Το τέλειο cocktail and food pairing

Κάποιες βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τα σνακ των ποτών σου.

Οι τάσεις στον κόσμο της εστίασης αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με ολοένα και περισσότερα trends να κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα από τα πιο πρόσφατα -όσο και δημοφιλή- είναι ο συνδυασμός cocktails με γκουρμέ πιάτα ή πιο comfort αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις. Ασφαλώς, αυτό δεν περιορίζεται αυστηρά στον κόσμο των μπαρ ή των εστιατορίων. Μπορείς πολύ απλά να κάνεις κάτι αντίστοιχο και στο σπίτι σου, με το αποτέλεσμα να περιλαμβάνεις ιδιαίτερα επιτυχημένους συνδυασμούς. Αρκεί να έχεις κατά νου κάποια βασικά πράγματα. 

Τα σνακ

Δεν χρειάζεται να ψάξεις για συστατικά στα πιο εξειδικευμένα deli - μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να βρεις όλα εκείνα τα υλικά που θα σε βοηθήσουν. Για να μην "χαθείς" ωστόσο, σκέψου τις βασικές κατηγορίες συνοδευτικών για οποιοδήποτε ποτό: κρέας/ψάρι, φρούτα/λαχανικά, τυριά, ψωμί/τοστ και dips. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεις την ιδανική διαφοροποίηση και τους τέλειους συνδυασμούς όλων αυτών, σε σχέση με τα ποτά ή τα cocktails που θα σερβίρεις. 

Το τέλειο cocktail and food pairing

Οι συνδυασμοί

Το εύρος όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ατελείωτο. Μία βασική αρχή επιβάλλει να ταιριάξεις γεύσεις που μοιάζουν: Για παράδειγμα, με ένα ευκολόπιοτο bourbon, μπορείς να επιλέξεις μέχρι και αρνίσια παϊδάκια με BBQ sauce. Στον αντίποδα, δεν είναι απαγορευτικό να συνδυάσεις φαινομενικά αντίθετα πράγματα όπως cocktails με gin μαζί με "βαριές" κουζίνες όπως την κινέζικη ή την μεξικάνικη. Το σημείο-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η φρεσκάδα του ποτού που θα καθαρίζει άψογα τον ουρανίσκο από τον αψύ χαρακτήρα του φαγητού. Για θαλασσινά, μπορείς να επιλέξεις cocktails με σαμπάνια ή ακόμη και κάποια με ξηρό βερμούτ (κάποιο Martini ίσως) ή τεκίλα ενώ στην περίπτωση που το πλατό που θα δημιουργήσεις περιλαμβάνει καπνιστά κρέατα και αλλαντικά, η βότκα είναι ένας εξαιρετικός συνοδοιπόρος. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, το ρούμι είναι μία ασφαλής επιλογή, ειδικά για εκείνα με σοκολάτα. 

Υλικά με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς

  • Διαφορετικοί τύποι τυριών.
  • Αλλαντικά, ιδανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες.
  • Διάφορα πατέ.
  • Λουκάνικα, κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Πίκλες και τουρσιά.
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια. 
  • Ντοματίνια cherry.
  • Φιστίκια και κάσιους. 
  • Διάφορα είδη ψωμιού με βούτυρο.
ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ 2

Κάποια tips

Ένα από τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι να μην φτιάξεις ιδιαίτερα υψηλού αλκοολικού βαθμού cocktails. Ίσως πρέπει να ακολουθήσεις περισσότερο τη λογική του aperitivo παρά εκείνη που επιτάσσει ένα φαγοπότι χωρίς αύριο. Τα ποτά θα πρέπει να είναι ήπια ώστε κάποιος να μπορεί να δοκιμάσει τουλάχιστον δύο από αυτά, χωρίς να "τελειώσει". Να θυμάσαι ακόμη, ότι τα cocktails ξεπλένουν ευκολότερα τον ουρανίσκο σε σχέση με το κρασί, που τείνει να επισκιάσει το εσωτερικό της παλέτας σου. 


Διάβασε ακόμη για την τέχνη του wine and food pairing, τον τέλειο συνδυασμό κρασιού και τυριού και τα μυστικά μίας πραγματικά εκλεκτής σαμπάνιας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας