Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας

Ο βραβευμένος Έλληνας σεφ ανοίγει τα χαρτιά του και έχει να πει δυο-τρεις νόστιμες σοφίες στο Esquire.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2022

Λίγο μετά τα 40 του χρόνια, ο Νίκος Καραθάνος μπορεί με βεβαιότητα να πει πως έχει ζήσει τα πάντα, μέσα και έξω από τις κουζίνες. Πλέον, πιο ήρεμος και σίγουρος από ποτέ, ατενίζει το μαγειρικό του μέλλον -και όχι μόνο αυτό- με διαφορετικό αέρα. Καταθέτει τα δικά του μαθήματα ζωής, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος του Esquire για τον χειμώνα 2021-22.

Τα Μαθήματα Ζωής του Νίκου Καραθάνου

> Πριν από εμένα, νομίζω πως η γιαγιά μου γνώριζε ότι θα γίνω μάγειρας. Από εκείνη έχω και τις πρώτες μου εικόνες γύρω από το φαγητό. Προσωπικά, το κατάλαβα την πρώτη μέρα που μπήκα στην κουζίνα. Ένιωσα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, μέχρι τότε μάλλον ταλαιπωρούσα τον εαυτό μου.

> Ένας καλός chef κοιτά πάντοτε τη γεύση, την ποιότητα, αλλά κυρίως την ταυτότητα ενός πιάτου και ενός χώρου.

> Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα παπουτσάκια της μητέρας μου. Όπως όλοι, αγαπώ τη μητέρα μου και θεωρώ πως το συγκεκριμένο φαγητό είναι ταυτόσημο της φροντίδας. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι το φτιάχνει και καλά.

> Πλέον, έχω καταλάβει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς τον άνθρωπο και όχι αποκλειστικά την καριέρα.

> Μαγειρεύω 20 χρόνια και το μόνο που δεν έχω αλλάξει είναι η φιλοσοφία μου στην κουζίνα. Άλλαξα, όμως, φιλοσοφία στη ζωή μου.

> Η κουζίνα είναι στρατός, το πιο δύσκολο πράγμα στις ελληνικές κουζίνες είναι η πειθαρχία. Είναι το σημαντικότερο στον τρόπο ζωής γενικότερα και εγώ αυτό που άλλαξα –και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό– είναι να μεταφέρω τη φιλοσοφία της κουζίνας μου και στη ζωή μου πλέον.

> Τι κρατάω από κάθε επιτυχία μου; Μάλλον τις αποτυχίες μου συγκρατώ.

> Ένα αστέρι Michelin είναι ευχή και κατάρα, για κάθε μάγειρα.

> Το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνω όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως τα σχεδιάζω, είναι να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι.

Νίκος Καραθάνος, μαθήματα ζωής και κουζίνας

> Στη φιλία δεν υπάρχουν ρόλοι. Εγώ αγαπώ να είμαι εκεί όταν το νιώθω, χωρίς να ζητάω κάτι. Αν υποθέσουμε ότι περιμένω κάτι από τους φίλους μου, αυτό είναι απλά να βρίσκονται δίπλα μου.

> Αν έχω έναν κανόνα στη ζωή μου είναι να λέω, να ζω και να μοιράζομαι την αλήθεια μου. Και αν παραβιάσα κάτι σε αυτό, είναι πως έχασα πολλά. Νομίζω πως πλέον γνωρίζω πώς να κερδίζω τις μάχες μου.

> Η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι το φαγητό, τι άλλο; Εκεί δεν έχω μέτρο. Όσο μεγαλώνω, βέβαια, πρέπει να βάλω.

> Δεν κάνω ποτέ μακρόπνοα σχέδια. Άλλωστε, όταν εμείς τα κάνουμε, ο Θεός γελάει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα