Τι μας αφήνει το σύμπαν του ποτού και του φαγητού από το 2023

Τι επίγευση μας αφήνoυν μπαρ, εστιατόρια, πρόσωπα και τάσεις για τη χρονιά που μας αποχαιρετά.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Δεκεμβρίου 2023

Δεν ήταν λίγα όσα έτρεξαν στον πλανήτη 'Φαγητό και Ποτό' το 2023. Μπαρ και εστιατόρια, φαγητά και ποτά, υλικά και τάσεις που τράβηξαν την προσοχή μας το έτος που σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν λοιπόν.

Τα 30 χρόνια των Χρυσών Σκούφων

Το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2023, οι Χρυσοί Σκούφοι -ο σημαντικότερος και πιο επιδραστικός θεσμός γαστρονομίας της χώρας- γιόρτασαν 30 χρόνια παρουσίας σε μία επετειακή τελετή. Ήταν μια μοναδική γαστρονομική συνάντηση κορυφής, που εξέφρασε την αισιοδοξία, την ευαισθησία και το δημιουργικό πνεύμα της γεύσης στην Ελλάδα σήμερα. 

Τι μας αφήνει το σύμπαν του ποτού και του φαγητού από το 2023Athinorama.gr

H γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό 'Etrusco' του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και μάλιστα ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20. Στη διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια, εκ των οποίων τα 9 new entries.

Χαβιάρι, παντού

"Μήπως ο πολύτιμος θαλασσινός θησαυρός είναι η νέα ρόκα - παρμεζάνα της πόλης;" αναρωτήθηκε πριν λίγο καιρό ο Ιωσήφ Πρωιμάκης και ποιος να του πεί, τι; Το χαβιάρι ήρθε και θρονιάστηκε, αφράτο και λαχταριστό, στο βάθρο του υλικού της σεζόν, σαν να επρόκειτο ακριβώς για αυτό που έλειπε απ’ την εστιατορική μας πιάτσα.

ΒΙΓΚΑΝ ΧΑΒΙΑΡΙEleven Madison Park

Το ευαίσθητο αυγό του οξύρρυγχου συναντήθηκε περισσότερο από ποτέ σε στέκια καινούρια (ή, πάντως, όχι παλιά) ανατρεπτικά, νεανικά και φουλ στα social media, σε κλασικές αλλά και απροσδόκητες μίξεις - τόσο που απορήσαμε για το εάν πρόκειται για κάποια εκδημοκρατιστική ενέργεια. Και όχι, δεν ισχύει το τελευταίο, το μαρτυρά και η τιμή του.

Το Sips έφτασε στον προορισμό του

Η ομάδα του μπαρ Sips στη Βαρκελώνη© Augusta Sagnelli

"Όταν ανοίξαμε το Sips, το 2021, είπα στον εαυτό μου πως μια μέρα θα συμβεί, θα βρεθούμε στο νο.1 των The World's 50 Best Bars. Το ήθελα και το ήλπιζα. Απλά δεν περίμενα πως θα συμβεί τόσο γρήγορα. Γνώριζα ότι αυτό που κάνουμε είναι διαφορετικό, ουσιαστικά διαφορετικό" μου έλεγε σε πρόσφατη συνέντευξη ο Simone Caporale, σχετικά με την ανάδειξη του Sips ως κορυφαίου μπαρ του πλανήτη για το 2023. Μαζί με τον Marc Álvarez τρέχουν το καταλανικό σποτ που σερβίρει ποτά καινοτόμα και νόστιμα αλλά παράλληλα πάει τον κόσμο των μπαρ και ένα βήμα πιο μακριά.

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας