Xάρτινο μενού vs. QR code: Τα εστιατόρια μετά την Covid-19

Ένα μικροσκοπικό τετράγωνο ψηφιακού κώδικα έχει δημιουργήσει ένα τεχνολογικό/εστιατορικό debate.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Σεπτεμβρίου 2021

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μία τεράστια προσπάθεια τόσο από τον εστιατορικό κόσμο όσο και από το κοινό, ώστε το πράγμα να επιστρέψει στην προ-πανδημική του μορφή. Μερικοί περιορισμοί έχουν αρθεί, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι εξίσου απαραίτητα με τις κρατήσεις και οι μάσκες κατεβαίνουν όταν πρόκειται να καθίσεις στο τραπέζι. Με επιφύλαξη, θα μπορούσαμε να πούμε πως γυρνάμε στα εστιατόρια που γνωρίζαμε από πριν. Ένα "λείψανο" από τα ενδότερα της πανδημίας, όμως, φαίνεται να παραμένει, φιλοδοξώντας να γίνει μόνιμο εργαλείο στη βιομηχανία της γεύσης. Το QR code menu ή αν προτιμάς ο ανέπαφος ηλεκτρονικός κατάλογος με QR code.

Xάρτινο μενού vs. QR code: Τα εστιατόρια μετά την Covid-19

Ένα μικρό τετράγωνο πλαίσιο και η σύνδεσή του με την κάμερα του κινητού σου αρκούν για να πλοηγηθείς στον ιστότοπο του εστιατορίου (όπου υπάρχει ο κατάλογος) ή να λάβεις στην οθόνη σου ένα PDF με τα πιάτα που σερβίρονται. Τα QR code menu είχαν μπει στη ζωή μας λίγο πριν από τον κορονοϊό, αλλά η δημοφιλία τους εκτοξεύτηκε αμέσως μόλις η Covid-19 έγινε σύντροφος της καθημερινότητάς μας.

Όλα στο χέρι σου

Τα QR code menu μειώνουν το paper waste αλλά και τα κόστη του εστιατορίου, ενώ το όποιο update σε αυτά είναι μία εξαιρετικά απλή και γρήγορη διαδικασία.

> Διάβασε ακόμη: Τα εστιατόρια της νέας σεζόν

Παράλληλα, μπορούν να γίνουν εμφανή σημεία που φιλοξενούν τα πιάτα ημέρας ή κάποια προσφορά. Επιπροσθέτως, μερικές εφαρμογές λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτά και διευκολύνουν διεργασίες όπως η πληρωμή. Γενικά, για οποιονδήποτε είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία, τα πράγματα απλοποιούνται σε μεγάλο βαθμό.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ QR CODE MENU 1

Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην τα συμπαθεί κανείς. Ο βασικότερος έχει να κάνει με τον χρόνο επί της οθόνης. Ακόμη κι αν ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να ποστάρουν το πιάτο τους στο Instagram, ο χρόνος που περνάς σε ένα εστιατόριο ισούται με μία ποιοτική ανάπαυλα, συνήθως με άτομα που συμπαθείς. Και στο χρόνο αυτό δεν έχουν χώρο οι οθόνες.

Έπειτα, συναντάται η δυσκολία του zoom in/zoom out, των broken links και των σελίδων που δε φορτώνουν. Για να μην αναφέρουμε τις πρακτικές δυσκολίες των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων ή του γεγονότος που, θέλοντας και μη, θα πρέπει να είσαι συνδεδεμένος στο ίντερνετ.

> Διάβασε ακόμη: Χρυσοί Σκούφοι 2021: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Η τεχνολογική παρουσία κατ' επέκταση λειτουργεί αρνητικά στο κομμάτι μαγείας που προσφέρει μία γαστρονομική εμπειρία ή μία απλή επίσκεψη στο αγαπημένο σου εστιατόριο.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΜΕ ΧΑΡΤΙΝΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΙ QR CODE MENU 3

Ευτυχώς, στη χώρα μας παρατηρείται μέχρι στιγμής μία ισορροπία. Η συντριπτική πλειοψηφία των εστιατορίων διαθέτει το κλασικό, χάρτινο menu, ενώ πολλά από αυτά υποστηρίζουν και την τεχνολογικά εξελιγμένη εκδοχή αυτού. Το ποιο θα επικρατήσει, θα φανεί.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πιάτα που πρέπει να φας στα εστιατόρια της Νάξου

Σύγχρονες και παραδοσιακές προτάσεις των Ναξιώτικων εστιατορίων που έχουν κάτι να πουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

JAYONT, ένας μυστικός παράδεισος στη Μύκονο

Ένας ζωντανός μύθος του νησιού, που μπορείς σήμερα να επισκεφθείς.

Premium κρεατοφαγία και το καλοκαίρι στο Beefbar

All time classic πιάτα, δημοφιλείς κοπές, στιλάτος χώρος, signature cocktails και ωραία θέα συνθέτουν το θερινό μωσαϊκό στη Βουλιαγμένη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η Lucinda σε βγάζει για πίτσα στον Χολαργό

Αντώνης Δρακουλαράκος, Κυριάκος Λιοδάκης και Δημοσθένης Κουβαράκης υπογράφουν ένα από τα πιο viral εστιατόρια των τελευταίων μηνών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ο Nobu Matsuhisa μαγειρεύει ακόμη με την καρδιά του

Μία κουβέντα με τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στην Αθήνα, για κορυφαίο παγωτό

Τα μέρη που -μετά το brain freeze- θα σε κάνουν να νιώσεις ευτυχισμένος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας