Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ένας φόρος τιμής στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά και μία ξεχωριστή αναβίωση της εξευγενισμένης μεταπολεμικής ταβέρνας της Αθήνας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και έπειτα. Αυτό είναι το Thomas 1971 Tavern, που εδώ και λίγους μήνες υπηρετεί την πιο γνήσια εκδοχή της ντόπιας γαστρονομίας, σε έναν άκρως φιλόξενο και προσεκτικά επιμελημένο χώρο, στο Κουκάκι και μία από τις πιο προνομιακές γωνιές της δημοφιλούς γειτονιάς.

Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Ο γνωστός σκηνογράφος Αντώνης Χαλκιάς (από τις δημοφιλείς τηλεοπτικές παραγωγές "Το Νησί", οι "Άγριες Μέλισσες" και" Ο Παράδεισος των Κυριών" κ.α.) είναι αυτός που αποτύπωσε στο απόλυτο την αισθητική της προαναφερθείσας εποχής, σε μία γοητευτική προσομοίωση της πιο εκλεπτυσμένης αστικής ταβέρνας.

> Διάβασε ακόμη: 'Μεταλλικό ή Ανθρακούχο'; Το ευαίσθητο θέμα του νερού στα εστιατόρια

Στο αψεγάδιαστο οπτικό σύνολο συνυπάρχουν ιδανικά –μεταξύ άλλων– μάρμαρο και ξύλο, μάλλινα υφάσματα στους τοίχους, χειροποίητοι θόλοι στα ταβάνια και εξίσου χειροποίητα φουρούσια για τα εξωτερικά φώτα.

Η γευστική απεικόνιση της περιόδου επιτυγχάνεται μέσω μιας καθαρά παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, σε ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο σεφ Χρήστος Παπαθεοδώρου και εκτελεί εντός ο σεφ Δημήτρης Παναγιώτου.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 3

Διαλεχτές πρώτες ύλες και zero waste λογική μεταφράζονται σε πιάτα που ξυπνούν μνήμες στο ελληνικό κοινό και κάνουν τον επισκέπτη από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη να μείνει με το στόμα ανοιχτό, ειδικά όταν αναλογίζεται τη σχέση ποιότητας-τιμής.

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 2
Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 5
Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 1

Τέτοια ακριβώς θεωρούνται τα σουτζουκάκια με πουρέ πατάτας με ξινόγαλο, το φινετσάτο παστίτσιο, το αρνί στο φούρνο με άγρια χόρτα εποχής και αρωματικά βότανα, το ιμάμ με τσακώνικη μελιτζάνα και μπόλικες ακόμη προτάσεις.

> Διάβασε ακόμη: Πώς οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την παγκόσμια μπαρ σκηνή

Πιο πριν, όλα ξεκινούν με το δικό τους φουρνιστό ψωμί από σπιτικό προζύμι και λίγο μετά κλείνουν γλυκά με έναν θαυμάσιο μπακλαβά. Στα plus, η περιεκτική οινική λίστα με ετικέτες του εγχώριου αμπελώνα καθώς και η ευχάριστη cocktail list.


Info

Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι

Τηλ. 210 9249466

Καθημερινά από τις 08.00

www.thomas1971.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026

Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.

Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.