Η κλιματική αλλαγή απειλεί το πιο βαθύ φαράγγι της Ανταρκτικής

Υπάρχει κίνδυνος η στάθμη της θάλασσας να ανέβει 1,5 μέτρο παγκοσμίως.

Η Ανταρκτική γνώρισε πρόσφατα τις πιο ζεστές θερμοκρασίες όλων των εποχών, την ίδια στιγμή που στον ακριβώς αντίθετο πόλο της Γης, κάποια χλαμύδια βάλθηκαν να μολύνουν τα παγωμένα νερά με την παρουσία τους. Ο πλανήτης μοιάζει να τρελαίνεται και, δυστυχώς, σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε μία δυσάρεστη είδηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτές τις ημέρες, μία νέα έρευνα έφερε κάτι ανησυχητικό στο φως: Το Denman Canyon, το πιο βαθύ φαράγγι της ηπείρου Ανταρκτικής κινδυνεύει να λιώσει.

Το συγκεκριμένο φαράγγι, βάθους 3500 μέτρων, το οποίο βρίσκεται κάτω από τον ομώνυμο παγετώνα της Ανταρκτικής αποτελεί το πιο βαθύ χερσαίο σημείο του πλανήτη που δεν είναι καλυμμένο από νερό σε υγρή μορφή. Βρισκόμενο στην ανατολική πλευρά της παγωμένης ηπείρου, σε μια περιοχή όπου κατά γενική ομολογία τα παγόβουνα είναι μάλλον σταθερά, παρότι παρακολουθείται εδώ και 22 χρόνια από επιστήμονες, δεν έδειχνε να γεννά ιδιαίτερες ανησυχίες. Τώρα, όμως, σήμανε συναγερμό.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το "ζεστό νερού" (θερμά ωκεάνια ύδατα) του ωκεανού επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων του. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι δραματικό: Αν λιώσει τελείως, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και 1,5 μέτρο παγκοσμίως - κάτι, δηλαδή, που θα ήταν καταστροφικό. "Πόσο σύντομα μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι δύσκολο να το υπολογίσουμε, αφού μπαίνουν πάρα πολλοί παράγοντες στην εξίσωση, όπως για παράδειγμα το πόσο στενό είναι το κανάλι στο οποίο βρίσκεται το φαράγγι Denman" δήλωσε η Dr. Virginia Brancato, του Nasa's Jet Propulsion Laboratory, επικεφαλής της έρευνας στο BBC.

Με μήκος 70 και πλάτος 10 μίλια, ο παγετώνας Denman αποτελεί έναν τεράστιο όγκο πάγου, ο οποίος δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση ως ανθρωπότητα να λιώσει. Τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό; Όταν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μερικά εκατοστά, τότε μπορείς να καταλάβεις τι θα πει 1,5 μέτρο άνοδος της θάλασσας.


Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear