Το περίφημο κόκκινο ιταλικό σταφύλι, μίας ποικιλίας με ιδιαίτερο χαρακτήρα και φινέτσα που προέρχεται από το Piemonte και τον βορρά της Μπότας, είναι αυτό που δανείζει το όνομά του σε ένα από τα πιο φρέσκα σποτ της Αθήνας και των ΒΠ. Το Nebbiolo επενδύει σοβαρά στην ίσως πιο οικεία κουζίνα του κόσμου με τρόπο άμεσο και πεντανόστιμο ενώ παράλληλα τιμά τον αμπελώνα της γείτονος.

Βέρα ιταλική κουζίνα σε έναν ιστορικό χώρο

Αρχικά, ο χώρος είναι από εκείνους που σε κερδίζουν αβίαστα, κουβαλώντας μάλιστα τη δική του ιστορία. Βλέπεις, εδώ συναντούσε κανείς τον εμβληματικό Νάρκισσο της Εκάλης, που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

Στο σήμερα, έχει αναδιαμορφωθεί εντυπωσιακά από τον γνωστό interior designer Στράτο Χιωτέλη, σε ένα ιδιαίτερο combo με όμορφο μπαρ, μεγάλες τζαμαρίες, απλωτά τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα και ένα ξεχωριστό κελάρι. 

Στα της κουζίνας πεπραγμένα, αρκεί και μόνο το όνομα του 'καλλιτέχνη' Θοδωρή Παπανικολάου στην επιμέλεια του μενού ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον. Τις προσταγές του σεφ Παπανικολάου ακολουθεί με ακρίβεια και γεύση ο Νοέλ Αγκόλι. Όλα αυτά μεταφράζονται επί του πιάτου με διαχρονικά ιταλικά hits αλλά και σύγχρονες εκδοχές αυτών. 

Ακριβώς τέτοιο είναι μία αγαπημένη προσέγγιση του σεφ, το tonno vitellato - η αντιστροφή του vitello tonnato: Ο άψογα κομμένος τόνος αγκαλιάζεται από ζωμό μοσχαριού, πίκλα κρεμμυδιού, τηγανιτή κάπαρη και βελουτέ μαγιονέζα.

Σε ίδιες υψηλές στροφές η cacio e pepe (εδώ με ζυμαρικό mezze maniche) που ολοκληρώνεται εντός κεφαλιού πεκορίνο μπροστά σου. Κρεμώδης σάλτσα και καβουρδισμένο πιπέρι σκοράρουν από τα αποδυτήρια. Όπου υπάρχει πάστα συνηθίζεται να υπάρχει και πίτσα, με τη 'βασίλισσα' του comfort στο Nebbiolo να είναι λουκουμαδένια στο ζυμάρι και αέρινη στο στόμα.

Περνώντας πια στα του κρέατος, η κοτολέτα εκπέμπει πληθωρικότητα σε όλα της, με έξοχη κρούστα ψωμιού. Το μοσχαρίσιο φιλέτο από την πλευρά του πλαισιώνεται με έναν ενδιαφέροντα ζωμό με espresso.

Δίπλα σε όλα τα προαναφερθέντα στέκονται περήφανα οι 500+ ετικέτες κρασιών (ιταλικός αμπελώνας, μαζί με παλαιό και νέο κόσμο). Γενικά, ό,τι βγει από το προσεγμένο κελάρι του μαγαζιού, έχει την αξία του. Έμφαση έχει δοθεί, επίσης, στα spirits και τα cocktails, τη λίστα των οποίων έχει σχεδιάσει ο Γιάννης Δουζένης.  

By the way, το 'Nebbiolo' ετοιμάζεται να υποδεχθεί προσεχώς και το καλοκαιρινό του alter ego, που φτιάχνει βαλίτσες για Σπέτσες.


Info

Λεωφ. Θησέως 111, Εκάλη
Tηλ. 210 6228888
FB: Nebbiolo 
IG: @nebbiolo_athens

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.