Μεζές, ο θρεπτικός

Ρίχνουμε μία ματιά στα διατροφικά οφέλη της ελληνικής κουλτούρας του μεζέ.

Γράφει: Esquire Editors 27 Φεβρουαρίου 2023

Η κουλτούρα του μεζέ, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσογειακή τακτική της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις ημέρες του έτους όπου η παράδοση αυτή έχει την τιμητική της. 

Ο μεζές είναι ένα στυλ φαγητού που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πλέον είναι δημοφιλές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η λέξη "μεζέ" προέρχεται από την περσική λέξη "mazze" που σημαίνει "γεύση" ή "σνακ". Στην κουλτούρα των μεζέδων, μια ποικιλία από μικρά πιάτα σερβίρονται μαζί ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της κοινωνικοποίησης και της συζήτησης. Τα πιάτα μπορεί να είναι ζεστά ή κρύα και μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από ντιπ και αλείμματα μέχρι ψητά θαλασσινά και λαχανικά. Μερικά κοινά πιάτα μεζέ περιλαμβάνουν χούμους, ντολμάδες και πίτες. Τα πιάτα συνοδεύονται συχνά από ψωμί ή κράκερ αλλά και από κρασί, μπύρα ή άλλα ποτά. Αυτή η πρακτική έχει πολλά διατροφικά οφέλη που αξίζει να δεις παρακάτω.

Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών

Η κουλτούρα του μεζέ δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενσωματώνοντας την κουλτούρα του μεζέ στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας