
Ο Πλάτανος είναι ο ορισμός της κυκλαδίτικης ταβέρνας
Στην Απείρανθο της Νάξου γνωρίζουν πως να παντρεύουν την παράδοση με τη γεύση.

Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά των Κυκλάδων. Ανάμεσα σε στενά καλντερίμια, καμάρες και πλακόστρωτα σοκάκια. Κάτω από τον Ενετικό Πύργο και υπό τη σκιά του αιωνόβιου πλατάνου. Το χωροταξικό πλαίσιο στην ταβέρνα Πλάτανος, στην Απείρανθο της Νάξου, αρκεί από μόνο του για να φτιάξει μία ιδεατή εικόνα από εκείνες που ο καθένας αβίαστα σχηματίζει -αλλά και κατά βάθος επιθυμεί- όταν η κουβέντα πηγαίνει στο δίπολο παράδοση/χωριό.



Και αφού ικανοποιεί αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις, ο Πλάτανος περνά στο παρασύνθημα και επενδύει στις αρχές που από γενιά σε γενιά κληροδοτούνται εδώ: Ο χώρος του είναι πάντοτε φροντισμένος, το μενού πατά διαρκώς στην τοπική παραγωγή και την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη, η φιλοξενία θεωρείται δεδομένη για παλιούς και νέους επισκέπτες και όλα σέβονται την παράδοση του τόπου.

Από το 1982 όταν και άνοιξε η ταβέρνα, οτιδήποτε μπαίνει στην κουζίνα είναι φρέσκο, απευθείας από την τοπική αγορά και τους ντόπιους παραγωγούς και μαγειρεύεται με μεράκι και φροντίδα, πατώντας σε παραδοσιακές συνταγές.




Μοσχάρι, χοιρινό και αρνί, πατάτες και γραβιέρα, λαχανικά, λάδι και κρασί, όλα καταφθάνουν από μικρή απόσταση για να μετουσιωθούν σε πιάτα που δημιουργούν αναμνήσεις. Ακριβώς τέτοια είναι το ρόστο, η κατσικομακαρονάδα, ο κοκκινιστός κόκορας και τόσα άλλα. Ο επισκέπτης δεν έχει παρά κάθε, μα κάθε, φορά, να τα δοκιμάσει συντροφιά με τη δροσιά που προσφέρει ο πλάτανος και με τη ζεστασιά των ανθρώπων της ταβέρνας.

Info
Απείρανθος, Νάξος
Τηλ. 2285061192
FB: Platanos Tavern Apeiranthos
IG: @platanos_tavern_apiranthos
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα