
Τα εστιατόρια της νέας σεζόν
Το φρέσκο fine dining, η υψηλή κρεατοφαγία και οι αφίξεις-εκπλήξεις του φθινοπώρου.
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι απανταχού foodies ξεκινούν την αναζήτησή τους για εκείνα τα spots της πόλης -κυρίως τα νέα εστιατόρια της Αθήνας- που θα κάνουν πιο απολαυστικές τις ημέρες και τις νύχτες τους αλλά -ας είμαστε ειλικρινείς- και θα γεμίσουν και τα Instagram feed τους. To Esquire έκανε την έρευνά του και παρουσιάζει όλα εκείνα που έρχονται σύντομα ή είναι ήδη εδώ και θα μας απασχολήσουν, για όλους τους σωστούς λόγους.
Μετά το Delta, το Senta
Δε χωρά αμφιβολία πως το Delta θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα από τα πιο συζητημένα εστιατορικά projects της πόλης τους. Μετά το soft -ουσιαστικά και λόγω των συνθηκών- opening του καλοκαιριού, ο Θάνος Φέσκος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και η υπόλοιπη ομάδα έχουν βάλει για τα καλά μπροστά τις μηχανές με τις εντυπώσεις να είναι κάτι παραπάνω από θετικές.


Εκτός από το Delta, το Δειπνοσοφιστήριον παρουσιάζει προσεχώς και το νέο ιαπωνικό εστιατόριο του ομίλου, το Senta, στη Στοά Σπύρου Μήλιου και σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η εταιρεία Qproject.

Εκεί, την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο σεφ Νίκος Πολιτάκος, που φιλοδοξεί να μας συστήσει τις δικές του ιδέες πάνω σε πιάτα της ιαπωνικής κουζίνας με αναφορές και σε άλλες γαστρονομικές κουλτούρες.
> Διάβασε ακόμη: Χρυσοί Σκούφοι 2021: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Κρεατοφαγία για όλους
Προς τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται στο Κολωνάκι το Brutus, στον χώρο του παλιού Nikkei. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα steak house αλλά όχι με την κλασική έννοια (υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Νουρλόγλου). Τι ακριβώς εννοώ; Ναι μεν εδώ θα υπάρχουν κάποιες από τις δημοφιλέστερες κοπές (ribeye, porterhouse, New York strip steak) αλλά παράλληλα θα μπορεί κανείς να παραγγείλει και πιο ιδιαίτερα πιάτα όπως χειροποίητα λουκάνικα πάπιας ή κοτόπουλο γεμιστό με φουαγκρά και τρούφα.

Παραμένοντας σε κρεατοφαγικές κατευθύνσεις αλλά αλλάζοντας γειτονιά, εξίσου ενδιαφέρον φαίνεται και το επόμενο project του La Meat Maison, στα βόρεια προάστια. Αφορά ένα spot που θα συνδυάζει το deli με το εστιατόριο: Το νέο μέρος αναμένεται λίγο πριν τις γιορτές και θα διαθέτει τόσο τραπέζια όπου θα μπορεί κανείς να τσιμπήσει (burger, αλλαντικά κ.α.) συνοδεία κρασιού, ενώ ταυτόχρονα θα επιλέγει υψηλής ποιότητας προϊόντα για το σπίτι.
> Διάβασε ακόμη: Το μέλλον του ελληνικού fine dining, σύμφωνα με τους κορυφαίους Έλληνες σεφ
Το νέο fine dining
Αφήνοντας τα βόρεια για τα νότια προάστια, μία περίπτωση που θα μας απασχολήσει σοβαρά το επόμενο διάστημα είναι και η κουζίνα του Αντώνη Πεχλιβανάκη στο εστιατόριο Maraveal του Glyfada Riviera Hotel (αλλά και στο Atoll Pool Bar, στην πιο χαλαρή εκδοχή της).

Ο ταλαντούχος σεφ χαρακτηρίζεται από την πολυσυλλεκτικότητα στις γεύσεις του, αποτέλεσμα των εμπειριών, του ταλέντου, των παραστάσεων αλλά και της τρομερά σχολαστικής δουλειάς που έχει γίνει στο "χειροποίητο" κομμάτι - σχεδόν τα πάντα φτιάχνονται εδώ.

Ένα από τα πιο ηχηρά openings του φθινοπώρου (μέσα στον Οκτώβριο) θα είναι και το Soil, ένα fine dining εστιατόριο με την υπογραφή των Τάσου Μαντή (που ασφαλώς γνωρίζεις από την Michelinάτη δουλειά στο Hytra) και Αλέξανδρου Μουρίδη. Σε ένα πολλά υποσχόμενο σημείο του Παγκρατίου, κοντά στο Καλλιμάρμαρο, ο περίφημος κήπος του σεφ Μαντή στο Αλεποχώρι θα ξεδιπλώσει στα πιάτα του εστιατορίου το μεγαλύτερο ποσοστό των δυνατοτήτων του.
> Διάβασε ακόμη: Η απολαυστικά τολμηρή στροφή του Fuga στο Italenese
Γεύση 5*
Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα αποκτήσει σύντομα και ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο που φιλοδοξεί να υποστηρίξει ουσιαστικά τον τίτλο του πρώτου 5-star food destination hotel, πίσω ακριβώς από την Παλιά Βουλή.


Το Milos θα μεταφέρει την εμπνευσμένη ιστορία του δημοφιλούς γαστρονομικού σποτ και σε άλλα πεδία, σηματοδοτώντας ασφαλώς ένα ολόφρεσκο κεφάλαιο, με επίκεντρο ασφαλώς τη γεύση και με την υπογραφή του Κώστα Σπηλιάδη. Το seafood θα βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο.
Όπως καταλαβαίνεις, η εν λόγω λίστα θα ανανεώνεται διαρκώς. Stay tuned.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα