Ο πρώτος MasterChef με αστέρι Michelin

Ο Carlos Maldonado κατάφερε να φτάσει από τις κουζίνες του δημοφιλούς διαγωνισμού μαγειρικής στο κορυφαίο επίπεδο της γαστρονομίας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Φεβρουαρίου 2022

Κατά πάσα πιθανότητα το όνομα Carlos Maldonado δεν σου λέει απολύτως τίποτα. Δικαιολογημένα. Εκτός αν παρακολουθείς φανατικά το ισπανικό MasterChef. Πίσω στον Απρίλιο του 2015, ο σεφ Maldonado είχε κερδίσει την τρίτη σεζόν του δημοφιλούς διαγωνισμού μαγειρικής. Σχεδόν έξι χρόνια μετά (τον περασμένο Δεκέμβριο), επιβεβαίωσε με τον πιο πειστικό τρόπο γιατί συνέβη αυτό: Το εστιατόριο Raices στην κωμόπολη Talavera de la Reina του Τολέδο, του οποίου ηγείται της κουζίνας, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.

Στο πανεπιστήμιο της γεύσης

Ο ίδιος είναι γέννημα-θρέμμα της Ταλαβέρα οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί εκεί. Μεγάλωσε εκεί και πάντοτε αναζητούσε τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Τελικά, βρήκε το δρόμο στην μαγειρική, υπηρετώντας μία 'hooligan cuisine', όπως ο ίδιος αρέσκεται να λέει - κάτι ανάμεσα στο φαγητό του δρόμου και την υψηλή γαστρονομία.

Αμέσως μετά τη νίκη του στο MasterChef, πήρε το πρώτο τρένο και έφυγε για την χώρα των Βάσκων. Στο Basque Culinary Center έβαλε τις βάσεις για το επόμενο βήμα στην πορεία του. Και πράγματι, τα κατάφερε.  "Ξέρεις, μιλάμε πια για την Μέκκα της γαστρονομίας. Ήμουν σίγουρος πως εκεί θα μάθω πολλά και θα εξελιχθώ" αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ισπανικό Esquire.

Το Raices ήταν γι' αυτόν ένα όνειρο ζωής, αφού όμως έμαθε πρώτα κάποια πράγματα. "Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά σε κάποιον να μο αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του και θα φροντίσω να του δώσω ένα κομμάτι της ψυχής μου μέσα από τα πιάτα μου" σημειώνει, συγκρίνοντας τη γαστρονομική σκηνή της ευρύτερης περιοχής του Τολέδο με την Πουέμπλα του Μεξικό.

Επιβίωση και δημιουργικότητα

Δεν περίμενε με τίποτα πως θα έφτανε σε ένα αστέρι Michelin, καθώς όπως αποκαλύπτει η βασικότερη των προθέσεων και των ευχών του για το 2020 ήταν να μπορέσει να επιβιώσει το εστιατόριο, που το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων μηνών έχει μείνει κλειστό.

Θεωρεί πως το post-Covid διάστημα θα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και μπερδεμένο, με τον κόσμο της εστίασης βαθιά πληγωμένο. Δεν θα σταματήσει όμως να παλεύει, μαζί με την ομάδα του. Παράλληλα, θα σχεδιάζει νέα concepts προσαρμοσμένα στο πνεύμα των καιρών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μπακαλιάρος που μιλά στη γλώσσα των καλοφαγάδων

Ο Παναγιώτης Ζώκος δίνει τη δική του εκδοχή για μία από τις πιο εκλεπτυσμένες συνταγές με ψάρι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στα θρυλικά τσιπουράδικα του Βόλου

Σημείο συνάντησης, παρέας και παρηγοριάς υπήρξαν κάποτε τα "πρόχειρα" και ταπεινά ταβερνάκια, σήμερα σύμβολο του Βόλου.

Αποκωδικοποιώντας το πιο ποθητό χαβιάρι του κόσμου με τον Edward Gant

O συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hadid Caviar μιλά για τα μυστικά της επιτυχίας της στη βιομηχανία των θαλασσινών και τη σχέση του με την Ελλάδα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Μεγάλες αλήθειες με αφορμή τη σημερινή #FastFoodDay: Tα Five Guys παίζουν σε άλλο επίπεδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας