Η Marina Ovsyannikova διέκοψε το βραδινό δελτίο ειδήσεων στο ρωσικό Channel One την προηγούμενη εβδομάδα κατά του Putin, καθώς εμφανίστηκε πίσω από μια παρουσιάστρια του καναλιού κρατώντας πλακάτ που έγραφε "Όχι στον πόλεμο" και "Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα". Οι αρχές απομάκρυναν την παραγωγό ειδήσεων και την έθεσαν υπό κράτηση για περισσότερες από 12 ώρες. Της επιβλήθηκε πρόστιμο και, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά MME, εναντίον της διερευνάται υπόθεση για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

"Ήθελα να δείξω στον κόσμο ότι η πλειονότητα των Ρώσων τάσσεται κατά του πολέμου στην Ουκρανία", δήλωσε η Ovsyannikova στο CNN. Η εφαρμογή του νέου ρωσικού νόμου κατά της "αποκλίνουσας κυβερνητικής αλήθειας" θα έφερνε την Ovsyannikova αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως και 15 έτη.

Το δεξί χέρι του Putin

Ο ίσκιος του Vladimir Putin "πλανιέται" πάνω από τη -σοβιετικού τύπου- διαστρέβλωση της αλήθειας, αφού -για παράδειγμα- απαγορεύεται η χρήση της λέξης "πόλεμος" από τα ρωσικά ΜΜΕ και χρησιμοποιείται ο όρος "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", στόχος της οποίας είναι "η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας", όπως ισχυρίζεται η Μόσχα. "Αρχιστράτηγος" του Putin στον πόλεμο της παραπληροφόρησης είναι ο Yury Kovalchuk, ο 70χρονος ολιγάρχης, "στενός σύμβουλος" και "προσωπικός τραπεζίτης" του Putin, όπως αναφέρουν οι ΗΠΑ στο σκεπτικό που συνοδεύει τις κυρώσεις που του επέβαλαν το 2014.

Η συνέχεια στο Capital.gr