "κλασική εξαρτημένη μάθηση του Παβλόφ" και καθιστά τις μέλισσες ικανές να μπορούν να εντοπίσουν τον κορονοϊό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να βγάλουν έξω τη γλώσσα τους περιμένοντας το ζαχαρόνερο.

Μέλισσες, τα νέα λαγωνικά

Όλα αυτά είναι εφικτά επειδή ο κορονοϊός κάνει τα σωματικά υγρά του ανθρώπου να έχουν μία ιδιαίτερη οσμή, που το ανθρώπινο είδος δεν μπορεί να διακρίνει, σε αντίθεση με κάποια ζώα, όπως οι σκύλοι.

> Διάβασε ακόμα: Τα σκυλιά μπορούν να μυρίζουν τον κορονοϊό στον άνθρωπο

Σύμφωνα με μία γερμανική έρευνα, μάλιστα, ο "καλύτερος φίλος του ανθρώπου" μπορεί να εντοπίσει έναν άνθρωπο που έχει μολυνθεί με κορονοϊό μέσω της οσμής και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 94%.

Κι ύστερα ήρθαν τα μοριακά τεστ κορονοϊού

"Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι μέλισσες μπορούν να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, αλλά οι δυνατότητες που μας δίνουν είναι πολλά υποσχόμενες", δήλωσε στο περιοδικό Nature ο νευρολόγος κτηνίατρος Holger Volk. Ας τις ευχαριστήσουμε, λοιπόν, για τη μύτη τους και ας κρατήσουμε το ότι όσο πιο πολλά εργαλεία έχουμε ενάντια στην πανδημία, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχουμε να κερδίσουμε τη μάχη μαζί της.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι γερμανικές εκλογές και η μάχη των αναποφάσιστων

Προηγείται το SPD, αλλά CDU/CSU αυξάνουν τα ποσοστά τους.

Κορονοϊός: 2.046 νέα κρούσματα

Σήμερα Παρασκευή, από τους 331 διασωληνωμένους οι 298 (90,03%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι 33 (9,97%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Πώς εξηγείται η ᾽μεταστροφή᾽ της efood

Η σχετική ανακοίνωση που αλλάζει τα δεδομένα.

Οι διαφορές των εμβολίων mRNA

Η προτεραιοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού έδωσε τη δυνατότητα της αξιολόγησης των νέων εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες.

Τα ακίνητα με την περισσότερη ζήτηση αυτήν τη στιγμή

Ακίνητα μέχρι 250.000 ευρώ με υψηλές αποδόσεις και αξία μεταπώλησης.

Κορονοϊός: 2.125 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 2.125 νέα κρούσματα, 31 θανάτους και 331 διασωληνωμένους.