Την ώρα που ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, αναμένεται να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Οργανισμού Τραμπ για οικονομικές ατασθαλίες, πιθανότατα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πρώην ομοσπονδιακοί εισαγγελείς προβλέπουν ήδη, στα καλωδιακά δίκτυα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την πτώση της οικογενειακής επιχείρησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump (Ντόναλντ Τραμπ). Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν προθεσμία μέχρι κι εχθές να παρουσιάσουν αποδείξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον όμιλος του πρώην προέδρου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

"Δεν μπορώ να επισημάνω με αρκετή έμβαση πόσο καταστροφική θα ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης για τον Οργανισμό Τραμπ”, έγραψε στο Twitter ο Ντάνιελ Γκόλντμαν, πρώην βοηθός εισαγγελέα στην νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο οποίος ασχολείτο με υποθέσεις μαφίας και εσωτερικής πληροφόρησης. "Όλοι οι πιστωτές θα κάνουν απαιτητά τα δάνειά τους και ο Οργανισμός Τραμπ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τα αποπληρώσει όλα, πιθανότατα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία”, έγραψε. 

> Διάβασε ακόμη: Ο σκηνοθέτης που πρέπει να αναλάβει τη βιογραφία του Donald Trump

"Κάτι τέτοιο θα ήταν θανατηφόρο πλήγμα για τον Οργανισμό Τραμπ”, δήλωσε ο Γκόλντμαν και στη δημοσιογράφο του MSNBC, Νικόλ Ουάλας, προσθέτοντας: "Καμία τράπεζα δεν θα συνεργαστεί ποτέ με μια εταιρεία που έχει ασκηθεί εναντίον της ποινική δίωξη”.

Κανείς εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Forbes να σχολιάσει το θέμα.

Ο Οργανισμός Τραμπ, ο οποίος έχει υπό την ομπρέλα του τις συμμετοχές του πρώην προέδρου σε ξενοδοχεία, θέρετρα, λέσχες γκολφ και ακίνητα, βαρύνεται με χρέος τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έρευνα-"βόμβα” που δημοσίευσε το Forbes τον Οκτώβριο του 2020. Περίπου τα 2/3 του εν λόγω χρέους αφορούν δάνεια που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Τραμπ σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο.

Επίσης, δάνεια ύψους περίπου 370 εκατ. δολαρίων βαρύνουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες του Τραμπ. Η εταιρεία φέρεται να οφείλει στην Deutsche Bank ποσό 170 εκατ. δολαρίων για το Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, 125 εκατ. δολάρια για το Trump National Doral στο Μαϊάμι και περισσότερα από 75 εκατ. δολάρια για το Trump International Hotel & Tower στο Σικάγο.

Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα διαχείρισης και αδειοδότησης ξενοδοχειακών μονάδων του Τραμπ είχε κατά 24 εκατ. δολάρια λιγότερα έσοδα σε σχέση με το 2019, όπως αποκάλυψε το Forbes πέρυσι το φθινόπωρο, ενώ τα θέρετρα γκολφ σε Μαϊάμι και Ευρώπη εμφάνισαν πτώση κατά 120 εκατ. δολάρια. 

Δεν αποκλείονται και νέες κατηγορίες

Ο πρώην αντιεισαγγελέας των ΗΠΑ, Νιλ Κέιτιαλ, μιλώντας με τον δημοσιογράφο Άρι Μέλπερ του MSNBC χθές, δήλωσε μάλιστα ότι αναμένει την άσκηση πολλών ακόμη ποινικών διώξεων σε βάρος τόσο του Οργανισμού Τραμπ όσο και υπαλλήλων του. "Όποιος γνωρίζει από ποινικές διώξεις, ξέρει ότι δεν κυνηγάς εξ αρχής το μεγάλο ψάρι. Χτίζεις την υπόθεση, αργά και μεθοδικά”, λέει. Προσθέτει δε ότι "ακόμη και αυτές οι υποδεέστερες κατηγορίες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης του Οργανισμού Τραμπ”. "Πολλές φορές, οι δανειακές συμβάσεις προβλέπουν ότι το δάνειο καθίσταται απαιτητό εάν ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του δανειολήπτη”, εξηγεί. 

Ο Ρίτσαρντ Σινιορέλι, πρώην εισαγγελέας και αυτός στη νότια περιφέρεια της Νέας Υόρκης, επανέλαβε την άποψη αυτή στο Twitter, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μια ποινική δίωξη σε βάρος του Οργανισμού Τραμπ "θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα την καταστροφή του ως βιώσιμη οντότητα”.

"Για τις επιχειρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, και μόνο η απόδοση κατηγοριών θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική, ακόμη και πριν από την όποια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση”, δήλωσε από τη μεριά του στο MSNBC ο καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, Πολ Μπάτλερ. Ο Μπάτλερ είχε διατελέσει ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με αντικείμενο τις υποθέσεις διαφθοράς.

> Διάβασε ακόμη: Διοικώντας μία χώρα σαν επιχείρηση

"Όταν σε έναν οργανισμό με υψηλό χρέος ασκηθεί ποινική δίωξη, οι τράπεζες μπορούν να κάνουν απαιτητά τα δάνειά τους. Με άλλα λόγια μπορούν να απαιτήσουν την αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων άμεσα”, εξήγησε ο Μπάτλερ. "Εάν ο Οργανισμός Τραμπ δεν διαθέτει αρκετά περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει τα δάνειά του, τότε θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο πτώχευσης. Κι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Ντόναλντ Τραμπ”, προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, μένει να αποδειχθεί εάν μια ποινική δίωξη θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του Οργανισμού Τραμπ. Το Forbes εκτιμά ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καθαρή περιουσία σήμερα ύψους 2,4 δισ. δολαρίων.

Από: Capital.gr