Μία ελληνική γαστρονομική κουλτούρα φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο trend
Ώρα να γνωρίσεις το Meteorisimo.
Τo 2021 είναι η χρονιά που η τρικαλινή γαστρονομία με το brandname "Meteorisimo" θα γίνει γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Ο επισκέπτης μπορεί μέσα από πιστοποιημένα εστιατόρια και ταβέρνες να απολαύσει τις γεύσεις και τα αρώματα του Meteorisimo" συμπληρώνει ο κ. Γιαγιάκος, για την ενέργεια που ως αντικείμενο έχει την παρουσίαση και διάδοση της τρικαλινής γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων, τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων εστίασης, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και των εταιριών παραγωγής τροφίμων και ποτών στο καταναλωτικό κοινό.
Πρόκειται για χαρακτηριστικά τοπικά τρικαλινά αγροδιατροφικά προϊόντα και παραδοσιακά εδέσματα που αναδεικνύουν τη γαστρονομική παράδοση των Τρικάλων.
Όλα ξεκίνησαν το 2004, συνεχίζει ο κ. Γιαγιάκος, όταν ανέλαβα την προεδρία του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Και εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Μια από τις προτάσεις που έθεσα σε προτεραιότητα για υλοποίηση ήταν η ανάδειξη της πλούσιας Τρικαλινής γαστρονομίας. Αλήθεια είναι ότι την εποχή εκείνη, ο όρος γαστρονομία ήταν άγνωστος για τους περισσότερους. Όμως, με υπομονή και την κατάλληλη επιχειρηματολογία, έγινε κατανοητή η σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος και η απόδοσή του. Η καθοριστική συμβολή της τρικαλινής κουζίνας στην προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του τόπου μας".
Το 2005, δημιουργήθηκε η "ΤΡΙΚΑΛΙΝΗ ΓΕΥΣΗ ΑΕ", η οποία σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης, στόχευσε στη διατήρηση και ανάδειξη της παραδοσιακής τρικαλινής κουζίνας. Υλοποιήθηκαν μια σειρά πολυεπίπεδων δράσεων, οι οποίες συνεχίζονται τα τελευταία 16 χρόνια και κορυφώθηκαν με τη δημιουργία του "METEORISIMO".
Η τοπική γαστρονομία απέκτησε το δικό της ξεχωριστό brand name, μέσω του οποίου διασυνδέεται ο γαστρονομικός πολιτισμός με τα τοπικά προϊόντα και τη σύγχρονη γαστρονομία, συμβάλλοντας στη δημιουργία της νέας γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής η οποία συνδέεται άμεσα και με την Μοναστηριακή Κοινότητα των Μετεώρων και τη μοναστική κουζίνα.
Η δράση του METEORISIMO είναι συνεχής και πλέον προβάλλεται μέσω διαδραστικών σύγχρονων μέσων επικοινωνίας. Γεγονός αποτελεί η ένταξη του METEORISIMO στα τοπικά παραγόμενα προϊόντα, στα καταστήματα λιανικής πώλησης αυτών και στα επισιτιστικά καταστήματα του νομού που φέρουν το σήμα METEORISIMO, στους καταλόγους των οποίων κοσμεί ειδική κατηγορία για την τοπική κουζίνα. Για να καταλήξει τονίζοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων:
"Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλέσω να επισκεφθείτε το Ν. Τρικάλων για μια αξέχαστη τουριστική εμπειρία σε έναν γαστρονομικό προορισμό όπου θα νιώσετε τη φιλοξενία μας και θα γευτείτε την πλούσια γεύση της τοπικής μας κουζίνας με τα αρώματα που χαρίζουν σε αυτή τα αρωματικά φυτά του Κόζιακα. Τα αρωματικά μας φυτά, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση μετά την μοριακή ταυτοποίηση της άριστης ποιότητας ρίγανης για τις διαδικασίες πιστοποίησης του λουκάνικου Τρικάλων ως προϊόντος ΠΓΕ. Το METEORISIMO είναι ο τόπος μας και είναι ο τρόπος μας. Είναι η δική μας ολοκληρωμένη και διακριτή πρόταση στο κεφάλαιο που λέγεται γαστρονομία και παγκόσμιος γαστρονομικός τουρισμός. Είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού και της καρδιάς μας που προσφέρουμε απλόχερα με αγάπη και φροντίδα σ' όλο τον κόσμο".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.