Γαστρονομική πρωτεύουσα της Ρόδου, με καλοφαγική σκηνή που καλύπτει όλη τη γκάμα από ιστορικές ταβέρνες μέχρι εστιατόρια υψηλού επιπέδου, η Λίνδος είναι ένας αυτόνομος γαστοπροορισμός κι αυτά τα πιάτα ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και την ιστορία της.

Tuna Belly στο "Μαυρίκο"

Σημείο αναφοράς στην εστιατορική σκηνή της Ρόδου, αλλά κι ένα απ’ τα εμβληματικότερα εστιατόρια της Ελλάδας, με ιστορία από το 1933, ο "Μαυρίκος" (2244031232) γλίτωσε απ’ της… γραφειοκρατίας τα δόντια, που κόντεψαν να τον ξεψαχνίσουν πρόσφατα, κι έτσι τα αδέρφια Μιχάλης και Δημήτρης Μαυρίκος συνεχίζουν την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας τους, κρατώντας ψηλά στην είσοδο της Λίνδου μια καλοφαγική σημαία που φέρει στην ούγια τις ιταλικές επιρροές του οικισμού.

Οι φίνες ψαρομακαρονάδες είναι σταθερά το πιάτο υπογραφή της πολυβραβευμένης κουζίνας, όταν δοκιμάσετε όμως το τρυφερό και βουτυρένιο τονάκι, που έρχεται με ξινοπικάντικη πατατοσαλάτα, η βελούδινη μπουκιά με την εκμαυλιστική λιπαρότητα και το ευγενικό σχάρισμα θα σας τυλίξει σε πλούσιο umami με τέτοιο βάθος και διάρκεια, που θα αναρωτηθείτε μήπως ο Nobu έχει περάσει από εδώ για να μαζέψει ιδέες.

Λινδιακό "αλλαντικό" στο "Hellas"

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αραχνοΰφαντο καρπάτσιο μόσχου, συνοδεία δροσερών και ζουμερών μικροσαλατικών που, με τη φρεσκάδα και την οξύτητα που τους προικίζει το τοπικό τυρί Σύνορο, "χτίζουν" ένα απολαυστικό κοντράστ υφών κι εντάσεων. Στη μπουκιά του, όμως, το πιάτο αυτό μεταγράφει την ιστορία των Λίνδιων βοσκών που, ταξιδεύοντας απ’ τα βουνά στις πεδιάδες για να προμηθευτούν φρέσκα λαχανικά για το σπιτικό τους, πάντα κρατούσαν ένα κομμάτι παστωμένο κρέας μαζί τους, είτε για κολατσιό είτε για τρατάρισμα. Αυτήν την παράδοση μεταγράφουν σε πιάτο δημιουργικής φινέτσας οι σεφ Κυριάκος Ιακωβίδης και Ειρήνη Γιωργουδιού (Top Chef 2021), που κόντρα στο αλλοπρόσαλλο τουριστικό σκηνικό απ’ το οποίο περιβάλλονται, επιμένουν να κρατούν τους… βρετανοκρατούμενους Πευκούς ζωντανούς στο γαστρονομικό χάρτη, με το "Hellas" (2244048316).

H συνέχεια στο Athinorama.gr