Φαγητό στις Κυκλάδες: Τι τρώμε σε Σίφνο, Νάξο, Ηρακλειά και Κουφονήσι

Η "νέα Τήνος", η σταθερά καλή επιλογή και οι εκπλήξεις στα μικρότερα των νησιών.

Το φαγητό στις Κυκλάδες είναι πάντοτε ένα αρκετά ενδιαφέρον τασκ. Η Σαντορίνη είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο εστιατορικό γίγνεσθαι. Η Μύκονος έχει πολλά να πει, με το δικό της πάντοτε ύφος και μομέντουμ. Η Τήνος θεωρείται πια μία εξόχως υπολογίσιμη εκπρόσωπος της γεύσης και η Ίος το dark horse που έρχεται με φόρα. Οι προαναφερθείσες όμως δεν είναι οι μόνες αξιοπρόσεκτες επιλογές στην κυκλαδίτικη πολυνησία και τη γαστρονομική άποψη αυτών. Τι παίζει λοιπόν σε Σίφνο, Νάξο, Ηρακλειά και Κουφονήσι; 

Σίφνος, η νέα Τήνος;

Μάλλον δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η Σίφνος μου θυμίζει πολύ την Τήνο, πριν μερικά χρόνια. Το 'όνομα' υπήρχε -βλέπε Τσελεμεντές, ρεβιθάδα κλπ- αλλά πλέον δείχνει να αποκτά και χάρη, εισερχόμενη στο τερέν της σύγχρονης αναθεώρησης της εστιατορικής σκηνής της. Με κάποια πολύ συγκεκριμένα μέρη να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γευστική της αναδιάρθρωση και, προσεχώς κατά την ταπεινή μου άποψη, εκτόξευση. 

Στη μικρή, βοτσαλένια παραλία Σεράλια, στη σκιά του Κάστρου, το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από old-school ταινία του James Bond. Πραγματικά, δε θα μου έκανε καμία απολύτως εντύπωση αν κάποια στιγμή εμφανιζόταν μέσα από τη θάλασσα ο Σον Κόνερι και αφού αποχωριζόταν τη στολή του δύτη αποκάλυπτε κάποιο παραδόξως καλοσιδερωμένο καλοκαιρινό outfit, έπιανε θέση δίπλα από ένα εξωτικό bond girl στα τραπέζια του Γιώργου Σαμοΐλη στο "Cantina" και, αφού απολάμβανε το φαγητό, έπαιζε κυνηγητό στα σοκάκια του Κάστρου με τους απεσταλμένους goons κάποιου random mega-villain που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο.

Αλλά αφήνω την περιήγηση σε κάποιο παράλληλο κινηματογραφικό σύμπαν και επιστρέφω σε αυτό που πραγματικά κάνει τη διαφορά στο "Cantina", που δεν είναι άλλο από το ίδιο το φαγητό: Οι επικές σε γεύση, υφή και ψήσιμο φέτες καπνιστής μοσχαρίσιας στηθοπλευράς, το άκρως κρεάτινο κολάρο ροφού με το άψογο τσιγαρέλι με σέσκουλα και μαυρομάτικα, το γλυκό, φινετσάτο και 'ολοζώντανο' μαγιάτικο και τα υπόλοιπα πιάτα του surf n' turf ρουστίκ γκουρμέ μενού του σεφ Σαμοΐλη πιστοποιούν γιατί το εν λόγω εστιατόριο έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό hot topic -όλων- των ελληνικών θαλασσών την τελευταία διετία. 

Πριν το "Cantina" όμως, υπήρξε το "Ω3" ή "Omega 3" αν προτιμάς, όπως αναγράφεται στο μενού του δημοφιλούς fish bar στον Πλατύ Γιαλό, ώστε να μπορούν να το διαβάσουν και οι μπόλικοι διάσημοι επισκέπτες του από το εξωτερικό. Μία από αυτές είναι και η Κατρίν Ντενέβ (έχουν προηγηθεί ο Τομ Χανκς, η Σκάρλετ Γιόχανσον, ο Τζεφ Μπέζος και αρκετοί ακόμη), με την οποία έτυχε να συμπέσουμε σε διπλανά τραπέζια πριν μερικές εβδομάδες.

Θέλω να πιστεύω πως απόλαυσε εξίσου με εμένα το ιωδιούχα πικάντικο σεβίτσε γαρίδας, το umami σασίμι ημίπαστου μαγιάτικου με την υπέροχη λεμονάτη επίγευση ή το καλοφτιαγμένο σαβόρο με κυνηγό, αγουρίδα και δεντρολίβανο και των υπόλοιπων πιάτων που επιμελείται ο Παύλος Τσιγκούλης και η ομάδα του.

Παραμένοντας στον Πλατύ Γιαλό, δε θα μπορούσα παρά να κάνω μία αναφορά στο αρκετά αξιόλογο "Nus", εκεί όπου ο Αλέξανδρος Ναρλής αναβαθμίζει διαρκώς την οικογενειακή ταβέρνα, μεταμορφώνοντάς τη σε ένα εστιατόριο του σήμερα, που τιμά τις καταβολές του και κοιτάζει στο μέλλον, έχοντας στο οπλοστάσιο της κουζίνας του μπόλικη διαλεχτή πρώτη ύλη από την -επίσης οικογενειακή- φάρμα και προσεκτικά διαλεγμένα κρέατα και ψάρια από ντόπιους παραγωγούς και ψαράδες.

Must taste εδώ, το αλμυρό τσιζκέικ μανούρας με κουλουράκι γλυκάνισου και παστό κυδώνι και τα άψογα σιγομαγειρεμένα ribs με φρίκε. 

> Διάβασε ακόμη: Κάτι νόστιμο μαγειρεύουν Γιάννης Κιόρογλου και Αλέξανδρος Τσιοτίνης στην Πάρο

Έχοντας μόλις ένα γράμμα διαφορά από το προαναφερθέν μέρος, το "NOS" αποτελεί την ξενοδοχειακή άφιξη της χρονιάς στο νησί και μία από τις πιο έντονες σε ολόκληρες τις Κυκλάδες. Στο πολυτελές όσο και ιδιαίτερο με την boho σημασία του όρου ξενοδοχείο στον Φάρο, το ομώνυμο εστιατόριο σε αυτό έχει πολύ δυνατή υπογραφή στην κουζίνα του.

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος είναι εκείνος που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και ο Γεράσιμος Μητράκης αυτός που φροντίζει να καταφθάνουν στο τραπέζι αξιομνημόνευτα πιάτα όπως το τρυφερό αρνίσιο χέρι με το εξόχως ταιριαστό λαδολέμονο ή το γιουβέτσι αστακού με την τέλεια μπισκ.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας