
Βασικά tips για άψογες μακαρονάδες
Τα βασικότερα μυστικά για τέλεια ζυμαρικά, από έναν σεφ με 3 αστέρια Michelin.

Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η World Pasta Day. Ο εν λόγω εορτασμός έχει ξεκινήσει το 1995 ως μέρος του World Pasta Congress όπου ειδικοί από κάθε γωνιά του πλανήτη αποφάσισαν να θεσπίσουν μία συγκεκριμένη ημέρα για να δώσουν έμφαση στη σημασία, τις διατροφικές ιδιότητες και τη γεύση των ζυμαρικών. Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να "τιμάς" τις μακαρονάδες μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά φαντάζομαι αυτό είναι κάτι που ήδη γνωρίζεις.
Για να απολαύσεις σωστά την pasta σου, ακολουθούν κάποιες σημαντικές συμβουλές από τον βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin σεφ Niko Romito, που μίλησε στο ισπανικό Esquire.
Η επιλογή στο σούπερ μάρκετ
Όπως και οι περισσότεροι, έτσι και εγώ αλλά και εσύ, επιλέγουν τα ζυμαρικά τους από το αντίστοιχο ράφι του σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι το πιο λογικό και συνηθισμένο. Είναι όμως και μία λοταρία: Τα υλικά που χρησιμοποιούν τα brands είναι σχεδόν πάντοτε τα ίδια και άπαντες γνωρίζουν την προϊστορία και την αξιοπιστία της κάθε μάρκας. Το σημείο που κάνει τη διαφορά είναι ασφαλώς η στιγμή που θα φας. Μόνο έτσι -δοκιμάζοντας δηλαδή- θα καταλήξεις ποιο είναι εκείνη η μάρκα που ανταποκρίνεται περισσότερο στα standards σου.
Ο χρόνος μαγειρέματος
Αυτό εξαρτάται σχεδόν πάντοτε από τον τύπο ζυμαρικών - άλλα χρειάζονται 8' για να είναι άψογα, άλλα 15'. Υπάρχει όμως μία γενικότερη πεποίθηση των σεφ που αναφέρει πως ιδανικά θα πρέπει να αξιοποιήσεις το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα εντός της κατσαρόλας. Όσο πιο πολύ μαγειρευτεί το μακαρόνι, τόσο πιο νόστιμο θα είναι - αρκεί να προσέξεις να μην το καταστρέψεις. Βέβαια, ο μικρότερος χρόνος μαγειρέματος βοηθά στην καλύτερη πέψη. Σε κάθε περίπτωση, κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις.


Το νερό
Ένα από τα μεγαλύτερη λάθη που σχεδόν όλοι κάνουν, είναι να ρίχνουν τα μακαρόνια στο νερό όταν αυτό είναι ζεστό αλλά δεν βράζει. Τα ζυμαρικά θα πρέπει να προστίθενται στη φωτιά σε νερό που κοχλάζει καθώς έτσι βελτιώνεται η συνοχή και η υφή τους.
Η μερίδα και το αλάτι
Δεδομένου πως κάθε πακέτο μακαρόνια ζυγίζει 500 γρ., έχε κατά νου πως μπορείς να τα διαχωρίζεις σε 5 ίδια μέρη, των 100 γρ. Αυτή είναι η ιδανική μερίδα κατά άτομο. Όσον αφορά το αλάτι, 15 γρ./λίτρο νερού αρκούν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα