Το φαγητό που τρώμε, σε αριθμούς

Πόσα κιλά φαγητού καταναλώνουμε κάθε χρόνο και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πόσα κιλά φαγητού καταναλώνουμε κάθε χρόνο; Πόσα αστέρια Michelin έχουν τα εστιατόρια της Ιαπωνίας; Τι ηλικία έχει η αρχαιότερη τσίχλα; Πόσο κοστίζει το ακριβότερο burger του κόσμου; Πόσες θερμίδες περιέχει μία εξάδα nigiri; Πόσοι τόνοι πορτοκαλιών παράγονται κάθε χρόνο στη Βραζιλία;

Ακόμη και η γεύση έχει τους δικούς της αριθμούς και ποσοστά: Τα παρακάτω.

> Συνολικά στον πλανήτη υπάρχουν πάνω από 7.500 ποικιλίες μήλων.

> Σχεδόν το 70% του ελαιόλαδου που πωλείται δεν είναι στην πραγματικότητα αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

> Η πιο ακριβή πίτσα του πλανήτη κοστίζει €10.320 και χρειάζεται 72 ώρες για να κατασκευαστεί.

Το φαγητό που τρώμε, σε αριθμούς

8 φορές μπορεί να καλύψει το Σινικό Τείχος της Κίνας ο αριθμός από βαζάκια Nutella που πωλούνται ετησίως.

Η αρχαιότερη τσίχλα που έχει βρεθεί ποτέ είναι ηλικίας 9.000 ετών.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση μπύρας παγκοσμίως:

  • Τσεχία, με 142,6 λίτρα/άτομο
  • Σεϋχέλλες, με 114,6 λίτρα/άτομο
  • Αυστρία, με 104,7 λίτρα/άτομο
ΜΠΥΡΕΣ

> Περίπου το 60% των σάντουιτς που πωλούνται καθημερινά στον κόσμο είναι burgers.

> Μια εξάδα nigiri περιέχει 350 θερμίδες, 10 γραμμάρια πρωτεΐνη, 40 γραμμάρια υδατάνθρακες και 0,5 γραμμάριο νάτριο.

> Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής βασίζεται σε 12 φυτά και 5 είδη ζώων.

> $48,56. Αυτό είναι το μέσο κόστος κατά άτομο για ένα γεύμα στη Νέα Υόρκη.

> Η Γαλλία διαθέτει 600 εστιατόρια που έχουν βραβευθεί με αστέρι Michelin και την ακολουθεί η Ιαπωνία με 419, η Ιταλία με 333 και η Γερμανία με 290.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ FINE DINING

> Kατά μέσο όρο παγκοσμίως, υπάρχουν 3,8 συστατικά σε κάθε cocktail που φτιάχνεται σε οποιοδήποτε bar.

> 1904. Αυτή ήταν η χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε το παγωτό χωνάκι.

> 6.437 χιλιόμετρα ταξιδεύει μια μπανάνα, κατά μέσο όρο, προτού καταναλωθεί από κάποιον, σε κάποια γωνιά του κόσμου.

> Κάθε χρόνο τρως συνολικά 907 κιλά φαγητού.

> €2.002 κοστίζει το ακριβότερο burger του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Το φτιάχνει ο σεφ Diego Buik στο εστιατόριο South of Houston, στην Χάγη της Ολλανδίας και περιέχει μπιφτέκι από dry aged wagyu.

ΜΠΕΡΓΚΕΡ

> Οι άνθρωποι που αποφεύγουν το πρωινό καταναλώνουν κατά 40% περισσότερα γλυκά, 55% περισσότερα αναψυκτικά, 45% λιγότερα λαχανικά και 30% λιγότερα φρούτα.

> Ένας μέσος άνθρωπος του δυτικού κόσμου καταναλώνει διπλάσια ποσότητα φαγητού από αυτή που πρέπει ημερησίως. Από το φαγητό του, το 25% καταλήγει στα σκουπίδια.

> 73,5 hot dogs σε 10 λεπτά. Αυτό είναι το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης του συγκεκριμένου σνακ. Το πέτυχε ο Joey Chestnut στον διαγωνισμό Nathan's Hot Dog Eating Contest.

> 12 κιλά το χρόνο. Αυτή είναι η ποσότητα καφέ που καταναλώνει κάθε Φινλανδός ετησίως. Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας και την ακολουθεί η Νορβηγία με 9,9 κιλά ανά κάτοικο ετησίως.

> 35.600.000 τόνοι πορτοκαλιών παράγονται ετησίως στη Βραζιλία, που είναι η πρωταθλήτρια χώρα στον συγκεκριμένο τομέα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

> Το τυρί Pule που φτιάχνεται στην Ζασάβιτσα της βορειοδυτικής Σερβίας από γάλα γαϊδούρας κοστίζει €975/κιλό και είναι ένα από τα ακριβότερα του πλανήτη. Για κάθε ένα κιλό του απαιτούνται 25 κιλά γάλακτος και είναι εξαιρετικά πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες (συγκεκριμένα το γάλα γαϊδούρας περιέχει 60 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό).

Tα περισσότερα τριάστερα Michelinάτα εστιατόρια βρίσκονται στην Ιαπωνία (34). Ακολουθούν οι:

  • Γαλλία, με 28 (συμπεριλαμβανομένου και του Μονακό)
  • ΗΠΑ, με 14
  • Ισπανία, με 11
  • Γερμανία και Ιταλία, με 10

13 είναι τα μέρη στα οποία πρέπει να φάει κάποιος πριν πεθάνει, σύμφωνα με τον (μακαρίτη) Anthony Bourdain. Το St. John στο Λονδίνο, το elBulli στην Χιρόνα της Ισπανίας, το French Laundry στην Νάπα Βάλεϊ της Καλιφόρνια, το Per Se, το Le Bernardin, το Russ & Daughters και το Katz’s Delicatessen στη Νέα Υόρκη, το Sin Huat στη Σιγκαπούρη, το Salumi στο Σιάτλ, το Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, το Sukiyabashi Jiro στο Τόκιο, το Hot Doug’s στο Σικάγο και το Oklahoma Joe’s Barbecue στο Κάνσας Σίτι.

ΜΠΟΥΡΝΤΕΝ

> €130.000- €150.000 κοστίζει μία φιάλη από την ακριβότερη και σπανιότερη σαμπάνια του πλανήτη, την Rare από το cuvée του 1997, του οίκου Piper-Heidsieck.

> Το Μεξικό προμηθεύει με αβοκάντο την παγκόσμια αγορά, σε ποσοστό 45%. Είναι η πρωταθλήτρια χώρα σε αυτόν τον τομέα.

> 18 είναι τα διαφορετικά είδη βασικών bao buns, που διαφοροποιούνται κυρίως με γεωγραφικά κριτήρια.

ΜΠΑΟ ΜΠΑΝ

Τώρα ξέρεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα