Ηφαίστεια, πυρκαγιές, ραδιενέργεια και ακρίδες

Μήπως, τελικά, ο κόσμος μας όντως φτάνει στο τέλος του;

Η κατάσταση με τον κορονοϊό έμοιαζε αρχικά επώδυνη, εξελίχθηκε σε τραγική, μετεξελίχθηκε σε τρομακτική, για να γίνει τώρα τελευταία τελείως δυστοπική: Περισσότεροι από 2 δισ. άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, σχεδόν 2 εκ. κρούσματα έχουν ήδη εντοπιστεί και περίπου 120 χιλιάδες νεκροί αποτελούν τον αποκαρδιωτικό απολογισμό. Αυτό, κυρίες και κύριοι, σημαίνει παγκόσμιος συναγερμός, όχι αστεία. Έτσι, κάποιος θα περίμενε ότι οι λοιπές ειδήσεις που φτάνουν στα αυτιά μας αυτές τις ημέρες, και αφορούν το περιβάλλον, δε θα προκαλούσαν ιδιαίτερη εντύπωση.

Και όμως, φαίνεται πώς ο πλανήτης και η μοίρα μας επιφυλάσσουν αρκετά δυσάρεστα νέα. Εκπλήξεις που κάνουν τη ζωή μας να θυμίζει περισσότερο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας όπου τα πάντα πηγαίνουν κατά διαόλου, παρά μία πεζή, μουντή και βαρετή καθημερινότητα. Ή τουλάχιστον αυτό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες.

Το περασμένο καλοκαίρι το Chernobyl κέρδισε, ξεκάθαρα, το βραβείο για την καλύτερη σειρά της χρονιάς στο μυαλό και τις καρδιές του κοινού. Επανέφερε, μάλιστα, πολύ σημαντικά ζητήματα όπως το χρέος της κρατικής εξουσίας σε περιόδους κρίσης ή την αξία της αλήθειας στις δημόσιες τοποθετήσεις. Η πυρηνική ενέργεια έμοιαζε με κάτι παλιό, ξεχασμένο σχεδόν, και ας είχαμε πρόσφατο το παράδειγμα της Φουκουσίμα το 2011. Αυτή τη στιγμή, οι φλόγες από τις πυρκαγιές που άναψαν και μαίνονται εδώ και μέρες στην "καταραμένη" περιοχή της Ουκρανίας φαίνεται ότι πλησιάζουν τον ανενεργό αντιδραστήρα. Οι μετρήσεις στην περιοχή έκαναν λόγο για ακόμα και 16 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από το συνηθισμένο.

Πριν μερικές μέρες, το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα της Ινδονήσιας εξερράγη. Οι εικόνες που μας έφτασαν είναι εντυπωσιακές - όταν, φυσικά, τις κοιτάς από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, καθώς το ίδιο ηφαίστειο το 2018 είχε προκαλέσει τσουνάμι με περισσότερους από 400 νεκρούς. Μάλιστα, το όνομα του ηφαιστείου σημαίνει το "παιδί του Κρακατόα" ή αλλιώς του ηφαιστείου που εξερράγη το 1883, προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους και βυθίζοντας τον πλανήτη σε έναν "ηφαιστειακό χειμώνα" με τέσσερις σερί χρονιές όπου οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από το αναμενόμενο. Όσο για το ηφαίστειο της Σαντορίνης και κάποιες αναφορές που γίνονται στα μέσα τους τελευταίους μήνες για "αυξημένη δραστηριότητα"; Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά ειδήσεις τραβηγμένες από τα μαλλιά.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να σταματήσουν εδώ, αν δε μας έρχονταν αναφορές από την Αφρική για κυριολεκτικά "βιβλικές καταστροφές" που προκαλούν τεράστια σμήνη από ακρίδες. Μπορεί, μεταξύ μας, να κάνουμε αστειάκια για τις εφτά πληγές του Φαραώ, για τους φτωχούς αγρότες όμως η ζημιά που προκαλούν μπορεί να αποβεί μοιραία· οι αγροτικοί πληθυσμοί της Μαύρης Ηπείρου ζουν και πεθαίνουν με βάση τη σοδειά τους. Δυστυχώς, πριν λίγες ώρες η Guardian ανέφερε ότι το δεύτερο κύμα από τα βλαβερά αυτά έντομα που αναμένεται θα είναι πολλές πολλές φορές χειρότερο.


Στην εποχή του κορονοϊού, τώρα που η βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο δεν είναι δεδομένη, καλό είναι να εκτιμήσουμε τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε και αποτελεί δάνειο από τις επόμενες γενιές σε εμάς.


Είναι δεδομένο και κοινά αποδεκτό (όσο και αν ο Donald Trump επιμένει για το αντίθετο) ότι ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS και η κλιματική αλλαγή καλπάζει σε ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πιο καθαρή από ποτέ λόγω του κορονοϊού δε θα πρέπει να μας χαροποιεί - είναι ο χειρότερος και σχεδόν εφιαλτικός τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην εποχή του κορονοϊού, τώρα που η βόλτα στην παραλία ή στο πάρκο δεν είναι δεδομένη, καλό είναι να εκτιμήσουμε τον πλανήτη πάνω στον οποίο ζούμε και αποτελεί δάνειο από τις επόμενες γενιές σε εμάς. Αν δεν αλλάξουμε γρήγορα ρότα σε οικονομικό επίπεδο, αν συνεχίσουμε ως κοινωνίες να θεωρούμε το οικονομικό κέρδος ως το ύψιστο και πιο ευγενικό αγαθό, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούμε σύντομα χωρίς πλανήτη. Το μόνο που θα μπορούμε να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας θα είναι καμμένη γη, στάχτες και τσαλαπατημένα όνειρα.


φωτογραφίες © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.