Η κλιματική αλλαγή απειλεί το πιο βαθύ φαράγγι της Ανταρκτικής

Υπάρχει κίνδυνος η στάθμη της θάλασσας να ανέβει 1,5 μέτρο παγκοσμίως.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 24 Μαρτίου 2020

Η Ανταρκτική γνώρισε πρόσφατα τις πιο ζεστές θερμοκρασίες όλων των εποχών, την ίδια στιγμή που στον ακριβώς αντίθετο πόλο της Γης, κάποια χλαμύδια βάλθηκαν να μολύνουν τα παγωμένα νερά με την παρουσία τους. Ο πλανήτης μοιάζει να τρελαίνεται και, δυστυχώς, σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε μία δυσάρεστη είδηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτές τις ημέρες, μία νέα έρευνα έφερε κάτι ανησυχητικό στο φως: Το Denman Canyon, το πιο βαθύ φαράγγι της ηπείρου Ανταρκτικής κινδυνεύει να λιώσει.

Το συγκεκριμένο φαράγγι, βάθους 3500 μέτρων, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής αποτελεί το πιο βαθύ χερσαίο σημείο του πλανήτη που δεν είναι καλυμμένο από νερό σε υγρή μορφή. Βρισκόμενο στην ανατολική πλευρά της παγωμένης ηπείρου, σε μια περιοχή όπου κατά γενική ομολογία τα παγόβουνα είναι μάλλον σταθερά, παρότι παρακολουθείται εδώ και 22 χρόνια από επιστήμονες, δεν έδειχνε να γεννά ιδιαίτερες ανησυχίες. Τώρα, όμως, σήμανε συναγερμό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το "ζεστό νερού" (θερμά ωκεάνια ύδατα) του ωκεανού επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δραματικό: Αν λιώσει τελείως, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και 1,5 μέτρο παγκοσμίως - κάτι, δηλαδή, που θα ήταν καταστροφικό. "Πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε, αφού μπαίνουν πάρα πολλοί παράγοντες στην εξίσωση, όπως για παράδειγμα το πόσο στενό είναι το κανάλι στο οποίο βρίσκεται το φαράγγι Denman" δήλωσε η Dr. Virginia Brancato, του Nasa's Jet Propulsion Laboratory, επικεφαλής της έρευνας στο BBC.

Με μήκος 70 και πλάτος 10 μίλια, ο παγετώνας Denman αποτελεί έναν τεράστιο όγκο πάγου, ο οποίος δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση ως ανθρωπότητα να λιώσει. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό; Όταν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μερικά εκατοστά, τότε μπορείς να καταλάβεις τι θα πει 1,5 μέτρο άνοδος της θάλασσας.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πόλεμος του νερού είναι ήδη εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού Σήμερα. Σε λίγα χρόνια ίσως κοστίζει περισσότερο από το πετρέλαιο.

Στην Αρκτική εμφανίστηκε μία νέα τρύπα του όζοντος

Ευτυχώς, οι πρώτες προβλέψεις λένε ότι θα εξαφανιστεί σε λίγες εβδομάδες.