Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός.

Γράφει: Esquire Editors 03 Αυγούστου 2022

Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός κι αυτά τα πιάτα ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιστορία της.

Tuna Belly στο "Μαυρίκο"

Η Λίνδος της Ρόδου μέσα από πέντε πιάτα

Σημείο αναφοράς στην εστιατορική σκηνή της Ρόδου, αλλά κι ένα απ’ τα εμβληματικότερα εστιατόρια της Ελλάδας, με ιστορία από το 1933, ο "Μαυρίκος" (2244031232) γλίτωσε απ’ της… γραφειοκρατίας τα δόντια, που κόντεψαν να τον ξεψαχνίσουν πρόσφατα, κι έτσι τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας τους, κρατώντας ψηλά στην είσοδο της Λίνδου μια καλοφαγική σημαία που φέρει στην ούγια τις ιταλικές επιρροές του οικισμού.

Οι φίνες ψαρομακαρονάδες είναι σταθερά το πιάτο υπογραφή της πολυβραβευμένης κουζίνας, όταν δοκιμάσετε όμως το τρυφερό και βουτυρένιο τονάκι, που έρχεται με ξινοπικάντικη πατατοσαλάτα, η βελούδινη μπουκιά με την εκμαυλιστική λιπαρότητα και το ευγενικό σχάρισμα θα σας τυλίξει σε πλούσιο umami με τέτοιο βάθος και διάρκεια, που θα αναρωτηθείτε μήπως ο Nobu έχει περάσει από εδώ για να μαζέψει ιδέες.

Λινδιακό "αλλαντικό" στο "Hellas"

Hellas

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αραχνοΰφαντο καρπάτσιο μόσχου, συνοδεία δροσερών και ζουμερών μικροσαλατικών που, με τη φρεσκάδα και την οξύτητα που τους προικίζει το τοπικό τυρί Σύνορο, "χτίζουν" ένα απολαυστικό κοντράστ υφών κι εντάσεων. Στη μπουκιά του, όμως, το πιάτο αυτό μεταγράφει την ιστορία των Λίνδιων βοσκών που, ταξιδεύοντας απ’ τα βουνά στις πεδιάδες για να προμηθευτούν φρέσκα λαχανικά για το σπιτικό τους, πάντα κρατούσαν ένα κομμάτι παστωμένο κρέας μαζί τους, είτε για κολατσιό είτε για τρατάρισμα. Αυτήν την παράδοση μεταγράφουν σε πιάτο δημιουργικής φινέτσας οι σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης και Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef 2021), που κόντρα στο αλλοπρόσαλλο τουριστικό σκηνικό απ’ το οποίο περιβάλλονται, επιμένουν να κρατούν τους… βρετανοκρατούμενους Πευκούς ζωντανούς στο γαστρονομικό χάρτη, με το "Hellas" (2244048316).

H συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Napul’è όπως λέμε Italiano Vero

Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer

Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας μπήκε στην 4η δεκαετία της ύπαρξής του και ξεχώρισε για φέτος 43 σπουδαία εστιατόρια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας