Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σουβλάκι του Αχιλλέα

Μία ωδή στο ίσως καλύτερο σουβλάκι του (Νέου) Κόσμου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Φεβρουαρίου 2021

Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν ψάχνεις συνεργείο αυτοκινήτων ή αν δεν επιδιώκεις να πιεις μία μέτα-μεταμεσονύχτια μπύρα στο Μπάτμαν (υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες και όχι στην παρούσα συγκυρία του lockdown της εστίασης), πιθανότατα ο Νέος Κόσμος δεν είναι μία περιοχή που επισκέπτεσαι συχνά. Ίσως γιατί το αυτί σου δεν είχε μέχρι τώρα πάρει κάπου το όνομα Αχιλλέας. Τι εστί Αχιλλέας; Χαίρομαι πάρα πολύ που ρωτάς -στην περίπτωση που το έκανες- κι αυτό γιατί στις παρακάτω γραμμές θα βρεις όλες τις απαντήσεις.

Το spot

Για πάνω από 30 χρόνια, στον αριθμό 18 της οδού Σπινθάρου -κάθετη στη Λ. Βουλιαγμένης, πριν τη διασταύρωση με την Ηλία Ηλιού- συναντά κανείς τον Αχιλλέα, ένα old school σουβλατζίδικο που πλέον 'τρέχει΄υπό την επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει με το ίδιο μεράκι.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σουβλάκι του ΑχιλλέαThe Eaters

Σε έναν μικρό και πεντακάθαρο χώρο, παρασκευάζεται ένα από τα κατά γενική ομολογία καλύτερα, νοστιμότερα και αυθεντικότερα σουβλάκια που θα φας -αν δεν το έχεις ήδη κάνει- στη ζωή σου.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ 4The Eaters

Αλλά θα φτάσουμε και εκεί. Πριν από αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις πως ανοίγει από Δευτέρα έως Παρασκευή λίγο μετά τις 16.00, δεν έχει delivery και τα Σαββατοκύριακα παραμένει κλειστό - γενικά, φρόντισε να πας νωρίς γιατί καθημερινά παίζει μόνο ένα μπαστούνι γύρου και συνήθως γίνεται ανάρπαστο.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΟΥΒΛΑΚΙ 1The Eaters

Περιττό να αναφέρω πως τα πάντα εδώ είναι χειροποίητα. Επιπροσθέτως, αντιλαμβάνεσαι πολλά για τον Αχιλλέα από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα τρία παιδιά εντός του πάγκου.

Το σουβλάκι

Αρχικά, η σοβαρά ξεροψημένη πίτα που μπορεί στο μάτι να δείχνει κάπως αρπαγμένη, στην υφή όμως είναι αέρινη και στη γεύση σωστή. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί της. Διαθέτει τραγανότητα την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της είναι ακριβώς όσο μαλακιά (προσοχή στο πού έχει μπει ο τόνος) πρέπει.

'Επειτα, ο γύρος. Αν ο Αχιλλέας είναι ένας Μιχαήλ Άγγελος του σουβλακίου, τότε ο γύρος του είναι η Καπέλα Σιξτίνα. Υπερβολή; Νομίζεις. Μπρουτάλ και ρουστίκ στην όψη, εξαιρετικές χοιρινές μπριζόλες περνιούνται καθημερινά με το χέρι και αναπαύονται η μία πάνω στην άλλη. Κρέας σε τέλεια προσέγγιση, όσο μπαχαρώδες χρειάζεται, διαολεμένα νόστιμο.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, τα υπόλοιπα υλικά: Έντονο αλλά όχι παρεμβατικό τζατζίκι, άψογα κομμένο κρεμμύδι και απροσδόκητα (πάντοτε) γινωμένες ντομάτες. Μην είσαι αφελής και ζητήσεις πατάτες. Είναι κρίμα. Το αλάτισμα είναι όσο-όσο και το τύλιγμα (ναι, κάνει τη διαφορά) σου επιτρέπει να γευθείς τα πάντα σε κάθε σου μπουκιά, στην ιδανική ίσως αναλογία.

Για το τέλος, ένα μεγάλο tip από τον άνθρωπο που ουσιαστικά σύστησε τον Αχιλλέα σε αρκετό κόσμο μέσω των social media, τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο: "Τρως το πρώτο; Ωραία. Κρατάς το ζουμάκι που μένει από την πρώτη πίτα και το αδειάζεις στο επόμενο που θα έρθει στο χέρι σου. Αυτή είναι η τέλεια ακολουθία".


Info

Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος
Τηλ. 210 9021391

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα