Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ ανοίγει τα χαρτιά του και έχει να πει δυο-τρεις νόστιμες σοφίες στο Esquire.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2022

Λίγο μετά τα 40 του χρόνια, ο Νίκος Καραθάνος μπορεί με βεβαιότητα να πει πως έχει ζήσει τα πάντα, μέσα και έξω από τις κουζίνες. Πλέον, πιο ήρεμος και σίγουρος από ποτέ, ατενίζει το μαγειρικό του μέλλον -και όχι μόνο αυτό- με διαφορετικό αέρα. Καταθέτει τα δικά του μαθήματα ζωής, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος του Esquire για τον χειμώνα 2021-22.

Τα Μαθήματα Ζωής του Νίκου Καραθάνου

> Πριν από εμένα, νομίζω πως η γιαγιά μου γνώριζε ότι θα γίνω μάγειρας. Από εκείνη έχω και τις πρώτες μου εικόνες γύρω από το φαγητό. Προσωπικά, το κατάλαβα την πρώτη μέρα που μπήκα στην κουζίνα. Ένιωσα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, μέχρι τότε μάλλον ταλαιπωρούσα τον εαυτό μου.

> Ένας καλός chef κοιτά πάντοτε τη γεύση, την ποιότητα, αλλά κυρίως την ταυτότητα ενός πιάτου και ενός χώρου.

> Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα παπουτσάκια της μητέρας μου. Όπως όλοι, αγαπώ τη μητέρα μου και θεωρώ πως το συγκεκριμένο φαγητό είναι ταυτόσημο της φροντίδας. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι το φτιάχνει και καλά.

> Πλέον, έχω καταλάβει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς τον άνθρωπο και όχι αποκλειστικά την καριέρα.

> Μαγειρεύω 20 χρόνια και το μόνο που δεν έχω αλλάξει είναι η φιλοσοφία μου στην κουζίνα. Άλλαξα, όμως, φιλοσοφία στη ζωή μου.

> Η κουζίνα είναι στρατός, το πιο δύσκολο πράγμα στις ελληνικές κουζίνες είναι η πειθαρχία. Είναι το σημαντικότερο στον τρόπο ζωής γενικότερα και εγώ αυτό που άλλαξα –και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό– είναι να μεταφέρω τη φιλοσοφία της κουζίνας μου και στη ζωή μου πλέον.

> Τι κρατάω από κάθε επιτυχία μου; Μάλλον τις αποτυχίες μου συγκρατώ.

> Ένα αστέρι Michelin είναι ευχή και κατάρα, για κάθε μάγειρα.

> Το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνω όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως τα σχεδιάζω, είναι να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι.

Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας

> Στη φιλία δεν υπάρχουν ρόλοι. Εγώ αγαπώ να είμαι εκεί όταν το νιώθω, χωρίς να ζητάω κάτι. Αν υποθέσουμε ότι περιμένω κάτι από τους φίλους μου, αυτό είναι απλά να βρίσκονται δίπλα μου.

> Αν έχω έναν κανόνα στη ζωή μου είναι να λέω, να ζω και να μοιράζομαι την αλήθεια μου. Και αν παραβιάσα κάτι σε αυτό, είναι πως έχασα πολλά. Νομίζω πως πλέον γνωρίζω πώς να κερδίζω τις μάχες μου.

> Η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι το φαγητό, τι άλλο; Εκεί δεν έχω μέτρο. Όσο μεγαλώνω, βέβαια, πρέπει να βάλω.

> Δεν κάνω ποτέ μακρόπνοα σχέδια. Άλλωστε, όταν εμείς τα κάνουμε, ο Θεός γελάει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το καπιτονέ παρκά

Γκρι παρκά με κουκούλα, Camel Active explore more

Το casual πουκάμισο

Κοτλέ πουκάμισο, Seidensticker explore more

Το denim overshirt

Overshirt από πετροπλυμένο denim, Hugo explore more

Η μάλλινη ζακέτα

Ζακέτα από 100% μαλλί, Paul & Shark explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tίποτα δε συγκρίνεται με τo mac n' cheese

Κρεμώδης υφή, τραγανή κρούστα και διαολεμένη γεύση. To σήμα κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας είναι απλό και ένοχα απολαυστικό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία 'νόστιμη' κουβέντα με τον Giovanni Scaraggi

Μία πρώτη γεύση από το ολόφρεσκο εστιατόριο των Άνω Πετραλώνων, υπό την καθοδήγηση του σεφ πατρόν από το Μπάρι.

Tasty Awards 2023: Ψηφίζουμε τα Modern Creative εστιατόρια της πόλης

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.

Γραφει Tasty-guide.gr

Όλα για το bao

Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Tasty Awards 2023: Ποια είναι τα Fine Dining εστιατόρια της Αθήνας;

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.

Γραφει Tasty-guide.gr

Το ντάσι, το γάλα τίγρης και οι υπόλοιπες άγνωστες λέξεις του MasterChef

Κομπούτσα, μίσο, τοπιναμπούρ, κίμτσι, ντάσι, γάλα τίγρης και πάει λέγοντας. Αλλά τι είναι όλα αυτά;

Γραφει Μπαμπης Δουκας