Το τέλειο cocktail and food pairing

Κάποιες βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τα σνακ των ποτών σου.

Οι τάσεις στον κόσμο της εστίασης αλλάζουν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με ολοένα και περισσότερα trends να κάνουν την εμφάνισή τους. Ένα από τα πιο πρόσφατα -όσο και δημοφιλή- είναι ο συνδυασμός cocktails με γκουρμέ πιάτα ή πιο comfort αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις. Ασφαλώς, αυτό δεν περιορίζεται αυστηρά στον κόσμο των μπαρ ή των εστιατορίων. Μπορείς πολύ απλά να κάνεις κάτι αντίστοιχο και στο σπίτι σου, με το αποτέλεσμα να περιλαμβάνεις ιδιαίτερα επιτυχημένους συνδυασμούς. Αρκεί να έχεις κατά νου κάποια βασικά πράγματα. 

Τα σνακ

Δεν χρειάζεται να ψάξεις για συστατικά στα πιο εξειδικευμένα deli - μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να βρεις όλα εκείνα τα υλικά που θα σε βοηθήσουν. Για να μην "χαθείς" ωστόσο, σκέψου τις βασικές κατηγορίες συνοδευτικών για οποιοδήποτε ποτό: κρέας/ψάρι, φρούτα/λαχανικά, τυριά, ψωμί/τοστ και dips. Η πραγματική πρόκληση είναι να βρεις την ιδανική διαφοροποίηση και τους τέλειους συνδυασμούς όλων αυτών, σε σχέση με τα ποτά ή τα cocktails που θα σερβίρεις. 

Το τέλειο cocktail and food pairing

Οι συνδυασμοί

Το εύρος όπως αντιλαμβάνεσαι είναι ατελείωτο. Μία βασική αρχή επιβάλλει να ταιριάξεις γεύσεις που μοιάζουν: Για παράδειγμα, με ένα ευκολόπιοτο bourbon, μπορείς να επιλέξεις μέχρι και αρνίσια παϊδάκια με BBQ sauce. Στον αντίποδα, δεν είναι απαγορευτικό να συνδυάσεις φαινομενικά αντίθετα πράγματα όπως cocktails με gin μαζί με "βαριές" κουζίνες όπως την κινέζικη ή την μεξικάνικη. Το σημείο-κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι η φρεσκάδα του ποτού που θα καθαρίζει άψογα τον ουρανίσκο από τον αψύ χαρακτήρα του φαγητού. Για θαλασσινά, μπορείς να επιλέξεις cocktails με σαμπάνια ή ακόμη και κάποια με ξηρό βερμούτ (κάποιο Martini ίσως) ή τεκίλα ενώ στην περίπτωση που το πλατό που θα δημιουργήσεις περιλαμβάνει καπνιστά κρέατα και αλλαντικά, η βότκα είναι ένας εξαιρετικός συνοδοιπόρος. Τέλος, όσον αφορά τα γλυκά, το ρούμι είναι μία ασφαλής επιλογή, ειδικά για εκείνα με σοκολάτα. 

Υλικά με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς

  • Διαφορετικοί τύποι τυριών.
  • Αλλαντικά, ιδανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες.
  • Διάφορα πατέ.
  • Λουκάνικα, κομμένα σε λεπτές φέτες.
  • Πίκλες και τουρσιά.
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα και σταφύλια. 
  • Ντοματίνια cherry.
  • Φιστίκια και κάσιους. 
  • Διάφορα είδη ψωμιού με βούτυρο.
ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ 2

Κάποια tips

Ένα από τα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσεις προσοχή, είναι να μην φτιάξεις ιδιαίτερα υψηλού αλκοολικού βαθμού cocktails. Ίσως πρέπει να ακολουθήσεις περισσότερο τη λογική του aperitivo παρά εκείνη που επιτάσσει ένα φαγοπότι χωρίς αύριο. Τα ποτά θα πρέπει να είναι ήπια ώστε κάποιος να μπορεί να δοκιμάσει τουλάχιστον δύο από αυτά, χωρίς να "τελειώσει". Να θυμάσαι ακόμη, ότι τα cocktails ξεπλένουν ευκολότερα τον ουρανίσκο σε σχέση με το κρασί, που τείνει να επισκιάσει το εσωτερικό της παλέτας σου. 


Διάβασε ακόμη για την τέχνη του wine and food pairing, τον τέλειο συνδυασμό κρασιού και τυριού και τα μυστικά μίας πραγματικά εκλεκτής σαμπάνιας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα έμαθε η ζωή στον Jamie Oliver

Ο διάσημος σεφ σήμερα κλείνει τα 48 και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο Esquire.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο Ammothines στη Μεσσηνία για εκλεπτυσμένες γεύσεις

Το Ammothines - Four Seas, παραμένει και φέτος ο αγαπημένος μας προορισμός στη Μεσσηνία.

Αν η αμαρτία ήταν φαγητό, θα ήταν Sinners Pizza

Εκεί όπου η πίτσα δεν έχει ανανά, δεν τρώγεται διπλωμένη και δε σερβίρεται με μαχαιροπίρουνα.

Τα νέα αστέρια της ελληνικής γαστρονομίας

Γνωρίστε νέους και νέες φερέλπιδες σεφ, που κάνουν αίσθηση στη γευστική μας σκηνή και την ανανεώνουν με τις ιδέες, τις δημιουργίες τους, το στυλ τους.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Naporitan, η ιαπωνική απάντηση στη napolitana

Παραβρασμένα μακαρόνια, λουκάνικα και μανιτάρια, κρεμμύδι και κέτσαπ. Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχουν μία κάπως διαφορετική άποψη για την ιταλική κουζίνα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η διακριτική γοητεία του να τρως έξω μόνος

Χαλάρωσε και απόλαυσε. Τόσο το φαγητό όσο και τη γαλήνη που αυτό προσφέρει.

Γραφει Μπαμπης Δουκας