Kopi Luwak, ο καλύτερος καφές στον πλανήτη

Κατάγεται από την Ινδονησία κι ο τρόπος παρασκευής του είναι τουλάχιστον παράξενος.

Αν υπάρχει ένα ρόφημα με φανατικό κοινό σε όλον τον κόσμο, αυτό δεν είναι άλλο από τον καφέ: Είναι ζεστός (ή κρύος στην περίπτωση της Ελλάδας), λειτουργεί ως ξυπνητήρι και καταναλώνεται, καλώς ή κακώς, σε τεράστιες ποσότητες. Κάθε περιοχή του πλανήτη έχει τις δικές της συνήθειες και προτιμήσεις. Στην Ιταλία είναι ο espresso, στα Βαλκάνια πίνουν τον ίδιο ακριβώς καφέ που κάθε χώρα όμως θεωρεί δικό της δημιούργημα (Ελληνικός, Τούρκικος) ενώ στη Βόρεια Ευρώπη κυριαρχεί ο καφές φίλτρου που έχει πολύ νερό σε αντίθεση με τους άλλους δύο.

Για άγνωστο λόγο η κουλτούρα του καφέ έχει διαφοροποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ανάλογα με την κάθε διαφορετική περιοχή, ώστε να μιλάμε τελικά για ξεχωριστές subcultures. Είναι σχεδόν αδύνατο να φτιάξει κανείς έναν χάρτη με τα διαφορετικά είδη και τους διαφορετικούς τρόπους που παρασκευάζεται ο καφές χωρίς να φτάσει σε αδιέξοδο. Κι όμως, παρόλα αυτά, υπάρχει η έννοια του "καλύτερου καφέ" στον κόσμο, όπως την έχουν καταγράψει οι ειδικοί και οι κριτικοί: Προέρχεται από την Ινδονησία και ονομάζεται Kopi Luwak.

Kopi Luwak, ο καλύτερος καφές στον πλανήτη

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από το όνομά του, εξαιτίας δύο πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών: Την πολύ υψηλή τιμή του, η οποία σύμφωνα με κάποιος είναι δυσανάλογη με αυτά που προσφέρει, και την ειδική διεργασία που έχει ανάγκη η παρασκευή του, κάτι που θα ήταν αδύνατο να φέρουν εις πέρας μόνοι τους οι άνθρωποι χωρίς τη βοήθεια ενός ενός μικρού θηλαστικού πιο γνωστού ως luwak στην γλώσσα της Ινδονησίας. 

Luwak Ινδονησία καφές

Ο συγκεκριμένος καφές μπορεί να κοστίζει περισσότερα από 600 ευρώ το κιλό, περίπου δηλαδή όσο κάποιο πολύτιμο μέταλλο. Το πιο περίεργο, όμως, με τον Kopi Luwak είναι το ότι οι κόκκοι του ξεκινούν το ταξίδι τους από το εσωτερικό του μικρού θηλαστικού, καθώς πρέπει πρώτα να τους καταπιεί, να τους χωνέψει (αλλά όχι τελείως) και στη συνέχεια να τους επιστρέψει στο χώμα. Το συγκεκριμένο ζώο τρέφεται με κόκκους καφέ αλλά και έντομα, ρίζες και λαχανικά: Στοιχεία, δηλαδή, που χαρίζουν την πολύ ξεχωριστή γεύση του Kopi Luwak. Μία γεύση που δεν μπορεί να αποκτηθεί με κανέναν άλλον τρόπο πέρα από αυτόν. 

Καφές Lupi Kuwak Ινδονησία

Το θαύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, πραγματοποιείται στο στομάχι του μικρού θηλαστικού. Εκεί υπάρχει ένα ειδικό ένζυμο που δίνει περισσότερο γλυκιά γεύση στον φλοιό των κόκκων. Όσο για το αποτέλεσμα αυτής της παράξενης διαδικασίας; Όσοι έχουν δοκιμάσει τον Kopi Luwak κάνουν λόγο για μία γεύση που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας