Η πολυσυλλεκτική κουζίνα του Αντώνη Πεχλιβανάκη

Κάτι νόστιμο συμβαίνει στα νότια προάστια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2021

Η αλήθεια είναι πως περνώντας την πόρτα του Glyfada Riviera Hotel και προσπερνώντας το λιτό αλλά κομψό -minimal με απλές γραμμές και προσεγμένη διακόσμηση- εσωτερικό του λόμπι με κατεύθυνση το τραπέζι μου -στον ευρύτερο χώρο της πισίνας και εκεί όπου σερβίρουν τα δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου (το γαστρονομικό) Maraveal και (το πολύ πιο χαλαρό pool bar) Atoll- δεν περίμενα πως θα με εξέπληττε σε τέτοιο βαθμό η κουζίνα του Αντώνη Πεχλιβανάκη.

Το concept

Ο τελευταίος, μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, έχει επιστρέψει στη χώρα και εδώ και λίγους μήνες κρατά τα ηνία στην κουζίνα των γευστικών projects στο 5* ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Ο ταλαντούχος σεφ χαρακτηρίζεται από την πολυσυλλεκτικότητα στις γεύσεις του, αποτέλεσμα των εμπειριών, του ταλέντου και των παραστάσεών του, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στα πιάτα του.

Η πολυσυλλεκτική κουζίνα του Αντώνη Πεχλιβανάκη

Ένα mix δημιουργικότητας, διεθνών επιρροών αλλά και παράδοσης - για παράδειγμα, έχει αντλήσει έμπνευση στον τρόπο μαγειρέματος κάποιων κρεάτων, από την ιδιαίτερη πατρίδα του, τις Σέρρες.

Παράλληλα, γίνεται τρομακτικά σχολαστική δουλειά στο "χειροποίητο" κομμάτι - σχεδόν τα πάντα φτιάχνονται εδώ. Και αυτό ισχύει σε συντριπτικό βαθμό: Εκτός από τα κρουασανάκια του πρωινού και το ψωμί του τοστ, όλα τα υπόλοιπα παρασκευάζονται στο χέρι. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι θετικό ως προς την κατεύθυνση που θέλει ο σεφ Πεχλιβανάκης να δώσει στο γαστρονομικό του project. 

Οι γεύσεις

Αρχικά, τα πολύ σωστά 'ωμά' του Maraveal σε κερδίζουν. Τόσο το σεβίτσε λαβράκι όσο και το μοσχάρι καρπάτσιο, μαριναρισμένο σε κόκκινα φρούτα με πέρλες τρούφας και espuma παρμεζάνας, είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, με τις ορθές εντάσεις.

MARAVEAL ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ 1

Μία ακόμη επιλογή που δεν περνά απαρατήρητη είναι το ριζότο τριών δημητριακών με ταλαγάνι, Drambuie και foie gras (ίσως ένα από τα must taste εδώ) όπως επίσης και το ιδιαίτερο πρεσαριστό αρνάκι με πουρέ λαγόχορτο, baby καρότο και μία έξυπνη σάλτσα με Porto και κόκκινο πιπέρι. 

MARAVEAL ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ 5
MARAVEAL ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ 4
MARAVEAL ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΑΚΗΣ 2

Γενικά, μου άρεσε πολύ η χρήση των υλικών και η εφαρμογή των τεχνικών (πχ εκτίμησα πολύ τα αλμυρά παγωτά -χωρίς γλουτένη και συντηρητικά- σε αρκετά από τα πιάτα), σε βαθμό όμως που να είναι κατανοητά από τον μέσο επισκέπτη και, φυσικά, έχοντας το ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα. Που είναι νόστιμο. Αυτό που μετρά δηλαδή. 

 


Info

Λεωφόρος Ποσειδώνος 40, Γλυφάδα
Τηλ. 210 8944106
glyfadarivierahotel.com

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας