
Τα εστιατόρια της Αθήνας που βρίσκονται στον οδηγό Michelin για το 2024
Ένα καινούριο αστέρι Michelin, μία ηχηρή απώλεια και λίγες προσθήκες στη νέα -καθυστερημένη- λίστα του περίφημου γαστρονομικού οδηγού για την ελληνική πρωτεύουσα, που περιλαμβάνει 36 εστιατόρια.
Ανακοινώθηκαν τα εστιατόρια που βραβεύονται με αστέρια Michelin στην Αθήνα αλλά και οι υπόλοιπες επιλογές του περίφημου κόκκινου οδηγού για την ελληνική πρωτεύουσα. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, όργια φημών αλλά και αμφιλεγόμενες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, έγινε γνωστό πως στη λίστα του 2024 υπάρχουν ένα νέο αστέρι, μια ηχηρή απώλεια αστεριού καθώς και new entries στα Bib Gourmand και το main selection.
Ο έναστρος αθηναϊκός ουρανός της γεύσης
Η μεγάλη είδηση είναι πως το Varoulko Seaside, μετά από αρκετά χρόνια έχασε δυστυχώς το αστέρι του και 'υποβιβάστηκε' στην Main Selection του οδηγού Michelin για το 2024. Αντιθέτως, στις αστεράτες προσθήκες εντάσσεται το Makris Athens.


Πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς, που υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αρχαίας Αθήνας, το Makris Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο που είναι γεμάτο ιστορία.
Η εσωτερική διακόσμηση προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στη συναρπαστική ιστορία αυτού του τόπου (με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος), ενώ ο σεφ-πατρόν Πέτρος Δήμας διευρύνει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργίας για να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας.
Σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την ιδιόκτητη φάρμα του σεφ, που βρίσκεται στην Κόρινθο, ενισχύοντας την ποιότητα των πιάτων που στολίζουν τα μενού του: Γένεσις, Ουτοπία και Φύσις Vegan.
Το Delta διατηρεί τα δύο αστέρια του - συν το πράσινο του κόκκινου οδηγού, κάτι που ισχύει και για τα Soil και Patio (από ένα κόκκινο αστέρι έκαστο). Με ένα αστέρι Michelin συναντάμε επίσης τα Tudor Hall, Σπονδή, Hytra, CTC, Herve, Pelagos, Botrini's καθώς και το The Zillers, που δεν επηρεάστηκε από την αλλαγή σεφ, με τον Βασίλη Ρούσσο πλέον στο τιμόνι της κουζίνας του.
Στα Bib Gourmand, το Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους, ενώ υπάρχουν και 2 νέες προσθήκες: Τα Άκρα και το Pharaoh.
Στο πρώτο, το ντουέτο του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη να κάνει ένα άλμα και προσφέρει μία ολοκληρωμένη, απολαυστική και χαλαρή εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, στο κέντρο του Παγκρατίου.

Μεταξύ άλλων, στα Άκρα, συναντάς ένα δελεαστικό αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στην είσοδό του, που αποπνέει χαρακτήρα και προσφέρει μία ενδιαφέρουσα επιλογή για μισές μερίδες που αλλάζουν κάθε μέρα.
Καθώς, αδιαμφισβήτητα, ο κόσμος εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό να βλέπουμε πως στο Pharaoh, ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης εμπνέεται από τις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις και εμβαθύνει άφοβα στο γαστρονομικό παρελθόν.

Αναπαράγει την αυθεντικότητα των περασμένων γεύσεων, επιλέγοντας προσεκτικά υλικά που παρασκευάζει με απλό τρόπο πάνω από ξύλο και κάρβουνο. Αυτή η ενδιαφέρουσα νοοτροπία δεν είναι ασύμβατη με τη σύγχρονη προσέγγιση στην εξυπηρέτηση και την παρουσίαση.
Πέρα από τα εστιατόρια που τιμώνται με κόκκινα και πράσινα άστρα καθώς και Bib Gourmand, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν και από 4 εστιατόρια που κέρδισαν φέτος για πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του Οδηγού, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους. Με το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio, ο αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων στο Main Selection για την Αθήνα το 2024 αυξάνεται στα 18.




Στο Main Selection βρίσκουμε ακόμη τα Veri Table, Aleria, Le Pavillon, Λινού Σουμπάσης και Σία, Βαρούλκο, Merceri, Άνετον, Vezene, Sense, GB Roof Garden, Okio, Annie's Fine Cooking, Seeds και Simul.
Οι προτάσεις του οδηγού Michelin για την Αθήνα, το 2024
- Δύο Αστέρια: 1 εστιατόριο
- Ένα Αστέρι: 11 εστιατόρια (1 νέο)
- Πράσινο Αστέρι: 3 εστιατόρια
- Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (2 νέα)
- Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (4 νέα)
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στο Athens Basil Bar έχεις σοβαρό ραντεβού με την pesto
Αν ψάχνεις αφορμή για μια διαφορετική γαστρονομική εμπειρία, τότε οι ημερομηνίες από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου σε αφορούν.
4 νέες στάσεις στο 'χωριό' της Κυψέλης
Μπαρ, καφενεία και εστιατόρια που άνοιξαν τις τελευταίες εβδομάδες και ανανεώνουν το ενδιαφέρον σε μια από τις πιο δημοφιλείς γειτονιές της Αθήνας.
Ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη: Γιατί τα όσπρια είναι η καλύτερη "back to routine" τροφή της νέας σεζόν
Το φθινόπωρο είναι restart εποχής και τα όσπρια είναι το "καύσιμο" που χρειάζεσαι για να μπεις ξανά σε ρυθμό - χωρίς κόπο, χωρίς πείνα.
Απίστευτη ουρά στα εγκαίνια του καταστήματος Taco Bell στο Χαλάνδρι (video)
Το Taco Bell άνοιξε τις πόρτες του στο Χαλάνδρι και η εικόνα ήταν απίστευτη: μια ουρά εκατοντάδων μέτρων, γεμάτη νεολαία, ανυπομονησία και... γεύσεις Tex-Mex.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΠώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη Κοντομηνα