Στη στιβαρή αντεπίθεση που του επιφύλαξαν οι Ουκρανοί την προηγούμενη εβδομάδα, ο Vladimir Putin θα μπορούσε να απαντήσει με τρεις τρόπους: Να μείνει άπραγος, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ή να κλιμακώσει την ένταση. Επέλεξε τον τρίτο, όπως έγινε σαφές από το βίντεό του που μεταδόθηκε την Τετάρτη το πρωί. Με αυτό ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, μία κίνηση που το μόνο που μας δίνει με βεβαιότητα να καταλάβουμε είναι το ότι ο πόλεμος δεν πάει όπως θα το ήθελε ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Τι σημαίνει η μερική επιστράτευση στην πράξη

Η επιστράτευση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό της Ρωσίας, αλλά όσους έχουν ήδη υπηρετήσει στις στρατιωτικές δυνάμεις και τους έφεδρους. Αυτοί υπολογίζονται σε περίπου 300 χιλιάδες στρατιώτες, που θα εκπαιδευτούν εκ νέου πριν σταλούν στο μέτωπο. Κι ενώ η επιστράτευση ξεκίνησε, το χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε.

Είναι άγνωστο το πότε και αν όλοι αυτοί οι νέοι στρατιώτες θα καταλήξουν στην Ουκρανία, ενώ είναι αβέβαιη και η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι μεν εξουθενωμένος αλλά χαίρει διαρκούς υποστήριξης από τη Δύση.

Getty Images

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι η μερική επιστράτευση δεν θα γλιτώσει τη Ρωσία από τις λογιστικές και οργανωτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αυτή τη φάση του πολέμου. Θα αλλάξει, όμως, τη δυναμική του. Δίνει ένα boost στο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών που ήδη πολεμούν στην Ουκρανία και ταυτόχρονα λειτουργεί ως crash test στην κοινή γνώμη της Ρωσίας για τον πόλεμο.

> Διάβασε ακόμα: H ιστορία 4 αυτοκρατοριών και το λάθος της Ρωσίας

Πόσο επηρεάζει το διεθνές τοπίο

Η απόφαση της μερικής επιστράτευσης δεν επηρεάζει μόνο τις δύο χώρες που μετέχουν σε αυτή την πολεμική σύρραξη και τους γείτονές τους αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ο Putin έθιξε στην ομιλία του το θέμα των πυρηνικών όπλων.

Όπως υποστήριξε, χωρίς κανείς να καταλάβει τι εννοούσε, κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών του NATO δεν θέλουν τον πλήρη αφανισμό των όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της Ρωσίας.

Πολύ πιθανό στο Κρεμλίνο να φοβούνται μια πιθανή στρατιωτική ήττα και τη συρρίκνωση των εδαφών που έχουν καταλάβει στην Ουκρανία, οπότε το σκηνικό Αποκάλυψης που στήνουν να χρησιμοποιείται ως απειλή, η οποία δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

> Διάβασε ακόμα: To σχέδιο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έμοιαζε τέλειο στη θεωρία

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, άλλωστε, θα αλλάξει τα πάντα τόσο στη Ρωσία όσο και σε όλο τον κόσμο, με την πρώτη να μετατρέπεται ξεκάθαρα πλέον σε διεθνή παρία. Επίσης, δεν είναι βέβαιο το ότι τα πυρηνικά θα δώσουν στον Putin το αποτέλεσμα που ζητάει.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν έχουμε βεβαιότητες. Από τη μία ο Putin έχει την Ευρώπη στο χέρι με το φυσικό αέριο, από την άλλη είναι στριμωγμένος στη γωνία στην ίδια του τη χώρα, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης στην οποία την έχει οδηγήσει.

Παρ' όλα αυτά υπάρχει ένα ζήτημα τιμής για εκείνον: Δεν θέλει να φανεί αδύναμος ως ηγέτης στα μάτια των Ρώσων. Και κάπου εδώ, πρέπει να δράσει η διπλωματία για το τέλος αυτού του πολέμου.

Από: Esquire IT

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.