Ο πρώτος MasterChef με αστέρι Michelin

Ο Carlos Maldonado κατάφερε να φτάσει από τις κουζίνες του δημοφιλούς διαγωνισμού μαγειρικής στο κορυφαίο επίπεδο της γαστρονομίας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Φεβρουαρίου 2022

Κατά πάσα πιθανότητα το όνομα Carlos Maldonado δεν σου λέει απολύτως τίποτα. Δικαιολογημένα. Εκτός αν παρακολουθείς φανατικά το ισπανικό MasterChef. Πίσω στον Απρίλιο του 2015, ο σεφ Maldonado είχε κερδίσει την τρίτη σεζόν του δημοφιλούς διαγωνισμού μαγειρικής. Σχεδόν έξι χρόνια μετά (τον περασμένο Δεκέμβριο), επιβεβαίωσε με τον πιο πειστικό τρόπο γιατί συνέβη αυτό: Το εστιατόριο Raices στην κωμόπολη Talavera de la Reina του Τολέδο, του οποίου ηγείται της κουζίνας, κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.

Στο πανεπιστήμιο της γεύσης

Ο ίδιος είναι γέννημα-θρέμμα της Ταλαβέρα οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί εκεί. Μεγάλωσε εκεί και πάντοτε αναζητούσε τρόπους να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. Τελικά, βρήκε το δρόμο στην μαγειρική, υπηρετώντας μία 'hooligan cuisine', όπως ο ίδιος αρέσκεται να λέει - κάτι ανάμεσα στο φαγητό του δρόμου και την υψηλή γαστρονομία.

Αμέσως μετά τη νίκη του στο MasterChef, πήρε το πρώτο τρένο και έφυγε για την χώρα των Βάσκων. Στο Basque Culinary Center έβαλε τις βάσεις για το επόμενο βήμα στην πορεία του. Και πράγματι, τα κατάφερε.  "Ξέρεις, μιλάμε πια για την Μέκκα της γαστρονομίας. Ήμουν σίγουρος πως εκεί θα μάθω πολλά και θα εξελιχθώ" αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ισπανικό Esquire.

Το Raices ήταν γι' αυτόν ένα όνειρο ζωής, αφού όμως έμαθε πρώτα κάποια πράγματα. "Πλέον μπορώ να πω με σιγουριά σε κάποιον να μο αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του και θα φροντίσω να του δώσω ένα κομμάτι της ψυχής μου μέσα από τα πιάτα μου" σημειώνει, συγκρίνοντας τη γαστρονομική σκηνή της ευρύτερης περιοχής του Τολέδο με την Πουέμπλα του Μεξικό.

Επιβίωση και δημιουργικότητα

Δεν περίμενε με τίποτα πως θα έφτανε σε ένα αστέρι Michelin, καθώς όπως αποκαλύπτει η βασικότερη των προθέσεων και των ευχών του για το 2020 ήταν να μπορέσει να επιβιώσει το εστιατόριο, που το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων μηνών έχει μείνει κλειστό.

Θεωρεί πως το post-Covid διάστημα θα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και μπερδεμένο, με τον κόσμο της εστίασης βαθιά πληγωμένο. Δεν θα σταματήσει όμως να παλεύει, μαζί με την ομάδα του. Παράλληλα, θα σχεδιάζει νέα concepts προσαρμοσμένα στο πνεύμα των καιρών.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας