Όσα κρατάμε φέτος από τον χώρο της γαστρονομίας

Και όμως, αυτή η καταραμένη χρονιά είχε και κάποια λίγα καλά νέα για τους ανθρώπους της εστίασης.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Δεκεμβρίου 2020

Καινοτομία και γαστρονομία. Αν κάποτε η πρώτη με τη δεύτερη έννοια είχαν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια αποτελούν συνώνυμο η μία της άλλης. Από τη μοριακή κουζίνα μέχρι την τάση για sustainability, η κουζίνα του 21ου αιώνα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Επί της ουσίας, αποτελεί μία νέα "θρησκεία". Έτσι, όπως ήταν λογικό, το σύμπαν της εστίασης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κατακλυσμιαίων αλλαγών που έφερε η Covid-19 για το 2020.

"A chef's pandemic relief mission"

Όσα κρατάμε φέτος από τον χώρο της γαστρονομίας

Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, η επιβλητική φιγούρα του Αμερικανο-Ισπανού chef José Andrés κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, συνοδευόμενη από την παραπάνω λεζάντα. Ο άνθρωπος που εισήγαγε τα tapas στην αμερικανική γευστική κουλτούρα, αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στο πλευρό του Ferran Adrià στο θρυλικό elBulli και ανοίξει μία σειρά εστιατορίων στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς ήρωες των καιρών μας.

Η δράση του εκτείνεται (και) στο φιλανθρωπικό έργο: Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία φτιάχτηκε για να στηρίζει διάφορες κοινότητες σε περιόδους κρίσης. Αυτό ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, προσφέροντας τροφή σε άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Συνταγές Michelin στα social media

Bottura

Μόνο λίγοι δεν ήταν οι κορυφαίοι chefs που κατά τη διάρκεια της καραντίνας έδειξαν ένα πιο χαλαρό πρόσωπο, έχοντας σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με το κοινό μέσω των social media. Ο Massimo Bottura με το οικογενειακό cooking show του Kitchen Quarantine ή ο Heston Blumenthal ήταν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δεν δίστασαν μάλιστα να μοιραστούν και τις συνταγές τους. Το ίδιο έκανε το επίσημο account του Michelin Guide, με κάποια από τα πιάτα των πιο εμβληματικών εστιατορίων του πλανήτη.

Το home cooking ήρθε για να μείνει

Good News 2020: Τι συνέβη στο σύμπαν της γαστρονομίας

Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη του σπιτιού κατά τη διάρκεια του lockdown, για πολύ μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, ήταν η κουζίνα. Ακόμη και εκείνοι που δεν τρελαίνονταν στην ιδέα, άρχισαν να αξιοποιούν εντός αυτής τον χρόνο τους, με το ψωμί και το banana bread (τουλάχιστον στην Ελλάδα) να έχουν την τιμητική τους. Μία συνήθεια που, από ό,τι φαίνεται, συνεχίζεται ακόμη για αρκετούς από αυτούς που μπήκαν για πρώτη φορά στην κουζίνα τους λόγω της καραντίνας.

Από το ποτήρι στα αντισηπτικά

Good News 2020: Τι συνέβη στο σύμπαν της γαστρονομίας 3

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες κινήσεις όσον αφορά το spirits industry ήταν η πρωτοβουλία πολλών κολοσσών του χώρου να αλλάξουν την παραγωγή τους για μερικούς μήνες και να φτιάξουν αντισηπτικά ή να προσφέρουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ για την παρασκευή αυτών. Πασίγνωστες εταιρείες όπως η Bacardi, η Diageo, η Pernod Ricard, η Amber Beverage Group (ABG), η BrewDog, η Corby Spirit, η βότκα Tito’s και η Wine Limited (μεταξύ πολλών άλλων) ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στις ανάγκες της εποχής.

Σώζοντας τα μπαρ

Good News 2020: Τι συνέβη στο σύμπαν της γαστρονομίας 6

Η προηγούμενη ενέργεια όμως δεν ήταν η μοναδική, καθώς υπήρξαν και ουσιαστικές ενέργειες για να βοηθηθεί ο κλάδος των μπαρ, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πανδημία, ουσιαστικά υπολειτουργώντας. Η Diageo έκανε μία σειρά από ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Beam Suntory διέθεσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε φορείς όπως οι United States Bartenders’ Guild Foundation Emergency Assistance Program και Restaurant Workers’ Community Foundation – κάτι που έκανε και η Brown Forman.

Κορυφαία cocktails στο σπίτι

Delivery Ποτά

Αμέσως μετά τα πρώτα lockdowns της περασμένης άνοιξης, μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη, θέλοντας να εξασφαλίσουν σημαντικά για την επιβίωσή τους έσοδα αλλά και για να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους, προχώρησαν σε κάποιες ενέργειες. Αυτές ήταν η εμφιάλωση cocktails ή το delivery ποτών, φέρνοντας έτσι λίγο από το feeling που βγάζουν οι χώροι τους και εκτός αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές επιχειρήσεις έδωσαν μέρος των εσόδων τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και αντίστοιχες κατά του Covid-19.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα