Η ιστορία του Peter Luger, του θρυλικού steakhouse της Νέας Υόρκης
Λίγα πράγματα σε αυτή τη ζωή είναι καλύτερα από μία ζουμερή μπριζόλα.
Δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, οι γαστρονομικές τάσεις του δυτικού κόσμου να γεννιούνται στη Νέα Υόρκη. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα ή πιο ορθά παρανοήσεις. Κάτι τέτοιο ας πούμε συμβαίνει με το genre του steakhouse, το οποίο μοιάζει να δοκιμάζεται αρκετά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την εμφάνιση και την απογοήτευση που πρόσφερε απλόχερα το εστιατόριο του Nusret Gökçe (ναι, του Salt Bae) στο Μεγάλο Μήλο. Ευτυχώς όμως για το ιερό φαγητό που ονομάζεται μπριζόλα και ακόμη περισσότερο για την υστεροφημία της παγκόσμιας μητρόπολης πάνω στο γαστρονομικό κομμάτι, θα υπάρχουν πάντοτε μέρη σαν το Peter Luger.

Η ιστορία
Το 1887 ο Peter Luger αποφάσισε να ανοίξει στη (γερμανική τότε) γειτονιά του Γουίλιαμσμπεργκ, στο Μπρούκλιν, το Carl Luger’s Café, Billiards and Bowling Alley. Ο ίδιος ανέλαβε χρέη μετρ ενώ στην κουζίνα τα ηνία κρατούσε ο ανιψιός του, Carl Luger. Στη μικρή κοινότητα του Γουίλιαμσμπεργκ όλοι γνώριζαν κι εκτιμούσαν το φαγητό, ειδικότερα τις ζουμερές μπριζόλες για τις οποίες ήταν γνωστό το εστιατόριο. Από το 1903 και έπειτα, όταν κατασκευάστηκε η ομώνυμη με την περιοχή γέφυρα, το Γουίλιαμσμπεργκ έγινε πιο εύκολα προσβάσιμο από το Μανχάταν και όλο και περισσότεροι επισκέπτες κατέφθαναν από εκεί για να γευτούν τα περίφημα κρέατα του Luger.

Ανάμεσα στους μεγαλύτερους fans και πιο πιστούς πελάτες του καταστήματος ήταν ο νεαρός Sol Forman, ο οποίος διατηρούσε μαγαζί με φωτιστικά, ακριβώς απέναντι. Όταν ο Peter Luger πέθανε, το εστιατόριο άρχισε να κάνει κοιλιά ώσπου το 1941, ο ανιψιός του (μαζί με τον γιο του Peter, Frederick, που είχε κληρονομήσει την επιχείρηση) το έκλεισαν και αργότερα το έβγαλαν προς πώληση, σε δημοπρασία. Ο Sol Forman το αγόρασε το 1950 έναντι $35.000, αλλάζοντας μάλιστα το όνομα του εστιατορίου από Carl Luger’s σε Peter Luger.

Λίγο καιρό και μία ανακαίνιση αργότερα, το Peter Luger ανέκτησε την αίγλη του, σερβίροντας τα καλύτερα και πληθωρικότερα steaks της πόλης. Η φήμη έγινε ακόμη μεγαλύτερη, με το management του Forman μαζί με τη σύζυγό του, Marsha Forman, και τον συνέταιρό του Seymour Sloyer, να είναι υποδειγματικό.

H Marsha, μάλιστα, που είχε παρακολουθήσει για δύο χρόνια μαθήματα κοπής και αξιολόγησης του κρέατος, ήταν εκείνη που επέλεξε το εστιατόριο. Το 1984, ένα δεύτερο Peter Luger έκανε την εμφάνισή του στο Λονγκ Άιλαντ. Παρότι καταστράφηκε από πυρκαγιά λίγους μήνες μετά τα εγκαίνιά του, άνοιξε και πάλι το 1986. Ο Sol Forman έφυγε από τη ζωή το 2001 σε ηλικία 98 ετών και τα εστιατόρια πέρασαν σαν κληρονομιά στις κόρες του Amy Rubenstein και Marilyn Spiera, που είχαν ήδη ξεκινήσει να ασχολούνται ενεργά με αυτά δύο δεκαετίες πριν, μαζί με τη βοήθεια των παιδιών του Seymour Sloyer.


Από το καλοκαίρι του 2018, το Peter Luger επεκτάθηκε στο Τόκιο της Ιαπωνίας με απώτερο σκοπό αφενός να συστήσει το μύθο του στην αγορά της Ασίας και αφετέρου να έχει άμεση πρόσβαση στα περίφημα kobe κρέατα.
Το μενού και το αστέρι Michelin
Αν και ο κατάλογος του Peter Luger εμπλουτιζόταν διαρκώς ανά τις δεκαετίες, το αδιαμφισβήτητο best seller ήταν (και είναι) το porterhouse steak, για 2-4 άτομα. Το φιλέτο από τη ράχη του μοσχαριού που σερβίρεται διαχρονικά εκεί συνήθως ξεπερνά το κιλό.

Από το 1980 και έπειτα, το Peter Luger μπήκε πολύ δυνατά στο κομμάτι των dry aged κρεάτων με πολλές επιλογές να ωριμάζουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του εστιατορίου του Μπρούκλιν. Δημοφιλή είναι, επίσης, τα prime ribs και το ομώνυμο burger. Από τα ορεκτικά του, τη μεγαλύτερη φήμη απολαμβάνουν οι γαρίδες cocktail.
Από το 1984 μέχρι σήμερα το Peter Luger διατηρεί ένα αστέρι Michelin (για το εστιατόριο στην περιοχή του Γουίλιαμσμπεργκ). Ο περίφημος εστιατορικός οδηγός αναφέρει γι' αυτό μεταξύ άλλων ότι "αποτελεί πια ένα θρυλικό σύμβολο για τη γαστρονομική σκηνή της Νέας Υόρκης. Μία κάτι παραπάνω από κλασική επιλογή για κάθε περίσταση".
Εκτός αυτού, οι σημαντικότεροι κριτικοί γεύσης της Νέας Υόρκης έχουν τονίσει κατά καιρούς ότι το Peter Luger θα πρέπει να αποτελεί σημείο σύγκρισης για οποιοδήποτε άλλο steakhouse που θέλει να θεωρείται σοβαρό.

Οι τιμές στο Peter Luger φυσικά και δεν θα μπορούσαν να είναι χαμηλές αλλά δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές γι' αυτό που πουλά: Ένα porterhouse steak κοστίζει $84/κιλό και αν επιθυμείς να το πλαισιώσεις με κάποιο side θα πρέπει να πληρώσεις ακόμη $7-10. Γενικότερα το μέσο κόστος ανά άτομο κυμαίνεται στα $65-70, ποσό αρκετά λογικό για ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin και για μία πόλη όπως η Νέα Υόρκη (το μέσο κόστος για φαγητό είναι $48,56).
Την επόμενη φορά που θα σε βγάλει ο δρόμος σου στη Νέα Υόρκη, τουλάχιστον γνωρίζεις πού θα βρεις μία μπριζόλα της προκοπής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα