Λίγο μετά τα 40 του χρόνια, ο Νίκος Καραθάνος μπορεί με βεβαιότητα να πει πως έχει ζήσει τα πάντα, μέσα και έξω από τις κουζίνες. Πλέον, πιο ήρεμος και σίγουρος από ποτέ, ατενίζει το μαγειρικό του μέλλον -και όχι μόνο αυτό- με διαφορετικό αέρα. Καταθέτει τα δικά του μαθήματα ζωής, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος του Esquire για τον χειμώνα 2021-22.

Τα Μαθήματα Ζωής του Νίκου Καραθάνου

> Πριν από εμένα, νομίζω πως η γιαγιά μου γνώριζε ότι θα γίνω μάγειρας. Από εκείνη έχω και τις πρώτες μου εικόνες γύρω από το φαγητό. Προσωπικά, το κατάλαβα την πρώτη μέρα που μπήκα στην κουζίνα. Ένιωσα ότι βρίσκομαι στο φυσικό μου περιβάλλον, μέχρι τότε μάλλον ταλαιπωρούσα τον εαυτό μου.

> Ένας καλός chef κοιτά πάντοτε τη γεύση, την ποιότητα, αλλά κυρίως την ταυτότητα ενός πιάτου και ενός χώρου.

> Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα παπουτσάκια της μητέρας μου. Όπως όλοι, αγαπώ τη μητέρα μου και θεωρώ πως το συγκεκριμένο φαγητό είναι ταυτόσημο της φροντίδας. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι το φτιάχνει και καλά.

> Πλέον, έχω καταλάβει ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αγαπάς τον άνθρωπο και όχι αποκλειστικά την καριέρα.

> Μαγειρεύω 20 χρόνια και το μόνο που δεν έχω αλλάξει είναι η φιλοσοφία μου στην κουζίνα. Άλλαξα, όμως, φιλοσοφία στη ζωή μου.

> Η κουζίνα είναι στρατός, το πιο δύσκολο πράγμα στις ελληνικές κουζίνες είναι η πειθαρχία. Είναι το σημαντικότερο στον τρόπο ζωής γενικότερα και εγώ αυτό που άλλαξα –και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό– είναι να μεταφέρω τη φιλοσοφία της κουζίνας μου και στη ζωή μου πλέον.

> Τι κρατάω από κάθε επιτυχία μου; Μάλλον τις αποτυχίες μου συγκρατώ.

> Ένα αστέρι Michelin είναι ευχή και κατάρα, για κάθε μάγειρα.

> Το μεγαλύτερο μάθημα που παίρνω όταν τα πράγματα δεν κυλούν όπως τα σχεδιάζω, είναι να έχω υπομονή, να μη βιάζομαι.

> Στη φιλία δεν υπάρχουν ρόλοι. Εγώ αγαπώ να είμαι εκεί όταν το νιώθω, χωρίς να ζητάω κάτι. Αν υποθέσουμε ότι περιμένω κάτι από τους φίλους μου, αυτό είναι απλά να βρίσκονται δίπλα μου.

> Αν έχω έναν κανόνα στη ζωή μου είναι να λέω, να ζω και να μοιράζομαι την αλήθεια μου. Και αν παραβιάσα κάτι σε αυτό, είναι πως έχασα πολλά. Νομίζω πως πλέον γνωρίζω πώς να κερδίζω τις μάχες μου.

> Η μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή είναι το φαγητό, τι άλλο; Εκεί δεν έχω μέτρο. Όσο μεγαλώνω, βέβαια, πρέπει να βάλω.

> Δεν κάνω ποτέ μακρόπνοα σχέδια. Άλλωστε, όταν εμείς τα κάνουμε, ο Θεός γελάει.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.