Η ιστορία του Peter Luger, του θρυλικού steakhouse της Νέας Υόρκης

Λίγα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι καλύτερα από μία ζουμερή μπριζόλα.

Δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, οι γαστρονομικές τάσεις του δυτικού κόσμου να γεννιούνται στη Νέα Υόρκη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα ή πιο ορθά παρανοήσεις. Κάτι τέτοιο ας πούμε συμβαίνει με το genre του steakhouse, το οποίο μοιάζει να δοκιμάζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την εμφάνιση και την απογοήτευση που πρόσφερε απλόχερα το εστιατόριο του Nusret Gökçe (ναι, του Salt Bae) στο Μεγάλο Μήλο. Ευτυχώς όμως για το ιερό φαγητό που ονομάζεται μπριζόλα και ακόμη περισσότερο για την υστεροφημία της παγκόσμιας μητρόπολης πάνω στο γαστρονομικό κομμάτι, θα υπάρχουν πάντοτε μέρη σαν το Peter Luger.

Η ιστορία του Peter Luger, του θρυλικού steakhouse της Νέας Υόρκης

Η ιστορία

Το 1887 ο Peter Luger αποφάσισε να ανοίξει στη (γερμανική τότε) γειτονιά του Γουίλιαμσμπεργκ, στο Μπρούκλιν, το Carl Luger’s Café, Billiards and Bowling Alley. Ο ίδιος ανέλαβε χρέη μετρ ενώ στην κουζίνα τα ηνία κρατούσε ο ανιψιός του, Carl Luger. Στη μικρή κοινότητα του Γουίλιαμσμπεργκ όλοι γνώριζαν κι εκτιμούσαν το φαγητό, ειδικότερα τις ζουμερές μπριζόλες για τις οποίες ήταν γνωστό το εστιατόριο. Από το 1903 και έπειτα, όταν κατασκευάστηκε η ομώνυμη με την περιοχή γέφυρα, το Γουίλιαμσμπεργκ έγινε πιο εύκολα προσβάσιμο από το Μανχάταν και όλο και περισσότεροι επισκέπτες κατέφθαναν από εκεί για να γευτούν τα περίφημα κρέατα του Luger.

peter luger

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους fans και πιο πιστούς πελάτες του καταστήματος ήταν ο νεαρός Sol Forman, ο οποίος διατηρούσε μαγαζί με φωτιστικά, ακριβώς απέναντι. Όταν ο Peter Luger πέθανε, το εστιατόριο άρχισε να κάνει κοιλιά ώσπου το 1941, ο ανιψιός του (μαζί με τον γιο του Peter, Frederick, που είχε κληρονομήσει την επιχείρηση) το έκλεισαν και αργότερα το έβγαλαν προς πώληση, σε δημοπρασία. Ο Sol Forman το αγόρασε το 1950 έναντι $35.000, αλλάζοντας μάλιστα το όνομα του εστιατορίου από Carl Luger’s σε Peter Luger.

peter luger

Λίγο καιρό και μία ανακαίνιση αργότερα, το Peter Luger ανέκτησε την αίγλη του, σερβίροντας τα καλύτερα και πληθωρικότερα steaks της πόλης. Η φήμη έγινε ακόμη μεγαλύτερη, με το management του Forman μαζί με τη σύζυγό του, Marsha Forman, και τον συνέταιρό του Seymour Sloyer, να είναι υποδειγματικό. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ PETER LUGER ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 3

H Marsha, μάλιστα, που είχε παρακολουθήσει για δύο χρόνια μαθήματα κοπής και αξιολόγησης του κρέατος, ήταν εκείνη που επέλεξε το εστιατόριο. Το 1984, ένα δεύτερο Peter Luger έκανε την εμφάνισή του στο Λονγκ Άιλαντ. Παρότι καταστράφηκε από πυρκαγιά λίγους μήνες μετά τα εγκαίνιά του, άνοιξε και πάλι το 1986. Ο Sol Forman έφυγε από τη ζωή το 2001 σε ηλικία 98 ετών και τα εστιατόρια πέρασαν σαν κληρονομιά στις κόρες του Amy Rubenstein και Marilyn Spiera, που είχαν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται ενεργά με αυτά  δύο δεκαετίες πριν, μαζί με τη βοήθεια των παιδιών του Seymour Sloyer.

peter luger
peter luger

Από το καλοκαίρι του 2018, το Peter Luger επεκτάθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας με απώτερο σκοπό αφενός να συστήσει το μύθο του στην αγορά της Ασίας και αφετέρου να έχει άμεση πρόσβαση στα περίφημα kobe κρέατα.

Το μενού και το αστέρι Michelin

Αν και ο κατάλογος του Peter Luger εμπλουτιζόταν διαρκώς ανά τις δεκαετίες, το αδιαμφισβήτητο best seller ήταν (και είναι) το porterhouse steak, για 2-4 άτομα. Το φιλέτο από τη ράχη του μοσχαριού που σερβίρεται διαχρονικά εκεί συνήθως ξεπερνά το κιλό.

peter luger

Από το 1980 και έπειτα, το Peter Luger μπήκε πολύ δυνατά στο κομμάτι των dry aged κρεάτων με πολλές επιλογές να ωριμάζουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου του Μπρούκλιν. Δημοφιλή είναι, επίσης, τα prime ribs και το ομώνυμο burger. Από τα ορεκτικά του, τη μεγαλύτερη φήμη απολαμβάνουν οι γαρίδες cocktail.

Από το 1984 μέχρι σήμερα το Peter Luger διατηρεί ένα αστέρι Michelin (για το εστιατόριο στην περιοχή του Γουίλιαμσμπεργκ). Ο περίφημος εστιατορικός οδηγός αναφέρει γι' αυτό μεταξύ άλλων ότι "αποτελεί πια ένα θρυλικό σύμβολο για τη γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης. Μία κάτι παραπάνω από κλασική επιλογή για κάθε περίσταση". 

Εκτός αυτού, οι σημαντικότεροι κριτικοί γεύσης της Νέας Υόρκης έχουν τονίσει κατά καιρούς ότι το Peter Luger θα πρέπει να αποτελεί σημείο σύγκρισης για οποιοδήποτε άλλο steakhouse που θέλει να θεωρείται σοβαρό. 

peter luger

Οι τιμές στο Peter Luger φυσικά και δεν θα μπορούσαν να είναι χαμηλές αλλά δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές γι' αυτό που πουλά: Ένα porterhouse steak κοστίζει $84/κιλό και αν επιθυμείς να το πλαισιώσεις με κάποιο side θα πρέπει να πληρώσεις ακόμη $7-10. Γενικότερα το μέσο κόστος ανά άτομο κυμαίνεται στα $65-70, ποσό αρκετά λογικό για ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin και για μία πόλη όπως η Νέα Υόρκη (το μέσο κόστος για φαγητό είναι $48,56).

Την επόμενη φορά που θα σε βγάλει ο δρόμος σου στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον γνωρίζεις πού θα βρεις μία μπριζόλα της προκοπής. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας