Όσα κρατάμε φέτος από τον χώρο της γαστρονομίας
Και όμως, αυτή η καταραμένη χρονιά είχε και κάποια λίγα καλά νέα για τους ανθρώπους της εστίασης.
Καινοτομία και γαστρονομία. Αν κάποτε η πρώτη με τη δεύτερη έννοια είχαν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια αποτελούν συνώνυμο η μία της άλλης. Από τη μοριακή κουζίνα μέχρι την τάση για sustainability, η κουζίνα του 21ου αιώνα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Επί της ουσίας, αποτελεί μία νέα "θρησκεία". Έτσι, όπως ήταν λογικό, το σύμπαν της εστίασης βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των κατακλυσμιαίων αλλαγών που έφερε η Covid-19 για το 2020.
"A chef's pandemic relief mission"
Στις αρχές του περασμένου Απριλίου, η επιβλητική φιγούρα του Αμερικανο-Ισπανού chef José Andrés κοσμούσε το εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, συνοδευόμενη από την παραπάνω λεζάντα. Ο άνθρωπος που εισήγαγε τα tapas στην αμερικανική γευστική κουλτούρα, αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στο πλευρό του Ferran Adrià στο θρυλικό elBulli και ανοίξει μία σειρά εστιατορίων στις ΗΠΑ, αποδεικνύεται ένας από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς ήρωες των καιρών μας.
Η δράση του εκτείνεται (και) στο φιλανθρωπικό έργο: Μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία φτιάχτηκε για να στηρίζει διάφορες κοινότητες σε περιόδους κρίσης. Αυτό ακριβώς έκανε κατά τη διάρκεια του lockdown σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, προσφέροντας τροφή σε άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.
Συνταγές Michelin στα social media
Μόνο λίγοι δεν ήταν οι κορυφαίοι chefs που κατά τη διάρκεια της καραντίνας έδειξαν ένα πιο χαλαρό πρόσωπο, έχοντας σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με το κοινό μέσω των social media. Ο Massimo Bottura με το οικογενειακό cooking show του Kitchen Quarantine ή ο Heston Blumenthal ήταν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που δεν δίστασαν μάλιστα να μοιραστούν και τις συνταγές τους. Το ίδιο έκανε το επίσημο account του Michelin Guide, με κάποια από τα πιάτα των πιο εμβληματικών εστιατορίων του πλανήτη.
Το home cooking ήρθε για να μείνει
Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη του σπιτιού κατά τη διάρκεια του lockdown, για πολύ μεγάλη μερίδα των ανθρώπων, ήταν η κουζίνα. Ακόμη και εκείνοι που δεν τρελαίνονταν στην ιδέα, άρχισαν να αξιοποιούν εντός αυτής τον χρόνο τους, με το ψωμί και το banana bread (τουλάχιστον στην Ελλάδα) να έχουν την τιμητική τους. Μία συνήθεια που, από ό,τι φαίνεται, συνεχίζεται ακόμη για αρκετούς από αυτούς που μπήκαν για πρώτη φορά στην κουζίνα τους λόγω της καραντίνας.
Από το ποτήρι στα αντισηπτικά
Μία από τις πιο ελπιδοφόρες κινήσεις όσον αφορά το spirits industry ήταν η πρωτοβουλία πολλών κολοσσών του χώρου να αλλάξουν την παραγωγή τους για μερικούς μήνες και να φτιάξουν αντισηπτικά ή να προσφέρουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ για την παρασκευή αυτών. Πασίγνωστες εταιρείες όπως η Bacardi, η Diageo, η Pernod Ricard, η Amber Beverage Group (ABG), η BrewDog, η Corby Spirit, η βότκα Tito’s και η Wine Limited (μεταξύ πολλών άλλων) ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στις ανάγκες της εποχής.
Σώζοντας τα μπαρ
Η προηγούμενη ενέργεια όμως δεν ήταν η μοναδική, καθώς υπήρξαν και ουσιαστικές ενέργειες για να βοηθηθεί ο κλάδος των μπαρ, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πανδημία, ουσιαστικά υπολειτουργώντας. Η Diageo έκανε μία σειρά από ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Beam Suntory διέθεσε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε φορείς όπως οι United States Bartenders’ Guild Foundation Emergency Assistance Program και Restaurant Workers’ Community Foundation – κάτι που έκανε και η Brown Forman.
Κορυφαία cocktails στο σπίτι
Αμέσως μετά τα πρώτα lockdowns της περασμένης άνοιξης, μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του πλανήτη, θέλοντας να εξασφαλίσουν σημαντικά για την επιβίωσή τους έσοδα αλλά και για να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους, προχώρησαν σε κάποιες ενέργειες. Αυτές ήταν η εμφιάλωση cocktails ή το delivery ποτών, φέρνοντας έτσι λίγο από το feeling που βγάζουν οι χώροι τους και εκτός αυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλές επιχειρήσεις έδωσαν μέρος των εσόδων τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και αντίστοιχες κατά του Covid-19.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης Δουκας