Μεζές, ο θρεπτικός

Ρίχνουμε μία ματιά στα διατροφικά οφέλη της ελληνικής κουλτούρας του μεζέ.

Γράφει: Esquire Editors 27 Φεβρουαρίου 2023

Η κουλτούρα του μεζέ, ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μεσογειακή τακτική της κοινής χρήσης μικρών πιάτων φαγητού με την οικογένεια και τους φίλους, έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια από τις ημέρες του έτους όπου η παράδοση αυτή έχει την τιμητική της. 

Ο μεζές είναι ένα στυλ φαγητού που ξεκίνησε από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά πλέον είναι δημοφιλές σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η λέξη "μεζέ" προέρχεται από την περσική λέξη "mazze" που σημαίνει "γεύση" ή "σνακ". Στην κουλτούρα των μεζέδων, μια ποικιλία από μικρά πιάτα σερβίρονται μαζί ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της κοινωνικοποίησης και της συζήτησης. Τα πιάτα μπορεί να είναι ζεστά ή κρύα και μπορεί να περιλαμβάνουν τα πάντα, από ντιπ και αλείμματα μέχρι ψητά θαλασσινά και λαχανικά. Μερικά κοινά πιάτα μεζέ περιλαμβάνουν χούμους, ντολμάδες και πίτες. Τα πιάτα συνοδεύονται συχνά από ψωμί ή κράκερ αλλά και από κρασί, μπύρα ή άλλα ποτά. Αυτή η πρακτική έχει πολλά διατροφικά οφέλη που αξίζει να δεις παρακάτω.

Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών

Η κουλτούρα του μεζέ δίνει έμφαση στην κατανάλωση ολόκληρων τροφών όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ενσωματώνοντας την κουλτούρα του μεζέ στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την πρόσληψη φυτικών ινών και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του πεπτικού σου συστήματος.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μπακαλιάρος με αστέρι Michelin

Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη θαλασσινή κουζίνα, ο Λευτέρης Λαζάρου, μοιράζεται τα μυστικά του για το ψάρι της ημέρας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Να πώς φτιάχνεται το hot dog - και είναι πιο αηδιαστικό από ό,τι φαντάζεσαι

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube δείχνει τη σκληρή αλήθεια για τα νόστιμα hot dogs.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Tasty Awards 2023: Στην τελική ευθεία ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας bars!

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.

Γραφει Tasty-guide.gr

To ON Residence και το Όλυμπος Νάουσα παρουσιάζουν το Chef’s Lab

Μοναδικές εμπειρίες γαστρονομίας για μόλις 22 άτομα σε ένα ιδιαίτερο, διαδραστικό concept με τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα και την ομάδα του.

Choix Hall | Wine and art events από την InterCatering

Ένας υπέροχος industrial χώρος, ιδανικός για κάθε είδους εκδηλώσεις.