6 νέοι σεφ που φέρνουν την επανάσταση στον κόσμο της γαστρονομίας

Αυτοί που πλέον πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και οι ιδέες τους.

Με τον κόσμο της γαστρονομίας να κινείται μέχρι πριν λίγα χρόνια προς πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις, είναι λογικό πολλοί που τόλμησαν το διαφορετικό -γνωρίζοντας πάντοτε τι κάνουν και τι θέλουν να πετύχουν- να ξεχωρίσουν. Υπάρχουν όμως και κάποιοι σεφ που επέλεξαν να βασιστούν ξεκάθαρα στο πάθος τους, τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για το φαγητό, έχοντας μετατρέψει βιώματα, μνήμες και συνήθειες σε μαγειρική φιλοσοφία. Γι' αυτό και θεωρούνται πλέον από τους πρωτοπόρους της νέας γενιάς. Όπως οι παρακάτω.

Arnaud Donckele: Η γεύση της παράδοσης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arnaud Donckele (@arnauddonckele) on

Ο 42χρονος Γάλλος σεφ είναι ιδιοκτήτης του La Vague d'Or στο Σεν Τροπέ, που από το 2013 διατηρεί τρία αστέρια Michelin. Στο πλευρό του εργάζεται μία ομάδα 33 μαγείρων, με απώτερο σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής κουζίνας της Προβηγκίας. Όλη η λογική όμως του La Vague d'Or είναι βασισμένη σε παλιές συνταγές από την περιοχή και χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον τοπικά υλικά. Ένα όχι και τόσο εύκολο εγχείρημα αν αντιληφθείς ότι σερβίρει στην πιο δημοφιλή και απαιτητική περιοχή ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης - πόσο εύκολο είναι άλλωστε να πείσεις του jet setters της Κυανής Ακτής να δοκιμάσουν κάτι που έτρωγαν οι γιαγιάδες πριν έναν αιώνα; Ο Donckele πάντως τα καταφέρνει περίφημα, με φρέσκιες ιδέες, σεβασμό στο παρελθόν και καθαρή, παθιασμένη μαγειρική.

Flynn McGarry: Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Flynn McGarry (@diningwithflynn) on

Ο κατά πολλούς Justin Bieber του φαγητού (ίσως και άδικος παραλληλισμός αλλά δόθηκε σε μία προσπάθεια να αποδοθεί το ταλέντο του συνδυαστικά με την ηλικία του) είναι μόλις 20 ετών και όλοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού θεωρούν ότι είναι ο επόμενος μεγάλος σεφ της Νέας Υόρκης. Ξεκίνησε να μαγειρεύει στα 11, έγινε γνωστός μέσω του YouTube και μεταξύ άλλων έχει περάσει από τα Eleven Madison Park, Alinea, Geranium και Maaemo. Το στυλ της μαγειρικής του χαρακτηρίζεται ως modern American. Πλέον, τρέχει το Gem στο Lower East Side και όλοι οι κριτικοί γεύσης του Μεγάλου Μήλου εξυμνούν το 12-15 πιάτων μενού του.

Dan Barber: Sustainability before it was cool

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dan Barber (@chefdanbarber) on

Ο 49χρονος Αμερικανός σεφ και συνιδιοκτήτης των δύο νεοϋορκέζικων Blue Hill (σε Μανχάταν και Στόουν Μπαρνς) αποτέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους της τάσης του farm-to-table, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μειώσει τις ποσότητες του φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια και να υποστηρίξει την παραγωγή πρώτων υλών με βιώσιμες μορφές καλλιέργειας. Είναι παράλληλα ένας από τους πρώτους που έθεσαν τη φιλοσοφία της εποχικότητας μέσα σε ένα σύγχρονο μαγειρικό πλαίσιο. Είναι ένας από τους πιο αγαπημένους σεφ του Barack Obama, ο οποίος πολύ συχνά του ανέθετε να φτιάξει τα μενού για σημαντικές συναντήσεις με ηγέτες κρατών. 

Erik Sun: Κυνηγός και ψαράς

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erik Sun (@pursuitoffood) on

Spearfisher. Hunter. Chef. Αυτές είναι τρεις λέξεις με τις οποίες αυτοσυστήνεται ο Erik Sun, που είναι γέννημα-θρέμμα της δυτικής ακτής των ΗΠΑ (και δραστηριοποιείται σε Λος Άντζελες και Σαν Φρανσίσκο).  Η γενικότερη φιλοσοφία του βασίζεται στην ιδέα ότι τόσο η εύρεση όσο και ο χειρισμός της πρώτης ύλης δημιουργεί μία βαθύτερη σχέση και εκτίμηση για το προϊόν που τελικά φτάνει στο τραπέζι κάποιου. Πολύ συχνά συνηθίζει να σερβίρει στο εστιατόριό του (Bestia, στο Λος Άντζελες) ψάρια που έπιασε ο ίδιος με το ψαροτούφεκο ή κυνήγι, που ασφαλώς προέρχεται από τον ίδιο, μαγειρεύοντας στην open kitchen και συζητώντας με τους πελάτες του τι ακριβώς κάνει και γιατί, σε μία ενδιαφέρουσα διαδραστική εμπειρία. 

Damien Wager: Ο αυτοδίδακτος

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damien Wager (@pastrychefdamienwager) on

Στα 29 του, ο Damien Wager θεωρείται ένας από τους κορυφαίους pastry chefs του Ηνωμένου Βασιλείου, όντας αυτοδίδακτος (δεν έχει πάει σε καμία σχολή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής) και δουλεύοντας για περισσότερη από μία δεκαετία αποκλειστικά σε εστιατόρια και ξενοδοχεία της Κορνουάλης. Όλες του οι δημιουργίες προέρχονται από πράγματα που έχει δει από παλιούς συνεργάτες του αλλά και από τις δικές του πρωτότυπες ιδέες. 

Peggy Chan: Δίνοντας νέο όραμα στη χορτοφαγία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by P Chan (@chefpeggychan) on

Γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, μεγάλωσε στον Καναδά και είναι η ιδρυτής, η σεφ και η managing director του Grassroots Pantry, ενός εστιατορίου/πλατφόρμας στη γενέτειρά της που δουλεύει αποκλειστικά πάνω στην υπεύθυνη κατανάλωση, τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή και χρήση των προϊόντων, θέλοντας να αλλάξει τον τρόπο σκέψης γύρω από το φαγητό στους δημοφιλείς προορισμούς της Ασίας. Η ίδια είναι για πάνω από 20 χρόνια χορτοφάγος και τα μενού της βασίζονται πάνω σε κάθε πιθανή υφή που μπορεί να προκύψει από φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας