Πριν από περίπου ενάµιση χρόνο ο Giovanni Scaraggi έστηνε στα Άνω Πετράλωνα και την οδό Τρώων ένα ιταλικό εστιατόριο με σύγχρονη ματιά στην κουζίνα της γείτονος χώρας, με ολόδικό του concept και μια fine comfort προσέγγιση.

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν

"Ξέρεις, είμαστε πλέον πολύ πιο οργανωμένοι, ώριμοι, ξεκάθαροι σε αυτό που κάνουμε και σε εκείνο που προσφέρουμε. Η ομάδα είναι πια σταθερή. Από την αρχή είχα στο μυαλό μου να σερβίρουμε αυτό που μου αρέσει κι εμένα όταν τρώω έξω, με ιταλική βάση και twists που δεν περιορίζονται, αρκεί να ταιριάζουν με το πλάνο", λέει ο σεφ-πατρόν Scaraggi.

Στον κομψά διαμορφωμένο χώρο, με την designάτη σάλα και την αεικίνητη open kitchen, ο Giovanni και η ομάδα του καταρρίπτουν τα στερεότυπα που έχει το κοινό για το τι είναι ιταλική κουζίνα, δίχως να αφαιρούν την αληθινή ουσία της από τα πιάτα τους.

"Η παραδοσιακή ιταλική κουζίνα είναι αρκετά safe. Από τη φύση της είναι μια ανοιχτή κουζίνα, που στο πέρασμα των αιώνων έχει ενσωματώσει, ξαναδουλέψει και κάνει δικές της τις παραδόσεις πολλών άλλων χωρών του Βορρά, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Το αποτέλεσμα είναι μια ποικίλη και πλούσια κουζίνα, εποχιακή και τοπική, η οποία, ξεκινώντας από απλά και φτωχά προϊόντα, κατάφερε να δημιουργήσει αληθινά γαστρονομικά αριστουργήματα. Είναι λίγο-πολύ αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε καθημερινά, σε μικρότερη κλίμακα. Οι συνταγές μας είναι διαφορετικές και ιδιαίτερες".

"Υπάρχουν τεχνικές που δεν φαίνονται, αλλά δίνουν πολλά στο τελικό αποτέλεσμα, που πρέπει να είναι νόστιμο και σίγουρο. Πίσω από κάθε πιάτο βρίσκεται πολλή σκέψη, πολλές δοκιμές, πολλές ιδέες που θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Συχνά χρησιμοποιούμε διαφορετικά προϊόντα και τεχνικές, γιατί μας βοηθούν να πετύχουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας εκείνη τη στιγμή. Δεν μαγειρεύουμε εμπνευσμένοι μόνο από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας. Τα ζυμαρικά προφανώς και δεν απουσιάζουν, με μπόλικες προσεγγίσεις σε pasta fresca", αναφέρει ο γεννημένος στο Μπιτόντο του Μπάρι γευσιπλάστης.

Όραμα για το Sole Giaguaro ασφαλώς και υπάρχει: "Θέλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να μαγειρεύουμε με αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο να έχουμε εμμονή με αριθμούς, έξοδα και κέρδη. Όσο δύσκολο κι αν είναι, δε θέλουμε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας και τις ιδέες μας για τη μαγειρική. Επιθυμούμε το κοινό να γνωρίσει μια πιο φρέσκια προσέγγιση του ιταλικού εστιατορίου".

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως στο Sole Giaguaro ο επισκέπτης συναντά μια εξαιρετική λίστα κρασιών με 150 ετικέτες –δικής τους εισαγωγής– από την Ιταλία, καθώς και 40 προτάσεις εκτός αυτής.


Info

Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3478008

FB: Sole Giaguaro Athens Italian dining house

IG: @solegiaguaroathens

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.