
Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας
Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ ανοίγει τα χαρτιά του και έχει να πει δυο-τρεις νόστιμες σοφίες στο Esquire.

Λίγο μετά τα 40 του χρόνια, ο Νίκος Καραθάνος μπορεί με βεβαιότητα να πει πως έχει ζήσει τα πάντα, μέσα και έξω από τις κουζίνες. Πλέον, πιο ήρεμος και σίγουρος από ποτέ, ατενίζει το μαγειρικό του μέλλον -και όχι μόνο αυτό- με διαφορετικό αέρα. Καταθέτει τα δικά του μαθήματα ζωής, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος του Esquire για τον χειμώνα 2021-22.
Τα Μαθήματα Ζωής του Νίκου Καραθάνου
> Πριν από εμένα, νομίζω πως η γιαγιά μου γνώριζε ότι θα γίνω μάγειρας. Από εκείνη έχω και τις πρώτες μου εικόνες γύρω από το φαγητό. Προσωπικά, το κατάλαβα την πρώτη μέρα που μπήκα στην κουζίνα. Ένιωσα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, μέχρι τότε μάλλον ταλαιπωρούσα τον εαυτό μου.
> Ένας καλός chef κοιτά πάντοτε τη γεύση, την ποιότητα, αλλά κυρίως την ταυτότητα ενός πιάτου και ενός χώρου.
> Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα παπουτσάκια της μητέρας μου. Όπως όλοι, αγαπώ τη μητέρα μου και θεωρώ πως το συγκεκριμένο φαγητό είναι ταυτόσημο της φροντίδας. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι το φτιάχνει και καλά.
> Πλέον, έχω καταλάβει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς τον άνθρωπο και όχι αποκλειστικά την καριέρα.
> Μαγειρεύω 20 χρόνια και το μόνο που δεν έχω αλλάξει είναι η φιλοσοφία μου στην κουζίνα. Άλλαξα, όμως, φιλοσοφία στη ζωή μου.
> Η κουζίνα είναι στρατός, το πιο δύσκολο πράγμα στις ελληνικές κουζίνες είναι η πειθαρχία. Είναι το σημαντικότερο στον τρόπο ζωής γενικότερα και εγώ αυτό που άλλαξα –και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό– είναι να μεταφέρω τη φιλοσοφία της κουζίνας μου και στη ζωή μου πλέον.
> Τι κρατάω από κάθε επιτυχία μου; Μάλλον τις αποτυχίες μου συγκρατώ.
> Ένα αστέρι Michelin είναι ευχή και κατάρα, για κάθε μάγειρα.
> Το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνω όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως τα σχεδιάζω, είναι να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι.

> Στη φιλία δεν υπάρχουν ρόλοι. Εγώ αγαπώ να είμαι εκεί όταν το νιώθω, χωρίς να ζητάω κάτι. Αν υποθέσουμε ότι περιμένω κάτι από τους φίλους μου, αυτό είναι απλά να βρίσκονται δίπλα μου.
> Αν έχω έναν κανόνα στη ζωή μου είναι να λέω, να ζω και να μοιράζομαι την αλήθεια μου. Και αν παραβιάσα κάτι σε αυτό, είναι πως έχασα πολλά. Νομίζω πως πλέον γνωρίζω πώς να κερδίζω τις μάχες μου.
> Η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι το φαγητό, τι άλλο; Εκεί δεν έχω μέτρο. Όσο μεγαλώνω, βέβαια, πρέπει να βάλω.
> Δεν κάνω ποτέ μακρόπνοα σχέδια. Άλλωστε, όταν εμείς τα κάνουμε, ο Θεός γελάει.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα