
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σουβλάκι του Αχιλλέα
Μία ωδή στο ίσως καλύτερο σουβλάκι του (Νέου) Κόσμου.
Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή, αν δεν ψάχνεις συνεργείο αυτοκινήτων ή αν δεν επιδιώκεις να πιεις μία μέτα-μεταμεσονύχτια μπύρα στο Μπάτμαν (υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες και όχι στην παρούσα συγκυρία του lockdown της εστίασης), πιθανότατα ο Νέος Κόσμος δεν είναι μία περιοχή που επισκέπτεσαι συχνά. Ίσως γιατί το αυτί σου δεν είχε μέχρι τώρα πάρει κάπου το όνομα Αχιλλέας. Τι εστί Αχιλλέας; Χαίρομαι πάρα πολύ που ρωτάς -στην περίπτωση που το έκανες- κι αυτό γιατί στις παρακάτω γραμμές θα βρεις όλες τις απαντήσεις.
Το spot
Για πάνω από 30 χρόνια, στον αριθμό 18 της οδού Σπινθάρου -κάθετη στη Λ. Βουλιαγμένης, πριν τη διασταύρωση με την Ηλία Ηλιού- συναντά κανείς τον Αχιλλέα, ένα old school σουβλατζίδικο που πλέον 'τρέχει΄υπό την επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει με το ίδιο μεράκι.

Σε έναν μικρό και πεντακάθαρο χώρο, παρασκευάζεται ένα από τα κατά γενική ομολογία καλύτερα, νοστιμότερα και αυθεντικότερα σουβλάκια που θα φας -αν δεν το έχεις ήδη κάνει- στη ζωή σου.

Αλλά θα φτάσουμε και εκεί. Πριν από αυτό θα πρέπει να γνωρίζεις πως ανοίγει από Δευτέρα έως Παρασκευή λίγο μετά τις 16.00, δεν έχει delivery και τα Σαββατοκύριακα παραμένει κλειστό - γενικά, φρόντισε να πας νωρίς γιατί καθημερινά παίζει μόνο ένα μπαστούνι γύρου και συνήθως γίνεται ανάρπαστο.

Περιττό να αναφέρω πως τα πάντα εδώ είναι χειροποίητα. Επιπροσθέτως, αντιλαμβάνεσαι πολλά για τον Αχιλλέα από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν τα τρία παιδιά εντός του πάγκου.
Το σουβλάκι
Αρχικά, η σοβαρά ξεροψημένη πίτα που μπορεί στο μάτι να δείχνει κάπως αρπαγμένη, στην υφή όμως είναι αέρινη και στη γεύση σωστή. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί της. Διαθέτει τραγανότητα την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της είναι ακριβώς όσο μαλακιά (προσοχή στο πού έχει μπει ο τόνος) πρέπει.
'Επειτα, ο γύρος. Αν ο Αχιλλέας είναι ένας Μιχαήλ Άγγελος του σουβλακίου, τότε ο γύρος του είναι η Καπέλα Σιξτίνα. Υπερβολή; Νομίζεις. Μπρουτάλ και ρουστίκ στην όψη, εξαιρετικές χοιρινές μπριζόλες περνιούνται καθημερινά με το χέρι και αναπαύονται η μία πάνω στην άλλη. Κρέας σε τέλεια προσέγγιση, όσο μπαχαρώδες χρειάζεται, διαολεμένα νόστιμο.
Παράλληλα και συμπληρωματικά, τα υπόλοιπα υλικά: Έντονο αλλά όχι παρεμβατικό τζατζίκι, άψογα κομμένο κρεμμύδι και απροσδόκητα (πάντοτε) γινωμένες ντομάτες. Μην είσαι αφελής και ζητήσεις πατάτες. Είναι κρίμα. Το αλάτισμα είναι όσο-όσο και το τύλιγμα (ναι, κάνει τη διαφορά) σου επιτρέπει να γευθείς τα πάντα σε κάθε σου μπουκιά, στην ιδανική ίσως αναλογία.
Για το τέλος, ένα μεγάλο tip από τον άνθρωπο που ουσιαστικά σύστησε τον Αχιλλέα σε αρκετό κόσμο μέσω των social media, τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο: "Τρως το πρώτο; Ωραία. Κρατάς το ζουμάκι που μένει από την πρώτη πίτα και το αδειάζεις στο επόμενο που θα έρθει στο χέρι σου. Αυτή είναι η τέλεια ακολουθία".
Info
Σπινθάρου 18, Νέος Κόσμος
Τηλ. 210 9021391
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα